Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο η τουρκική λίρα

21/10/2016 - 15:16

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος σημειώνει αυτές τις ημέρες πτώση, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Το δολάριο είναι 1:3,1 (περνώντας το φράγμα των 3 λιρών) και το ευρώ 1:3,4. Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», η αιτία της περαιτέρω υποχώρησης οφείλεται στην πολιτική αναταραχή στη χώρα εξαιτίας της σχεδιαζόμενης πρωτοφανούς συγκέντρωσης εξουσίας στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος σημειώνει αυτές τις ημέρες πτώση, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Το δολάριο είναι 1:3,1 (περνώντας το φράγμα των 3 λιρών) και το ευρώ 1:3,4. Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», η αιτία της περαιτέρω υποχώρησης οφείλεται στην πολιτική αναταραχή στη χώρα εξαιτίας της σχεδιαζόμενης πρωτοφανούς συγκέντρωσης εξουσίας στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η τελευταία πτώση της λίρας σημειώθηκε μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι θα προωθήσει τα μακροχρόνια σχέδια για τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος, που θα ενισχύσει τη θέση του προέδρου, ο οποίος ως τώρα είχε παραδοσιακά τυπικό ρόλο στην τουρκική πολιτική.

Σημειώνεται ότι το αξιόχρεο της Τουρκίας έχει υποβαθμισθεί σε μη επενδυτική κατηγορία (junk) από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης «Standard & Poor’s» και «Moody’s, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν. Επίσης η θεαματική φετινή μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, είχε συνέπεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή του για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο 3% από 3,3%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Όλα πλέον μετατοπίζονται στην έκβαση της μάχης της Μοσούλης και την επέμβαση στην Συρία, αν δηλαδή τα ρίσκα στην εξωτερική πολιτική θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στην οικονομία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey