Ανθίδιον το φιλανθές - Ένας ακόρεστος εραστής

01/07/2012 - 05:56
Πριν προχωρήσουμε στη διαδρομή του Ολύμπου, θα παρεμβάλω μια μικρή φυσική ιστορία. Πρόκειται για ένα θάμνο σε φράχτη, ένα βάτο, ο οποίος ανθίζει το καλοκαίρι-φθινόπωρο, με σύγχρονη την ύπαρξη των ροζ λουλουδιών με τα βατόμουρα.
Πριν προχωρήσουμε στη διαδρομή του Ολύμπου, θα παρεμβάλω μια μικρή φυσική ιστορία, που συμβαίνει γύρω μας και τη θεωρώ αξιοσημείωτη.
Πρόκειται για ένα θάμνο σε φράχτη, ένα βάτο (Rubus sanctus), ο οποίος ανθίζει το καλοκαίρι-φθινόπωρο, με σύγχρονη την ύπαρξη των ροζ λουλουδιών με τα βατόμουρα. Έτσι ο πρωταγωνιστής έχει πεδίο όλη την εποχή που δρα. Είναι μια μέλισσα που μοιάζει με σφήκα (οικ. Μegachilidae), κίτρινη με μαύρη σαν ψαροκόκκαλο επιμήκη ταινία στη ράχη της κοιλιάς, μαύρο θώρακα με κίτρινες περιφερικές ταινίες. Η ομοιότητα με την κοινή σφήκα (μιμητισμός) το προφυλάγει από τους εχθρούς. Μεταφέρει τη γύρη και στην κάτω επιφάνεια της κοιλιάς. Είναι το Anthidium florentinum, κοινότατο γύρω μας, επάνω στα άνθη και μέσα στα σπίτια, όπου ζητά μια τρύπα (στον τοίχο, σε κλειδαρότρυπες, σε μεταλλικούς σωλήνες) για να μεταφέρει μπαλάκια από χνούδι φυτών, με τα οποία επενδύει τη φωλιά του.
Αυτό είναι το βιογραφικό του.


Ο βάτος με τα καλάμια του φράκτη (πάνω) είναι το σπίτι του ακόρεστου εραστή (αριστερά) που δεν αφήνει θηλυκό από το πρωί έως το βράδυ (δεξιά)

Εκείνο όμως που παρακολούθησα εγώ, για πέντε καλοκαίρια στο βάτο του φράκτη, είναι άξιο να αναφερθεί. Ο αρσενικός, πολύ μεγαλύτερος από το θηλυκό (x0,8), με τρομερή πτητική ικανότητα (ανάμεσα στα κλαδιά, επιτόπου στάσεις και στροφές, μετακινήσεις κάθετες), έχει την επικράτειά του σε όλα τα άνθη του θάμνου. Ίσως να εμφανίζεται κάποιος γείτονας που τον κυνηγά με μανία. Τρέφεται συνεχώς με το νέκταρ και επισκοπεί το χώρο.


Επιτρέπει τις μέλισσες (αριστερά) και διώχνει σφήκες... (δεξιά)

Όποιο θηλυκό επισκεφτεί τα άνθη (και είναι αρκετά) δέχεται την κάθετη επίθεσή του, που αν το καταφέρει το ακινητοποιεί ανάμεσα στα πόδια του. Η σύζευξη κρατάει περίπου 20 - 30 δευτερόλεπτα.
Εκείνο που είναι το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό συμβαίνει συνεχώς από το πρωί έως το βράδυ και μπορεί να έχει αμέτρητες συνευρέσεις κάθε ημέρα. Προκαλεί θαυμασμό αυτή του η ικανότητα και γι’ αυτό τον ονόμασα «ακόρεστο εραστή».


... και σφήκες-σκαφτιάδες

Δέχεται με δυσκολία άλλα έντομα στον «οίκο του» και παρ’ όλο που έχει τρεις ακίδες στην ουρά (χωρίς δηλητήριο), επιτίθεται και διώχνει ακόμα και τις σφήκες ή τις σφήκες-σκαφτιάδες (που κουβαλούν ναρκωμένους γρύλους στις φωλιές τους), όπως η εικονιζόμενη Sphex rufocinctus. Ένας άλλος αρσενικός είχε εγκατασταθεί σε ένα μεγάλο ανθισμένο Λήθρο (Lythrum salicaria), που κρατά και αυτό αρκετό καιρό τα ροζ άνθη του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey