Αίρεται η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έρχονται όμως αυταρχικότεροι νόμοι

20/07/2018 - 13:20

Αίρεται η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έρχονται όμως αυταρχικότεροι νόμοι

Από προχθές έληξε η διετούς διάρκειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16/7/16. Όμως ο μεγάλος αριθμός και το εύρος των νέων διαταγμάτων και τροποποιήσεων που πρόσφατα επιβλήθηκε απ’ τον Ερντογάν, προκαλεί σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν το ΑΚΡ ότι αποσκοπεί στην παράκαμψη του Κοινοβουλίου και της ισχύουσας νομοθεσίας. Στο νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και η παράταση της κράτησης των δύο αξιωματικών μας στην Αδριανούπολη και του αμερικανού πάστορα στις φυλακές του Αλί αγά. Όπως επίσης η έρευνα του εισαγγελέα της Άγκυρας για γελοιογραφία που ανήρτησε στο τουίτερ ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευση Κιλιτσντάρογλου, στην οποία παρουσιάζεται ο Ερντογάν με μορφές διαφόρων ζώων! Στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια στην γειτονική μας χώρα, όπως καταγράφεται στην επίσημη ανεξάρτητη έκθεση, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 134.144 άτομα απολύθηκαν για καθαρά πολιτικούς λόγους από την εργασία τους ενώ άλλα 228.137 συνελήφθησαν και κρατήθηκαν, έστω και για λίγες ημέρες. Διερευνήθηκαν επίσης, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, 45.415 λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κτλ.) και έγιναν δικαστικές ενέργειες εναντίον 17.089 χρηστών των ίδιων μέσων με πολύ σοβαρές κατηγορίες μεταξύ των οποίων η προπαγάνδα και η υποκίνηση συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Επίσης έκλεισαν 2.271 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και ακυρώθηκαν οι άδειες 21.860 εκπαιδευτικών. Έκλεισαν επτά ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ενώ σαρώθηκαν 1.414 μη κυβερνητικές οργανώσεις, πάντα τα δύο τελευταία χρόνια! Εν τω μεταξύ μόνο το 2017 οδηγήθηκαν στις φυλακές 100 δημοσιογράφοι ενώ αυτό τον καιρό πίσω από την πόρτα των κελιών βρίσκονται 127 εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Δεν είναι έτσι να απορεί κανείς πως η Τουρκία έχει κατρακυλήσει στην 155η θέση (μεταξύ 180 χωρών) στον κατάλογο των χωρών με την περισσότερη ελευθερία στον Τύπο.

Στην Κωνσταντινούπολη

Σήμερα στον ναό του Άη Γιώργη (στην πύλη της Αδριανούπολης) ο συμπατριώτης μας επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος θα τελέσει την θεία λειτουργία για την εορτή του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη. Θα ακολουθήσει δεξίωση και αρτοκλασία προσφορά απ’ τον εορταζόμενο πρόεδρο της τοπικής ρωμαίικης κοινότητας Ηλία Γιόφογλου και την οικογένειά του. Αύριο Σάββατο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στην ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο νησί Πρώτη των Πριγκηπονήσων, με την ευκαιρία της έναρξης της φετινής περιόδου κατασκηνώσεων των εργαζομένων νέων της Πόλης.

  

Μπόντρουμ: Η περιοχή του Μαυσωλείου μετατρέπεται σε ανοιχτό Μουσείο

Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού (σήμερα Μπόντρουμ) θεωρείται ένα από  τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ο τάφος του Μαύσωλου  Πέρση σατράπη της Καρίας. Η λέξη μαυσωλείο  χρησιμοποιείται από τότε για να δηλώσει τον μεγάλο, μνημειώδη τάφο. Αυτό το μεγαλοπρεπές έργο χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμισίας. Υπολογίζεται ότι το ύψος του Μαυσωλείου ήταν 45 μέτρα και ήταν από λευκό μάρμαρο. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθεος το σχεδίασαν και άλλοι τέσσερις Έλληνες γλύπτες το φιλοτέχνησαν αναλαμβάνοντας ο καθένας από μία πλευρά του. Με την πάροδο των αιώνων το μνημείο κατέρρευσε ή χρησιμοποιήθηκαν υλικά του για άλλα κτίσματα όπως το κάστρο που ανήγειραν κατά τον μεσαίωνα εκεί κοντά οι Ναϊτες Ιππότες της Ρόδου. Μάλιστα ευρήματα ανασκαφών που διενήργησαν άγγλοι αρχαιολόγοι κατά τον 19ο και 20ο αιώνα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας εκπόνησε μελέτη για μετατροπή του χώρου του Μαυσωλείου στη συνοικία Τεπετζίκ του Μπόντρουμ, σε υπαίθριο μουσείο. Βεβαίως απ’ το Μαυσωλείο σώζεται μόνο η θεμελίωση και το βάθρο με την είσοδό του, γι’ αυτό στον επισκέπτη θα παρουσιάζεται η αναπαράσταση και η ιστορία του και το πως χάθηκε και λεηλατήθηκε διαχρονικά το μνημείο.

Που το πάει στην οικονομία ο Ερντογάν;

Με την Λίρα σε χαμηλά επίπεδα ισοτιμίας (1 ευρώ=5,60 λίρες και αυτήν την εβδομάδα), το χρέος να αυξάνει επικίνδυνα, ώστε να καθίσταται δύσκολη πια η εξυπηρέτησή του, τους διεθνείς οίκους να υποβαθμίζουν συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 15%, οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα, που επηρεάζει τα πάντα, ακόμη και στις επισκέψεις τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», εύστοχα επισήμανε προχθές: «Μετά την τελευταία υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με την Κόστα Ρίκα, το Βιετνάμ ή την Γουατεμάλα. Το γεγονός αυτό δεν ταιριάζει καθόλου με την εικόνα που έχει ο πανίσχυρος πρόεδρος Ερντογάν για τη χώρα του. Όμως, οι αγορές δεν τιθασεύονται εύκολα και αντιδρούν αρνητικά στον αυταρχισμό του προέδρου και τις επιλογές του σε βάρος της ελεύθερης οικονομίας. Σε περίπτωση που ο Ερντογάν επιλέξει τη σύγκρουση με τις διεθνείς αγορές, η χώρα δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δραματικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών οπότε θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ». Πάντως να μην μας διαφεύγει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά (80 εκ.) και μαζί με τις όμορες και φιλικές της χώρες όπως Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ιράκ κ.α. που εξαρτώνται οικονομικά απ’ αυτήν, αποτελεί ελκυστικό πεδίο επενδύσεων. Εκεί φαίνεται να βασίζεται και να αποσκοπεί ο Ερντογάν όταν χορηγεί για το 10ετές κρατικό ομόλογο επιτόκιο στο 18% ενώ παρά τις μέτριες επιδόσεις της οικονομίας, μέχρι στιγμής μόνο το 40% των επενδυτών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει επενδύσεις στην Τουρκία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey