Οι γιορτές της Ασούρα

14/10/2016 - 14:51

Ο Προφήτης Μωάμεθ πέθανε το 632 μ.Χ. σε ηλικία 61 ετών. Δεν είχε προλάβει να ορίσει διάδοχό του και σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ξέσπασε μια αδυσώπητη διαμάχη διαδοχής μεταξύ του εξαδέλφου του, Αλί, και της τρίτης συζύγου του, Αϊσέ, που κρίθηκε τελικά το 680 μ.Χ. στη μάχη της Καρμπάλα (σημερινό Ιράκ) και δίχασε τους μουσουλμάνους σε Σουνίτες και Σιίτες.

Ο Προφήτης Μωάμεθ πέθανε το 632 μ.Χ. σε ηλικία 61 ετών. Δεν είχε προλάβει να ορίσει διάδοχό του και σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ξέσπασε μια αδυσώπητη διαμάχη διαδοχής μεταξύ του εξαδέλφου του, Αλί, και της τρίτης συζύγου του, Αϊσέ, που κρίθηκε τελικά το 680 μ.Χ. στη μάχη της Καρμπάλα (σημερινό Ιράκ) και δίχασε τους μουσουλμάνους σε Σουνίτες και Σιίτες.

Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, οι Σιίτες μουσουλμάνοι εορτάζουν την Ασούρα, κατά τη δέκατη ημέρα του ισλαμικού μήνα Μουχαρέμ, κινητή γιορτή, που φέτος αρχίζει από αύριο. Στη διάρκεια της Ασούρα, οι Σιίτες θρηνούν για το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν (γιο του Αλί, που δολοφονήθηκε πισώπλατα), ντύνονται με μαύρα ρούχα και συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και δρόμους, για να μιμηθούν τον πόνο του Ιμάμη Χουσεΐν, φτάνοντας σε μερικές περιοχές μέχρι και στο αυτομαστίγωμα!

Στη γειτονική κυρίως σουνιτική Τουρκία, οι Αλεβίτες (Σιίτες) το δόγμα, συνηθίζουν αυτές τις ημέρες να προσφέρουν δημόσια γεύματα και τον ασουρέ (κάτι σαν το δικό μας κολυβόζουμο).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey