Δεύτερη Ανάγνωση

06/10/2016 - 13:23

«ΠΑΝΑΓΙΑ, ΒΟΗΘΑ!»...

Για αύριο λοιπόν είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ως γνωστόν, είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε διότι... ανακάλυψαν το δεδομένο. Ποιο δηλαδή; Ότι θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα!

Ελπίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθεί να μη δημιουργηθούν άλλες εκπλήξεις σε μια σύσκεψη που, εάν το κράτος λειτουργούσε κανονικά, δεν θα υπήρχε και λόγος να γίνει. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά έχουν παρθεί μια σειρά αποφάσεων οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν είτε γιατί η πραγματικότητα τις έθεσε στο περιθώριο είτε γιατί έρχονταν σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις που είχαν ληφθεί!

Όχι ότι τώρα που θα πραγματοποιηθεί θ’ αλλάξουν και πολλά πράγματα. Η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, εάν δεν είναι ανύπαρκτη, είναι τουλάχιστον αντιφατική. Ή χειρότερα άγεται και φέρεται από τα γεγονότα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται εκρηκτικές συνθήκες με τους πρόσφυγες ή μετανάστες που περνούν από τη χώρα ή που τελικά μένουν σ’ αυτήν.

Και εάν κανείς το σκεφθεί, στην ουσία ως νησί είμαστε πλέον έρμαιο του Ερντογάν! Διότι, εάν σπάσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και αφεθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια να περάσουν στα ελληνικά νησιά, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθούμε τι πρόκειται να συμβεί. Το περιέγραψε άλλωστε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας το Μάιο σε εκπομπή της ΕΡΤ. Εκεί παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σχέδιο για το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στο προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παναγιά, βοήθα»!

Από τότε δεν νομίζω ν’ άλλαξαν και πολλά πράγματα. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης αλλά και η αμηχανία στις εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει σταθερή στο «Παναγιά, βοήθα»… Κι επειδή η Παναγιά δεν καταλαβαίνει από συσκέψεις κι επειδή στην κοινωνία αρχίζουν να εμφανίζονται επικίνδυνα σημάδια πόλωσης, ρατσισμού, αναταραχής κ.λπ., καλό είναι όσα συμφωνηθούν στην αυριανή σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο να υλοποιηθούν έγκαιρα από τον κρατικό μηχανισμό μην τυχόν βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις

 

ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Στο 15-20% στοχεύει ο Βασίλης Λεβέντης στις επόμενες εκλογές, όπως είπε στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια! Κι εγώ έχω κλείσει ραντεβού με τη Σαρλίζ Θερόν τον άλλο μήνα...

1927: Φοινικόδασος Καλαμιάρη. Πανηγυρική εκδήλωση για τα εγκαίνια του ιερού Ναού της Παναγίας της Παναγιούδας. Πέμπτος αριστερά ο Μυτιλήνης Ιάκωβος Α', πρώτος δεξιά ο Αθανάσιος Βοστάνης, καθιστή στο μέσον η Ελένη Καρακλά, η μαμή του χωριού... (ΠΗΓΗ FACEBOOK, «Old photos of Mytilini»)

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1979

 

Το βραβείο Νόμπελ στον Ελύτη

 

Η επιτροπή βραβείων Νόμπελ ανακοινώνει την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η ανακοίνωση της βράβευσής του ενθουσιάζει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα δε εμάς τους κατοίκους της Λέσβου απ’ όπου κατάγεται ο ποιητής.

Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 και πέθανε στις 18 Μαρτίου 1996. Το πραγματικό ονοματεπώνυμό του ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλλης και ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από το συνοικισμό Καλαμιάρης της Παναγιούδας Λέσβου και είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Ηρακλείου από το 1895, όταν σε συνεργασία με τον αδελφό του ίδρυσε ένα εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργείας. Το παλαιότερο όνομα της οικογένειας Αλεπουδέλλη ήταν Λεμονός και αργότερα μετασχηματίστηκε σε Αλεπός. Η μητέρα του καταγόταν από τον Παπάδο της Λέσβου.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και γνωστότερα έργα του είναι τα ΆξιονΕστί, Ήλιοςο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.ά. 

 

ΕΙΠΕ

«Για τους κατοίκους του νησιού το ούζο αποτελεί τρόπο ζωής και κουλτούρας, που όμως δέχεται πόλεμο από τις πρακτικές του κράτους εδώ και πολλά χρόνια».

Γιάννης Πατρικόπουλος, ποτοποιός («ΠΟΛΙΤΙΚΑ»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κλειστό το ΚΕΠ του Δήμου Λέσβου λόγω μετακόμισης.

ΕΚΘΕΣΗ

Έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Café society» του Γούντι Άλεν στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η βραβευμένη ταινία «Το ποτάμι ανάμεσά μας» στην ΕΡΤ2 στις 9:50 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ

Έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Café society» του Γούντι Άλεν στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

- Η ταινία «Ο Κούμπο και οι δύο χορδές» στο «Cine Αρίων» στις 7.00 μ.μ.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ελλάδα-Κύπρος για τα Προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου στις 9:45 στον «ΟΤΕ SPORT 1».

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερίδα με θέμα: «Εκκλησία - Πολιτεία και το μάθημα των Θρησκευτικών: Προσέγγιση στην ορθόδοξη παράδοση ή κατήχηση των μαθητών στην πολυθεΐα» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης (Κεντρικά Λύκεια) στις 6 μ.μ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Κέντρο Θεραπευτικής Παρέμβασης «Λέξημα» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής στον προφορικό λόγο και την οργάνωση της μελέτης» στο βιβλιοπωλείο «Book & Art» στις 12 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ταινία «Café society» του Γούντι Άλεν στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΟΠΕΡΑ

«Τριστάνος και Ιζόλδη» σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 7 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey