Πογκρόμ κατά του Τύπου μετά το πραξικόπημα

02/09/2016 - 14:31

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει πια η αντεπίθεση του επίσημου κράτους στην Τουρκία, κατά της λεγόμενης «παράλληλης «δομής» που έστησαν με τις ευλογίες βέβαια του Ερντογάν, ως πριν ένα χρόνο περίπου, οι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει πια η αντεπίθεση του επίσημου κράτους στην Τουρκία, κατά της λεγόμενης «παράλληλης «δομής» που έστησαν με τις ευλογίες βέβαια του Ερντογάν, ως πριν ένα χρόνο περίπου, οι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Είναι ν’ απορεί κανείς, αν έτσι έχουν τα πράγματα, όπως τα αποκαλύπτει τώρα ο Ερντογάν, για το βαθμό διείσδυσης των Γκιουλενιστών στην κρατική μηχανή και στις κοινωνικές δομές της χώρας. Διάχυτος παντού ο οπορτουνισμός, που συντηρείται απ’ την κυβέρνηση, τόσο που ν’ αποδίδεται στον Γκιουλέν καθετί που δεν πήγε καλά στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια!

Εκτός απ’ τους φερόμενους ως αναμειγμένους στο πραξικόπημα στρατιωτικούς, αστυνομικούς, ιμάμηδες, εκπαιδευτικούς απ’ τα σχολεία όλων των βαθμίδων που έκλεισαν, δικαστές, διπλωμάτες, Κούρδους, μέχρι και τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές κ.ά., οι δημοσιογράφοι (όπως σ’ όλες τις δικτατορίες) είναι αυτοί που βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο της νέας τάξης πραγμάτων στην σύγχρονη Τουρκία.

Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες όπως οι «Bugun», «Radikal» και «Yeni Safak», η φιλο-κουρδική «Özgür Gündem» καθώς και η πρώην αντιπολιτευόμενη «Zaman», που έχει συνδεθεί με τον Γκιουλέν, σφραγίστηκαν και συνελήφθησαν πολλοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν εκεί.

Ακόμη ξενόγλωσσες εκδόσεις εφημερίδων δεχόμενες απειλές, ήδη έκλεισαν. Μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων, που φέρονται ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Γκιουλέν, είναι και ο Ντιντσέρ Γκιοκτσέ, ο διευθυντής του αγγλόφωνου ιστότοπου της «Hurriyet» που συνεχίζει να εκδίδεται, ενώ η γαλλική και η ολλανδική έκδοση της «Zaman» διέκοψαν την κυκλοφορία τους.

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συγγραφέας και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ασλί Ερντογάν, η οποία συνελήφθη και φυλακίστηκε στις 17 Αυγούστου με άλλους φιλο-κούρδους συγγραφείς και δημοσιογράφους, στερούμενη βασικής ιατροφαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός της, μολονότι πάσχει από άσθμα και διαβήτη.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ενώ για την περίπτωση της Ασλί Ερντογάν, η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων (Pen International) κατήγγειλε ως «απολύτως απαράδεκτη» τη φυλάκισή της και καλεί τις τουρκικές αρχές να ενεργήσουν τάχιστα ώστε να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ακεραιότητα της υγείας της.

Οι φωνές έντονης διαμαρτυρίας και οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη της, πληθαίνουν καθώς καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα σ’ όλο τον κόσμο υπογράφουν εκκλήσεις για την απελευθέρωσή της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey