Δεύτερη Ανάγνωση

29/09/2016 - 13:18

ΝΤΙΜΠΕΪΤ

Καλά που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση το αμερικανικό ντιμπέιτ για να πάρουμε μια γεύση πραγματικής (τηλεοπτικής) δημοκρατίας εμείς οι εγχώριοι ιθαγενείς… Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Γιατί, όταν τα Αμερικανάκια μιλάνε για θεσμούς, το εννοούν.

Προφανώς οι συνήθεις εγχώριοι πεφωτισμένοι επαγγελματίες… δημοκράτες θα υποβάλουν τις ενστάσεις τους για όλη αυτή τη διαδικασία με το συνηθισμένο επιχείρημα ότι (ας μου επιτραπεί η ορολογία) τηλεοπτικοποιεί τη δημοκρατία. Προφανώς νοσταλγούν κάποιες άλλες άχρωμες, άοσμες και κυρίως αυταρχικές... δημοκρατίες που έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Με τις όποιες ατέλειες του δημοκρατικού συστήματος, η τηλεόραση και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν μια άλλη και διαφορετική ώθηση στην έννοια της λειτουργίας της. Βάζουν πλέον τους ηγέτες σε μια συνεχή διαδικασία διαλόγου με τους πολίτες, ενώ παράλληλα δίνουν βήμα στους πολίτες να εκφράζονται, να διαμαρτύρονται, να προτείνουν, αυτό που λέμε να διαβουλεύονται. Έχει πάψει πλέον ο ηγέτης να ’ναι αυτός ο μυθοποιημένος απόμακρος, έχει πλέον πλησιάσει ο ένας τον άλλον τόσο πολύ που βγάζουν μέχρι και... selfies!

Θα μου πείτε, αυτό δεν είναι πολιτική, είναι show. Πιθανόν να είναι και έτσι, αν και η έννοια του show είναι ρευστή και διφορούμενη. Αλλά προτιμότερο το σημερινό show, παρά τα... σόου των παλιών δεκαετιών, που όποιος πολίτης τολμούσε να εκφράσει διαφορετική άποψη είτε μετακόμιζε σε ξερονήσια είτε έμπαινε στο περιθώριο της ζωής.

Επιστρέφουμε ταχέως στην Ελλάδα, όπου η ανοησία των κατοίκων της σε φέρνει σε απόγνωση. Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε μετά βαΐων και κλάδων στη Βουλή προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία υπηρεσιών οι οποίες θα προβαίνουν οι ίδιες ή θα διαμεσολαβούν για τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών χωρίς γραφειοκρατία και γρηγορόσημο.

Είναι αυτό που φέρει το μεγαλεπήβολο τίτλο «Έναρξη επιχείρησης σε μία ημέρα»! Την ίδια στιγμή ο εμίρης του Κατάρ ακυρώνει τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γιατί τον κυνηγούν ΟΑΕΔ, Εφορία, Δασαρχείο, Εκκλησία Ζακύνθου και Πολεοδομία. Κι αντί να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί να… τρέξουν μια τέτοια τεράστια επένδυση, «λιάζονται» στη Βουλή με θεωρίες περί αξιοποίησης του ελληνικού δημοσίου από το νέο υπερταμείο. Δεν ξέρω εάν είμαστε για γέλια ή για κλάματα. Πάντως για τα... τούμπανα σίγουρα είμαστε!

Το γνωστό στους παλιούς κατοίκους της Μυτιλήνης Μονόπετρο 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1974

 

Διορίζεται δήμαρχος ο Γ. Νικολαρόπουλος, μετά την πτώση της Χούντας

 

Λίγους μήνες μετά την πτώση της χούντας και στο πλαίσιο της επαναφοράς λειτουργίας όλων των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Χ. Στράτου και μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχος Μυτιλήνης διορίζεται ο Γεώργιος Νικολαρόπουλος, πρωτοδίκης.

Κατά την εγκατάστασή του ο νομάρχης Λέσβου Αντώνης Γεωργακόπουλος δηλώνει: «Μέχρι της διεξαγωγής των εκλογών τοποθετείται στο Δήμο Μυτιλήνης ένας εξαίρετος δικαστικός και άνθρωπος». Ανταπαντώντας, ο Γ. Νικολαρόπουλος ευχαρίστησε το νομάρχη για τα καλά του λόγια δηλώνοντας ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των αιρετών δημοτικών συμβούλων ο Αθανάσιος Παρασκευαΐδης.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο του 1975 και δήμαρχος Μυτιλήνης εξελέγη ο Απόστολος Αποστόλου.

 

ΕΙΠΕ

«Όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση για να αλλάξει κάτι δικαιώθηκαν. Μας άλλαξε τα φώτα!»

Γιάννης Ζερδελής (Facebook)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

 

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αρχίζει η καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στη Μυτιλήνη, έναρξη στο Δημοτικό Θέατρο από τις 11 π.μ.

- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Λέσχη Πλωμαρίου στις 8 μ.μ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σεμινάριο για την προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ» στις 7 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22510-20600, πρωινές ώρες.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Λέσβου η διαβούλευση του τελικού Σχεδίου Κανονισμού Άρδευσης του Δήμου μέχρι 30 Νοεμβρίου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Και οι 7 Ήταν Υπέροχοι» στο «CineΑρίων» στις 9:15 μ.μ.

- Η ταινία «Blair Witch: Η επιστροφή» στο «CineΑρίων» στις 9:45 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λήγουν οι εγγραφές για το Κοινωνικό Φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, Αγίας Ειρήνης 10 - Μυτιλήνη, τηλ. 22510-27501.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Δίωρη στάση εργασίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος 12-2 μ.μ. και 2-4 μ.μ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Καταβολή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

ΕΦΟΡΙΑ

- Α΄ δόση ΕΝΦΙΑ.

- Β΄ δόση Φόρου Εισοδήματος.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

- Έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».

- Έναρξη εγγραφών για μαθήματα ζωγραφικής στο Δημοτικό Πολυχώρο Πλωμαρίου από τις 6 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey