96 χρόνια απ την Συνθήκη της Λωζάννης

25/01/2019 - 15:55

Το ίδρυμα ανταλλαγέντων με βάση την συνθήκη της Λωζάννης του 1923 (Lozan Vakfi Mubadilleri) με διάφορες εκδηλώσεις θα τιμήσει και φέτος την επέτειο. Ανάμεσα στις φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: Από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου θα παρουσιασθεί στο Καντίκιοϊ (Ασιατική πλευρά) η έκθεση «Πόλη νοσταλγία μου» που πριν χρόνια διοργανώθηκε κι εδώ στη Μυτιλήνη («Μαρίνα») όπως και σε άλλες ελληνικές πόλεις, και αφορά στην ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στο Καντίκιοϊ σε συνεργασία με τον Δήμο, το ίδρυμα της Λωζάννης διοργανώνει στις 25 του μήνα μουσική παράσταση με την Χορωδία και το μουσικό του τμήμα, αφιερωμένη στα κοινά μας τραγούδια, ενώ στις 30 Γενάρη ανοιχτή συζήτηση-πάνελ με θέμα η διαβίωση και οι προσδοκίες των ανταλλαγέντων (προσφύγων). Φέτος το επίσημο δείπνο-αντάμωμα των ανταλλαγέντων θα γίνει στην Πόλη στις 3 Φεβρουαρίου. Παράλληλα το παράστημα του Lozan Vakfi της Σμύρνης το άλλο Σαββάτο 26 Ιανουαρίου στο πολιτιστικό κέντρο του Μπουρνόβα, τιμώντας την επέτειο της συνθήκης, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στις οποίες περιλαμβάνονται η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Ανταλλαγή», Έκθεση Φωτογραφίας, Ρεσιτάλ Χορωδίας, Χορευτική Παράσταση και την Παρουσίαση του βιβλίου «Τουρκοκρήτες» του Χανιώτη νομικού-δημοσιογράφου Κων. Φουρναράκη που εκδόθηκε το 1929 και φέτος κυκλοφόρησε απ το ίδρυμα της Λωζάννης και στην τουρκική γλώσσα.

 

Οι τελευταίοι σαρωθροποιοί στη Τουρκία

Στο χωριό Βεζίρ-κιοπρού μεταξύ Σαμψούντας και Αμάσειας, βρίσκονται οι τελευταίοι τεχνίτες που φτιάχνουν σκούπες (σάρωθρα) στην Τουρκία. Το χωριό έχει 250 σπίτια τα 40 απ τα οποία είναι εργαστήρια οικοτεχνίες για τις σκούπες. Οι κάτοικοι φυτεύουν το σκουπόχορτο (επιστημονικά: σόργος ο σαρωματικός!) κάθε Απρίλιο, θερίζουν τον Αύγουστο και φυλάσσουν την παραγωγή τους (περίπου 300 τόνοι τον χρόνο) στις αποθήκες για να έχουν υλικό όλο τον χρόνο. Η τέχνη περνά από γενιά σε γενιά, όλη η εργασία είναι αποκλειστικά χειροτεχνία για να φτιαχτεί δε μία σκούπα απασχολούνται 3 άτομα για 20 λεπτά της ώρας. Οι σκούπες πουλιούνται σε όλη την χώρα στην τιμή των 8 λιρών το τεμάχιο τον χειμώνα και των 10 το καλοκαίρι.

 

Βαρύς ο χειμώνας φέτος και απέναντι

Και στην Τουρκία ο φετινός χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην Ανατολή στις πόλεις Βαν και Ερζερούμ, αποκαλούμενη και «Σιβηρία της Τουρκίας» σημειώνονται αυτές τις ημέρες εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στην εθνική οδό Κωνσταντινούπολη- Άγκυρα η βαριά χιονόπτωση καθιστά πολύ δύσκολη την συγκοινωνία. Η γειτονική μας Σμύρνη πλήττεται από ραγδαίες βροχοπτώσεις με πολλές ζημιές στις καλλιέργειες ειδικά στην Μανίσα και στην πεδιάδα του ποταμού Μαιάνδρου (Μεντερές). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατ’ έτος η βροχόπτωση κατά τον μήνα Γενάρη στην περιοχή Σμύρνης υπολογίζεται στα 172 χλγ, φέτος όμως στις πρώτες 12 ημέρες του μήνα μετρήθηκε βροχή 250 χλγ! Πολύ το νερό και στην Ανατολική Θράκη όπου τα ποτάμια «φούσκωσαν» και έχουν φθάσει σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού! Όλες οι νησίδες που υπήρχαν στην κοίτη του ποταμού Έβρου (Μερίτς) εξαφανίστηκαν, καλύφθηκαν απ’ τα νερά. Η ροή του ποταμού υπολογίστηκε αυτήν την εβδομάδα στα 219 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, ενώ στους παραποτάμους που διασχίζουν την Αν. Θράκη, Άρδα (Τούντζα) και Εργίνη (Εργκενέ) παρατηρείται και εκεί ροή άνω των 200 κυβ. μετ. ανά δευτερόλεπτο.

 

Ισοτιμία της τουρκικής λίρας

Στην πρώτη κατά το 2019 συνεδρίαση της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο πολιτικής στο 24%, αμετάβλητο δηλαδή απ’ τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και ανακόψει την συνεχή πτωτική πορεία της Λίρας είχε προχωρήσει σε μια μαζική αύξηση των επιτοκίων. Όμως λένε οι ειδικοί ότι η αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας που καταγράφεται από το γ’ τρίμηνο του 2018 επιβάλλει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία όμως με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 20%, εκτιμάται ότι θα επιφέρει πάλι στην τουρκική λίρα μεγάλες απώλειες. Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα που λένε!!! Πάντως τις τελευταίες ημέρες η λίρα ενισχύθηκε καταγράφοντας ισοτιμίες 1 δολ=5,4 και 1 ευρώ= 6,2 λίρες.

 

Καθαρισμός από παλιά δίχτυα σε Δαρδανέλια, Ίμβρο και Τένεδο

Περίπου 17.750 τ.μ. εγκαταλελειμμένων αλιευτικών διχτυών έχουν συλλεχθεί και απομακρυνθεί από τον βυθό στις ως άνω θαλάσσιες περιοχές, από το 2016, στο πλαίσιο πιλοτικής πρωτοβουλίας έργου του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα που οι τούρκοι ονομάζουν «αλιεία φάντασμα». Τα δίχτυα αυτά μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις από τα σημεία προέλευσής τους και μπορούν να παραμείνουν στις θάλασσες πολύ καιρό, με αποτέλεσμα την παγίδευση και θάνατο θαλάσσιων θηλαστικών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δίχτυα αυτά, που χάθηκαν ή παρασύρθηκαν από καταιγίδες, προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στο θαλάσσιο οικοσύστημα, εκτός που παγιδεύουν και σκοτώνουν θαλάσσια ζώα, συντελούν στο να συσσωρεύονται διάφοροι μικροοργανισμοί που επιφέρουν αύξηση της βακτηριολογικής ρύπανσης στις θάλασσες. Ο υπεύθυνος του προγράμματος απ’ το Υπουργείο Erdem Karadağ απ’ το Τσανάκκαλε, κάνοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό δήλωσε ότι: «Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από την ευαισθησία και συνεργασία των αλιέων, τους οποίους κάλεσε να μην χρησιμοποιούν αλιευτικά εργαλεία σε επικίνδυνες περιοχές και να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές για τις απώλειες τους».

 

Σαρκοφάγος των Αμαζόνων στο μουσείο Κιουτάχειας

Αϊζανοί, (λατινοποιημένος όρος Aezani) ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην Μ. Ασία στο σημερινό Çavdarhisar, κοντά στην Κιουτάχεια. Η πόλη άκμασε κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Εκεί λοιπόν το 1990 συνελήφθησαν τυμβωρύχοι που έσκαβαν παράνομα, τα δε αρχαιολογικά ευρήματα που κατασχέθηκαν παραδόθηκαν στο Μουσείο της Κιουτάχειας. Ανάμεσα στις αρχαιότητες αυτές ήταν και μία μαρμάρινη σαρκοφάγος διαστάσεων 2,40 x 1,20 μ. και ύψος 1,60 μ. που έφερε ανάγλυφη παράσταση με τις Αμαζόνες. Σήμερα η σαρκοφάγος αυτή που χρονολογείται απ’ το 160 μ.Χ. συντηρημένη αποτελεί ένα απ τα αξιολογότερα εκθέματα του Μουσείου, θεωρείται δε μοναδική στο είδος της, καθώς απεικονίζει «αμαζονομαχίες» μύθους ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.

 

31 Ιαν. - 3 Φεβ. η 23η ΕΜΙΤΤ - Τουριστική έκθεση στην Πόλη

Η EMITT (East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition) είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Τουρκίας και μια απ’ τις 4 πιο σημαντικές στο είδος της σ’ όλο τον κόσμο. Στην περσινή 22η EMITT 2018, πήραν μέρος 85 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, 1065 εκθέτες, την επισκέφθηκαν δε 54.364 - ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι εταιρειών που ασχολούνται με την ταξιδιωτική βιομηχανία όπως αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες μεταφορών, ξενοδοχεία και εταιρείες πληροφορικής. Η έκθεση διοργανώνεται στο συνεδριακό κέντρο Tuyap Fair στο προάστιο Buyukcekmece της Κωνσταντινούπολης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey