Μουσείο Εθνογραφίας στο Γκιούρε

26/08/2016 - 14:50

Δύο αδέλφια, ο Μουράτ και ο Uğur Bostancıoğlu έστησαν στην απέναντι της Λέσβου πόλη, Γκιούρε, στους πρόποδες του βουνού της Ίδης (Καζ-νταγ), ένα πρότυπο μουσείο γκαλερί, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα σε λίγο χρόνο την 4.000 χρόνων ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Αδραμυτινού Κόλπου.

Δύο αδέλφια, ο Μουράτ και ο Uğur Bostancıoğlu έστησαν στην απέναντι της Λέσβου πόλη, Γκιούρε, στους πρόποδες του βουνού της Ίδης (Καζ-νταγ), ένα πρότυπο μουσείο γκαλερί, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα σε λίγο χρόνο την 4.000 χρόνων ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Αδραμυτινού Κόλπου.

Εδώ και έξι χρόνια εργάστηκαν εντατικά και ασχολήθηκαν με την συλλογή των αντικειμένων που εκτίθενται. Η Συλλογή στεγάστηκε σε ένα παλιό (από τον καιρό των Ελλήνων) αναστηλωμένο ελαιοτριβείο στην παραλία του Γκιούρε. Τους βοήθησαν ιδιαίτερα οι επικεφαλής των ανασκαφών της αρχαίας πόλης Αντάνδρου, καθηγητές Gurcan Polat και Gülçin Comert, καθώς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί.

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, το ταξίδι στη γκαλερί ξεκινά με την προβολή ενός 8λεπτου βίντεο με τους μύθους της Ίδης, όπως ο πρώτος διαγωνισμός ομορφιάς στον κόσμο, ο Τρωικός Πόλεμος, η κατάρρευση της Τροίας, ο αγώνας ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Έκτορα και, τέλος, η διαδρομή του ξαδέλφου του Έκτορα, Αινεία με τον πατέρα του απ’ την Άντανδρο στη Ρώμη.

Αμέσως μετά, παρέχονται πληροφορίες για τη νεώτερη ιστορία της περιοχής αλλά και για την ελιά και το λάδι που παράγεται εκεί. Μέσα στο Μουσείο επίσης υπάρχουν δύο γωνιές αφιερωμένες στη μνήμη και στο έργο δύο σύγχρονων Τούρκων, του συγγραφέα Σαμπαχαττίν Αλί και του ηθοποιού Τουντζέλ Κουρτίζ, οι οποίοι πέρασαν μέρος της ζωής τους στην περιοχή. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey