Δεύτερη Ανάγνωση

24/11/2016 - 13:29

ΜΠΛΟΚΟ…

Συνέβη πριν από λίγες μέρες στη Μυτιλήνη. Συμπολίτης μας πήγε να ψωνίσει λαχανικά και φρούτα από πάγκο σε κεντρικό σημείο της πόλης μας. Έκανε την αγορά του, ο επαγγελματίας άψογος με την ταμιακή τού έδωσε απόδειξη, αλλά ο πελάτης αδιαφορώντας την πέταξε. Φεύγοντας τον σταμάτησε ένα συμπαθητικό ζευγάρι, το οποίο όμως έτυχε να είναι υπάλληλοι της Εφορίας και του ζήτησαν την απόδειξη. Απόδειξη βέβαια δεν υπήρχε κι έπεσε πρόστιμο 150 ευρώ! Άρα πρώτο δίδαγμα, κρατάμε τις αποδείξεις (εφόσον μας τις δίνουν).

Όμως η όλη φάση είναι μια πύρρειος νίκη! Διότι, ενώ πράγματι έχει ενταθεί το κυνήγι ενάντια της φοροδιαφυγής, για την οποία όλοι εκφράζουμε την απέχθειά μας, εν τούτοις αυτή έχει αυξηθεί! Εάν δε υπολογίσουμε τα πόσα δις φοροδιαφεύγουν κάθε χρόνο, τότε ναι, να φωνάξουμε λεφτά υπάρχουν!

Γνωστά όλα αυτά. Το θέμα είναι μπορεί ν’ αλλάξει κάτι; Νομίζω ότι η μάχη έχει ήδη χαθεί. Θυμηθείτε μόνο τους γιατρούς του Κολωνακίου. Το θέμα της φοροδιαφυγής είχε δημοσιοποιηθεί γύρω στο 2011. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα. Ή τουλάχιστον δεν ακούστηκε τίποτα. Ή για τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ, Μπόριαν κ.λπ. Οι Σαμαροβενιζελικοί υποτίθεται ότι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν. Ετούτοι δω; Πλουτίσαμε στα λόγια!

Άρα δίδαγμα δεύτερον. Εάν είσαι φουκαράς, την πληρώνεις, εάν ανήκεις στη μεγάλη ψαριά, την κοπανάς… Και για να είμαστε ειλικρινείς, τούτη η κατάσταση μάς βολεύει εδώ. Οι μεν καταναλωτές κάνουν παζάρι και πληρώνουν λιγότερα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες ξεγλιστρούν από την υψηλή φορολόγησή τους.

Θυμάστε που πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν μέλη συμμοριών που ζούσαν μέσα στη χλιδή, σε μεζονέτες με πισίνες και πολυτελή αυτοκίνητα. Και δήλωναν άνεργοι! Η Ελληνική Αστυνομία τούς εντόπισε και τους συνέλαβε. Η Εφορία ούτε καν τους εντόπισε και προφανώς ακόμα τους ψάχνει!

Τελικά υπάρχει λύση; Τι να σας πω. Και λύση να υπάρχει, πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Ίσως το κέρδος από την ιστορία του κυνηγητού της φοροδιαφυγής να είναι πολύ μικρότερο από το τόσο μελάνι που χύνεται. Οπότε τι μένει; Ανάπτυξη για να εισρεύσει χρήμα. Και πώς θα γίνει η ανάπτυξη;

Όχι βέβαια με τα παλαιολιθικά τσιτάτα του ΣΥΡΙΖΑ περί… δίκαιης (!;) ανάπτυξης, αλλά να αφεθεί να λειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας με άνοιγμα της οικονομίας, τολμηρά βήματα των ιδιωτικοποιήσεων, σμίκρυνση του δημόσιου τομέα και μείωση φορολογικών συντελεστών. Διαφορετικά θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Και σ’ αυτό βέβαια δεν παιζόμαστε!

 


Τότε που οι εγκυκλοπαίδειες είχαν πέραση…. Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, έκδοση δεκαετίας του ’60

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1994

 

Εγκαινιάζεται το Χαλίμ Μπέη

Μετά από εργασίες αλλά και πολλές συζητήσεις, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του αρχοντικού Χαλίμ Μπέη, περιουσία του εύπορου και πολύ αγαπητού στον κόσμο του νησιού Χαλίμ Μπέη, στη συνέχεια αξιοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας Κουλαξήδων και αργότερα στέγασε οικογένειες Ελλήνων προσφύγων.

Το τριώροφο κτήριο ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται πλέον ως Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Τα εγκαίνια έγιναν από το δήμαρχο Μυτιλήνης Νότη Παναγιώτου και παραβρέθηκε ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Σηφουνάκης. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου, επισημαίνοντας πως το κτήριο θα λειτουργήσει ως φάρος πολιτισμού.

 

ΕΙΠΕ

«Στα νησιά χάσαμε την ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα προσφύγων και κατοίκων».

Γιάννης Μουζάλας, Βουλή

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Jack Reacher» με τον Τομ Κρουζ στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

- Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Φιορεντίνα-ΠΑΟΚ στο COSMOTESPORT 2 στις 8 μ.

- Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Άγιαξ-Παναθηναϊκός στο COSMOTESPORT 4 στις 8 μ.μ.

- Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ολυμπιακός-Γιουνγκ Μπόις στο COSMOTE 3 στις 10:05 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Αφιερωμένη στο Έτος Αριστοτέλη από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, στις 11 π.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

- Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στο «Κτήμα Οινοφόρος, glass - hall» στις 9:30 μ.μ., είσοδος 10 ευρώ.

- Εκδήλωση προς τιμήν του Στέλιου Καζαντζίδη (ημέρα της ονομαστικής του εορτής) στο εστιατόριο «Καλαμιές», στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Προσκλήσεις στο πρακτορείο ΟΠΑΠ Πέτρου Νταλαμπέκη, έναντι Αγίου Κωνσταντίνου, πάρκο Καραπαναγιώτη.

ΒΙΒΛΙΟ

Ο Χιώτης πεζογράφος Γιάννης Μακριδάκης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Η πρώτη φλέβα» στο βιβλιοπωλείο «Book & Art» στις 8:30 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Αντιρρησίας Συνείδησης» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey