FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

9ήμερος ο εορτασμός φέτος του Κουρμπάν Μπαϊράμι

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών (Αραβικά: Ηντ Αλ-Αντχά) είναι κινητή θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων σε ανάμνηση της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ (λέει το Κοράνι, τον Ισαάκ λέει η Βίβλος!) για τον Θεό. Είναι μία απ’ τις δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Όπως και το Σεκέρ Μπαϊράμι (Ιντ αλ-φιτρ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες (21,22,23 Αυγ ‘18) και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Γιορτάζεται 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζάνι. Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι. Σήμερα η σφαγή - θυσία γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία. Φέτος λόγω που η γιορτή πέφτει μέσα στον Αύγουστο (μήνα των αδειών) η Κυβέρνηση της Τουρκίας καθιέρωσε 9ήμερο τον εορτασμό, από απ τις 18 έως 26 Αυγ. Κατά το διάστημα αυτό αρκετοί τούρκοι αναμένεται να επισκεφθούν και το νησί μας, παρόλο που η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ διαρκώς μεταβάλλεται (αρνητικά για αυτούς) αγγίζοντας πια την αναλογία 1 ευρώ= 6, 30 λίρες! Σύμφωνα με πληροφορίες τα δρομολόγια των πλοιαρίων είναι πλήρη, είναι πολύ δύσκολο πια να βρεθεί θέση για μεταφορά αυτοκινήτου ενώ και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων στο νησί μας αδυνατούν να καλύψουν την ζήτηση που παρουσιάζεται. Καλό Μπαϊράμι λοιπόν γείτονες και καλώς να μας έλθετε όσοι από σας επιλέξετε την Λέσβο για τις διακοπές σας.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο

Στην Ίμβρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, θα βρίσκεται της Παναγίας ο Πατριάρχης, οποίος θα φτάσει την παραμονή της Παναγίας και θα λειτουργήσει στην εκκλησία της χώρας. Την Πέμπτη 16 Αυγ, θα βρίσκεται στο πανηγύρι στο χωριό Αγρίδια, όπου το απόγευμα, στο προαύλιο του σχολείου (ελληνικού Λυκείου) θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση απ’ την χορωδία της Μητρόπολης Νεάπολης - Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης με χοράρχη την κα Μαρία Χαραλαμπίδου. Αρχές του επόμενου μήνα (1-3Σεπτ.) ο οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί την σύναξη της ιεραρχίας του θρόνου, στην οποία παίρνουν μέρος οι ιεράρχες του Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο. Η σύγκληση αυτή της ιεραρχίας της Ορθοδοξίας γίνεται ανά τρία έτη, η προηγούμενη είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι συζητήσεις για την αυτοκεφαλία της εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία αντιμάχεται σφοδρά η εκκλησία της Ρωσίας, που επιθυμεί η Μητρόπολη Κιέβου να παραμένει υπό την δικαιοδοσία της. Προς τούτο ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η επίσκεψη στις 31 Αυγ. στο Φανάρι, του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλου, μία μόλις ημέρα πριν την σύνοδο της ιεραρχίας. Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου η επίσκεψη του Κύριλλου και η συνάντηση που θα έχει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο γίνεται μετά από δική του επιθυμία.

 

Η χρήση της πλαστικής σακούλας στο πρόγραμμα των 100 ημερών!

Δόθηκε στη δημοσιότητα το φιλόδοξο «πρόγραμμα 100 ημερών» της τουρκικής κυβέρνησης, που αφόρα σε Κοινωνικά προγράμματα, «άνοιγμα» για δάνεια από Κίνα, τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις, Κυπριακό, τρομοκρατία, μεταναστευτικό, ανάπτυξη οπλικού συστήματος με λέιζερ, κ.α. Με το πρόγραμμα αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν θέτει τους στόχους της Προεδρίας στους Υπουργούς του, στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και στον Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. Ιδιαίτερες συζητήσεις προκαλούν οι ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού προστασίας περιβάλλοντος σύμφωνα με τις οποίες το αργότερο ως τον Οκτώβριο σταματά η διάθεση της, παρόλο βέβαια που υποτίθεται αυτό ισχύει απ’ τον περασμένο Γενάρη! Αναμένονται οι νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 ημερών αν δηλαδή θα απαγορευτεί πλήρως η χρήση της ή θα καθοριστεί υπέρογκη τιμή διάθεσης της! Ακούτε παζαρτζήδες της Πέμπτης; Τέλος οι σακούλες Waikiki, Madam Coco, και οι άλλες οι μαύρες, οι ακαλαίσθητες απ’ το παζάρι! Δίχτυ και ζεμπίλι να παίρνετε πια μαζί σας!

 

87η Διεθνής έκθεση Σμύρνης

Από 7 έως 16 Σεπτ. θα διεξαχθεί φέτος η «Izmir Enternasyonal Fuari» στο Kultur park γνωστό ως «Fouar» της Σμύρνης. Φέτος διοργανώνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την αντίστοιχη δική μας της Θεσσαλονίκης (83η ΔΕΘ, 8 - 16//9/18) και τιμώμενες χώρες είναι η Σερβία και η Ινδία, είναι δε αφιερωμένη στην Τεχνολογία. Η Έκθεση της Σμύρνης είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη Έκθεση στην Τουρκία αποτελεί σημείο συνάντησης του επιχειρηματιών απ’ όλο τον κόσμο, καθώς κάθε χρόνο, συμμετέχουν 60 και πλέον χώρες, με περισσότερους από 1.000 εκθέτες (περίπτερα), 1.5 εκατομμύριο επισκέπτες και τζίρο συμφωνιών που ξεπερνά το 1 δις δολάρια. Παράλληλα με την προβολή της οικονομίας της περιοχής και τα επιχειρηματικά πάνελ -επί μέρους συναντήσεις που διοργανώνονται- λαμβάνουν χώρα ποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα κλπ με τούρκους και ξένους καλλιτέχνες.

 

Αναβιώνει το μονοπάτι πολιτισμού Τροία - Άσσος

Μία διαδρομή - μονοπάτι μήκους 120 χλμ. διαμορφώθηκε και παραδόθηκε στην χρήση των φυσιολατρών και των τουριστών στην Τρωάδα. Ξεκινά απ’ το Μουσείο Τροίας κοντά στο χωριό Τσιπλάκ του Τσανάκκαλε στον Βορρά και καταλήγει στην αρχαία πόλη της Άσσου στον Νότο. Η διαδρομή διέρχεται από 20 χωριά στις επαρχίες Ezine και Ayvacık και συνδέει μεταξύ τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως είναι Τροία, η Αλεξάνδρεια η Τρωάδα, ο ναός του Απόλλωνας Σμυνθέα και η Άσσος. Όπως δήλωσε ο Mustafa Boz, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκκαλε, ο οποίος βοήθησε να καθοριστούν τα μονοπάτια, οι πεζοπόροι θα περπατούν στα χνάρια των αρχαίων δρόμων ανάμεσα στα χωράφια με τις ελιές και τα βοσκοτόπια. Η διαδρομή χαράχτηκε λένε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο έπος του Λατίνου ποιητή Βιργιλίου για τον ήρωα των Τρώων Αινεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top