Αδραμύτι, αναβίωση της πορείας του Αινεία και σάλτσα γάρου!

09/01/2017 - 15:00

Η Νομαρχία του Μπαλίκεσίρ και ο πολιτιστικός σύλλογος «Άντανδρος» του Αδραμυτίου, ξεκίνησαν τη διοργάνωση ενός προγράμματος προβολής και ανάδειξης των αρχαιοτήτων της περιοχής, από την οποία μετά την πτώση της Τροίας, ξεκίνησε το ταξίδι του, ο ήρωας των Τρώων, Αινείας που κατά το Βιργίλιο, θεωρείται ο οικιστής της Ρώμης.

Η Νομαρχία του Μπαλίκεσίρ και ο πολιτιστικός σύλλογος «Άντανδρος» του Αδραμυτίου, ξεκίνησαν τη διοργάνωση ενός προγράμματος προβολής και ανάδειξης των αρχαιοτήτων της περιοχής, από την οποία μετά την πτώση της Τροίας, ξεκίνησε το ταξίδι του, ο ήρωας των Τρώων, Αινείας που κατά το Βιργίλιο, θεωρείται ο οικιστής της Ρώμης.

Η αναβίωση του ταξιδιού του Αινεία θα γίνει το Μάιο και θα πάρουν μέρος 22 Δήμοι από τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Αλβανία, Τυνησία, Ιταλία. Μεταξύ άλλων που έχουν σχεδιασθεί, είναι και η παρασκευή του γάρου (Garum ή liquamen), μιας πικάντικης σάλτσας που χρησιμοποιούσαν για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους. οι Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι. Ήταν υγρός ζωμός, λιπαρής υφής, κεχριμπαρένιου χρώματος, με ευχάριστη λεπτή αλλά και πικάντικη γεύση. Παρασκευαζόταν από σαρδέλες, το γνωστό γαύρο. Αργότερα εκτός από σαρδέλες χρησιμοποιούνταν και άλλα ψαρικά, τόνοι, χέλια, σκουμπριά και τα αυγά τους, που τα πάστωναν και τα άφηναν ολόκληρα και ακαθάριστα με τα εντόσθια στον ήλιο, για να ξηραθούν. Μετά από πολλές μέρες, τα συνέθλιβαν, και περνούσαν το ζωμό διαδοχικά από όλο και πιο λεπτό πανί, μέχρι που καθάριζε και γινόταν σαν αγνό λάδι.

Ο ακριβότερος γάρος ήταν από παστό τόνο που προερχόταν από τις ακτές του Βυζαντίου. Αποτελούσε σημαντικό εμπορικό προϊόν για την εξαγωγή με προορισμούς σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η παρασκευή του γάρου διαρκούσε μήνες και γινόταν σε εργαστήρια εκτός των πόλεων, λόγω της δυσοσμίας. Την περασμένη βδομάδα στην αρχαία Άντανδρο κοντά στο Αλτινολούκ, ξεκίνησαν την προετοιμασία για την παραγωγή γάρου, με την προοπτική ως το Μάιο που θα γίνει το ταξίδι του Αινεία, να είναι έτοιμος για να φορτωθεί για τα λιμάνια της Μεσογείου που θα προσεγγίσουν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey