Δηκτικά

22/08/2016 - 17:49

Προβληματική δακοκτονία;

 

Έχουν φτάσει αρκετές καταγγελίες στην εφημερίδα μας για συγκεκριμένες περιπτώσεις συνεργείων δακοκτονίας, που αντί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, το πάνε από καφέ σε κολατσιό και ξανά καφέ μέχρι το γρήγορο σχόλασμα. Δεν αποκλείουμε και ο εργολάβος που έχει αναλάβει τη δουλειά στο νησί να πέφτει θύμα εξαπάτησης από κάποιους υφισταμένους του, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού βασική του υποχρέωση είναι να ελέγχει ότι η δακοκτονία γίνεται πραγματικά και όχι για το θεαθήναι.

Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να μην εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Είναι κρίμα να φορτώνουμε το περιβάλλον με φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα, επειδή κάποιοι ασυνείδητοι, μπροστά στη λούφα τους, δεν λογαριάζουν το βιος και τον κόπο του διπλανού τους καλλιεργητή.

Α.Ω. 

 

Προσοχή στα Πόκεμον!

 

Τους είδαμε να ανεβαίνουν εξωτερικές σκάλες αυλών, κάγκελα, μέχρι και να σκαρφαλώνουν σε δέντρα κοντά στην παραλία. Είναι έφηβοι που κυνηγούν… Πόκεμον οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ανεξαρτήτως καύσωνα σε γειτονιές της πόλης της Μυτιλήνης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, μιλάμε για την ηλεκτρονική εφαρμογή που ανεβάζει κανείς στο κινητό του τηλέφωνο και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενός παιχνιδιού κάνει το χρήστη να ενημερώνεται για την ύπαρξη… Πόκεμον. Σύμφωνα με τους ίδιους τους παίκτες, το παιχνίδι «διευρυμένης πραγματικότητας» έγινε εκρηκτικά δημοφιλές, γιατί χρησιμοποίησε ένα πολύ αγαπητό καρτούν και αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες των έξυπνων κινητών.

Παράλληλα, και σε αντίθεση με άλλα βιντεοπαιχνίδια, έβγαλε τους παίκτες από το σπίτι και τους σήκωσε από τον καναπέ, στέλνοντάς τους σε εξωτερικούς χώρους να παίζουν μαζί με άλλους.

Βρέθηκε δε πόκεμον ακόμα και στο Μητροπολιτικό Ναό της Μυτιλήνης. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν ο κυνηγός ήρθε πιο κοντά στην Εκκλησία. Παρόλα αυτά, ήδη ανά την Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί ατυχήματα, που οδήγησαν τους 15χρονους έως 25χρονους χρήστες στο νοσοκομείο.

Προσοχή, λοιπόν, αυτές τις μέρες… στα πόκεμον!

Αν.Παζ.

 

Ανακοινώθηκαν και επίσημα

 

Χθες Παρασκευή ανακοινώθηκαν και επίσημα τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης της ΝΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου. Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακοίνωσης είναι ότι η ΝΕΛ δεν κατάφερε να εκδώσει οικονομικές καταστάσεις για το 2015.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την οικονομική κατάστασή της. Κατά τα λοιπά, όπως είχαμε γράψει στο σύντομο ρεπορτάζ, μετά τη γενική συνέλευση όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης πέρασαν από τη συνέλευση ομόφωνα.

Ν.Μ.

 

Αυξάνονται οι ροές

 

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ροές προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σε επτά ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες 12 Αυγούστου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 645 πρόσφυγες.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που φτάνει στα νησιά ανά εβδομάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 10.319 πρόσφυγες.

Αν.Παζ.

 

Από τον Άννα στον Καϊάφα

 

Αποτυχία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης χρεώνει στην κυβέρνηση ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. ΒασίληςΚικίλιας και συμπληρώνει ότι οι συνέπειες για τη χώρα είναι οδυνηρές.

Συγκεκριμένα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει γίνει διαχωρισμός προσφύγων - μεταναστών, ότι δεν έχει δημιουργήσει προαναχωρησιακά κέντρα για να επαναπροωθηθούν οι μετανάστες και ότι δεν έχει φροντίσει ώστε να απορροφηθούν τα ανάλογα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το ζήτημα είναι -σε επίπεδο κεντρικής αντιπαράθεσης όσο και προβολής του μεγάλου ενδεχόμενου αύξησης των προσφυγικών ροών- ότι οι μεν της κυβέρνησης επιχειρούν καταρχήν να δείξουν προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών, οι δε της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν -έστω και επικοινωνιακά- ενδεχόμενο μεταφοράς των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όλοι πονόψυχοι είναι, αρκεί οι πρόσφυγες να είναι αλλού.

Αν.Παζ.

 

Επιδοτήσεις μόνο στις γιορτές

Κανέναν νεωτερισμό δεν περιλαμβάνει η κυβερνητική πολιτική για το χρόνο πληρωμής των άμεσων επιδοτήσεων στους αγρότες. Στην πραγματικότητα η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, πληρώνει τις επιδοτήσεις λίγο πριν από τις μεγάλες γιορτές. Η τακτική αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επιδοτήσεις ως φιλοδώρημα που χορηγείται στους αγρότες για να κάνουν γιορτές.

Εδώ που τα λέμε η συγκεκριμένη τακτική έχει πολλά στοιχεία ρεαλισμού. Οι αγροτικές επιδοτήσεις πάγωσαν στα επίπεδα του 1992 με την τότε αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μέχρι το 2005 έμειναν σταθερές. Από το 2006 και μετά υφίστανται συνεχώς ψαλιδίσματα, με αποτέλεσμα σήμερα οι επιδοτήσεις να είναι ένα μικρό υποσύνολο των αρχικών επιδοτήσεων που λάμβαναν οι αγρότες της χώρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο εμφανής.

Ν.Μ.

 

Εξαντλήθηκαν τα ενοικιαζόμενα

Οι αφίξεις τουριστών στη Λέσβο πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το παράδοξο όμως είναι ότι, κόντρα σε αυτό το ρεύμα, οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχουν δώσει όλα τους τα οχήματα αυτές τις μέρες. Τουριστικός παράγοντας της Λέσβου μάς έλεγε χθες πως έχει διαπιστώσει ο ίδιος ότι η τιμή που ζητούν τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων έχει φθάσει ως και τα 125 ευρώ ανά ημέρα.

Επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για τιμή ενοικίασης κι όχι για τιμή αγοράς.

Ν.Μ.

 

 

Ετοιμάζουν αίτημα για αποζημιώσεις

Αίτημα για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους ξενοδόχους που έχουν υποστεί απώλειες κατά τη φετινή χρονιά ετοιμάζεται να υποβάλει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου. Όπως μας έλεγε ο πρόεδρος της Ένωσης ΠερικλήςΑντωνίου, το αίτημα θα απευθύνεται τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποζημίωση θα ζητείται για τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν υποστεί απώλειες στον τζίρο και στις διανυκτερεύσεις το 2016 σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη. Επίσης, θα ζητείται η χορήγηση αποζημιώσεων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που έμειναν χωρίς δουλειά το φετινό καλοκαίρι.

Αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου κατά τη φετινή χρονιά.

Ν.Μ.

 

Δημοσίευση ισολογισμού

Σύμφωνα με το νέο νόμο περί συνεταιρισμών, κάθε αγροτικός συνεταιρισμός υποχρεούταινα δημοσιεύει κατ’ έτος τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του στον ιστότοπό του, εφόσον διαθέτει, καθώς και στον υπό διαμόρφωση ιστότοπο του Υπουργείου το αργότερο είκοσι ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, η οποίαεγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνεται τέτοια ρύθμιση σε νόμο για τους συνεταιρισμούς. Ελπίζουμε, όμως, να είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη.

Ν.Μ.

 

Φιλαλληλία… έμπρακτη!

Το διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λεσβιακής Παροικίας» στη συνεδρίαση της 23ης Μαΐου αποφάσισε να δοθούν από το ταμείο φιλαλληλίας του Συλλόγου από 200 ευρώ στο Γηροκομείο Μυτιλήνης, στο Σύλλογο ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου.

Παρά το γεγονός ότι σε δύσκολους καιρούς δύσκολα συγκεντρώνονται χρήματα, η «Λεσβιακή Παροικία» πάντα βρίσκεται νοερά και εμπράκτως δίπλα στο νησί μας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ακόμα και στην ενημέρωση που έκανε στα μέλη της για τη διακοπή δράσεων του Συλλόγου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών τα προτρέπει ως εξής: «Όλοι φέτος, εμείς και οι φίλοι μας, πρέπει να κάνουμε τις διακοπές μας στη Λέσβο!»

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey