Δεύτερη Ανάγνωση

22/11/2016 - 13:30

ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τελικά φαίνεται ότι θα τους θάψει όλους ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης! Άλλη μια μορφή της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας έφυγε. Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ήταν από τους πολιτικούς που δίδαξε με τη στάση του. Μετριοπαθής, ήρεμος, τίμιος, προάσπισε τις απόψεις του με την ακαταμάχητη ρητορική που διέθετε και μ’ αυτά κατάφερε πολιτικά να δικαιωθεί στο τέλος.

Γιατί μετά από τις μεγάλες πίκρες που δέχθηκε χάνοντας την ηγεσία της Ν.Δ. από τον Κ. Μητσοτάκη το 1984, την αποχώρησή του, τη δημιουργία της ΔΗΑΝΑ και την περιθωριοποίησή του, επιλέχθηκε ως Πρώτος Πολίτης της χώρας. Εκεί πλέον αναγνωρίστηκε απ’ όλους τους Έλληνες ως μια σημαντική φωνή της χώρας τιμώντας τη Προεδρία της Δημοκρατίας, αποδεικνύοντας ότι στην πολιτική και ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να φας πολλά χαστούκια για να ωριμάσεις πολιτικά.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», είχε πει ο Σοφοκλής. Κι όσο κι αν αυτή η ρήση φαίνεται απλοϊκή ή εάν θέλετε δεδομένη, πόσο σημαντική τείνει να γίνει στη σημερινή πολιτική κονίστρα. Γιατί πόσοι και πόσοι πολιτικοί όταν ανέβηκαν στην εξουσία απέβαλαν τα προσωπεία τους κι έδειξαν τον πραγματικό τους χαρακτήρα, τις πραγματικές του προθέσεις.

Ο σύγχρονος πολιτικός (δασκαλεμένος και από τους διάφορους επιστήμονες επικοινωνιολόγους «ίματζ μέϊκερς» επί το ελληνικότερο), εύχαρις, προσιτός, φιλάνθρωπος, συμπονετικός, γεμάτος υποσχέσεις και προθυμία για κάθε βοήθεια και κατανόηση, μόλις καθίσει στο θρόνο της εξουσίας (της όποιας βαθμίδας εξουσίας), φανερώνει τον πραγματικό του χαρακτήρα, «καβαλώντας το καλάμι», όπως ερμηνεύουμε εμείς σήμερα, με σύγχρονους όρους, τη ρήση αυτή του Σοφοκλή.

Κάποιοι μάλιστα απ’ αυτούς το παίζουν τόσο άνδρες που δεν διστάζουν και να χειροδικήσουν ακόμα, επιβεβαιώνοντας και την άλλη σύγχρονη ρήση, αυτή του «τζάμπα μάγκα»… Ίσως εμάς ως μεσογειακός λαός να μη μας ταιριάζουν πολιτικοί σαν τον Στεφανόπουλο. Εντύπωση δε μου έκανε μια ατάκα ενός απλού πολίτη στο Twitter του, που έγραψε: «Αντίο, Πρόεδρε, της παλιάς Ελλάδας μας»!

Και ποια είναι η νέα Ελλάδα του μνημονίου και ποιοι οι πολιτικοί που επιλέγουμε όχι μόνο να μας εκπροσωπήσουν, αλλά και να μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα; Ένα ζάπινγκ στην τηλεόραση δίνει αμέσως την απάντηση. Ίσως οι θάνατοι τέτοιων πολιτικών να είναι αφορμή περισυλλογής, αλλά παράλληλα και να διδάσκουν σε μας τους απλούς ψηφοφόρους ότι η πολιτική μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν την οποία έχουμε εθιστεί στα χρόνια του μνημονίου.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος το Δεκαπενταύγουστο του 2001 στην Αγιάσο. Στην πρώτη φωτογραφία, συνοδευόμενος από τον τότε υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και το δήμαρχο Αγιάσου Παναγιώτη Ψυρούκη, κατευθύνεται στην Παναγία της Αγιάσου. Διακρίνονται οι Τζανής Τζανετάκης, Δημήτρης Βουνάτσος και Γιάννης Μαχαιρίδης. Στην επόμενη φωτογραφία, στη δοξολογία, όπου διακρίνεται και ο επί χρόνια φίλος του Δημήτρης Νιάνιας.

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1988

 

Ο Μάρκος Βαφειάδης στη Μυτιλήνη

Στη Λέσβο έρχεται ο Μάρκος Βαφειάδης, ηγετική φυσιογνωμία του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Επισκέπτεται το νησί μας ως υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όπου ξεκινάει την περιοδεία του με συνέντευξη Τύπου στο «Ξενία». Στη συνέχεια, επισκέπτεται την Αγιάσο, τη Μόρια, την Παναγιούδα και το Μανταμάδο, όπου εκφωνεί ομιλίες.

Στις ομιλίες του, ερωτώμενος πώς αισθάνεται μετά την πτώση του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού», ο Μάρκος Βαφειάδης απαντούσε πως ο κομμουνισμός δεν είναι χίμαιρα. Και παρά τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, συνέχιζε να αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστής. Ο Μάρκος Βαφειάδης είχε γεννηθεί το 1906 στη Θεοδοσιούπολη της Μικράς Ασίας και πέθανε στην Αθήνα το 1992.

 

ΕΙΠΕ

«Έχουμε πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργεί η Αστυνομική Διεύθυνση».

Δημήτρης Αλεξίου, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, σχολιάζοντας τη διαχείριση του προσωπικού («ΕΜΠΡΟΣ»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Jack Reacher» με τον Τομ Κρουζ στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

- Στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών «Cinema για όλους», το «Μπουρίνι» προβάλει την ταινία «Το Τελευταίο μας Τανγκό» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8:30 μ.μ. με δωρεάν είσοδο.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση-ομιλία με θέμα «Το μεταναστευτικό και η Λέσβος» από την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή»-Παράρτημα Λέσβου. Ομιλητές οι Κατερίνα Παπακώστα και Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτές της Ν.Δ.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα με θέμα «Επι-Μένουμε Αιγαίο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου», στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 5:30 μ.μ.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο ειδικού κύκλου προβολών, με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία, Χώρος και Χρόνος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ», προβάλει το ντοκιμαντέρ του Σίμου Κορεξενίδη «Teriade» (2016, 75'), στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, στις 7:30 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Jack Reacher» με τον Τομ Κρουζ στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς» στο «Cine Αρίων» στις 9:15 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey