Δηκτικά

14/06/2016 - 13:53

Ξεφεύγει η κατάσταση
Άλλες εποχές θυμίζει η στάση μερίδας ξένων υπαλλήλων της «Frontex», που βρίσκονται στη Λέσβο και σε αρκετά σημεία του νησιού με ύφος... αποικιοκρατών, περιπολούν και ελέγχουν. Τις προάλλες, μέλη της «Frontex» εισέβαλαν σε σκάφος που ελλιμενιζόταν στη μαρίνα Μυτιλήνης, απολύτως παράτυπα -αν όχι παράνομα- και χωρίς καμία εξουσιοδότηση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανά τριάδες, ξένοι υπάλληλοι του ίδιου φορέα περιπολούσαν ένοπλοι στο λιμάνι του Μολύβου.
Κι όταν η μάσκα των σκληρών ελεγκτών πέφτει, λόγω... παρέλευσης ωραρίου, τότε εκείνοι θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες μιας παλιάς κατοχικής Ελλάδας, ξεσαλώνουν σε μπαρ, ανεβαίνουν σε τραπέζια, φωνάζουν και πετούν μπύρες.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για συγκεκριμένα και όχι καθολικά περιστατικά, τα οποία όμως συμβαίνουν όλο και συχνότερα.

Αν.Παζ.

Πρόληψη για πυρκαγιές
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου στα πλαίσια της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1/5 - 31/10/2016) και των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση των δασικών δρόμων στην περιοχή της Μεγάλης Λίμνης και στην ευρύτερη περιοχή του Αμπελικού. Παράλληλα υπενθυμίζεται με την ανακοίνωση αυτή, στους πολίτες του νησιού ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, απαγορεύεται ρητά το άναμμα φωτιάς και η διατήρησή της, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από αγροτικές εργασίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Μπράβο λοιπόν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα και την πρόληψή του στο θέμα των πυρκαγιών και μάλιστα πριν μπει το καλοκαίρι.
Α.Ω

 

Eressos Bike Challenge!
Στις 18 και 19 Ιουνίου, ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού και το «Lesvos Ride» διοργανώνουν τη διήμερη ποδηλατική εκδήλωση «Eressos Bike Challenge» στη Σκάλα Ερεσού Λέσβου. Η εκδήλωση θα αρχίσει το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 5:00 μ.μ. με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας μέχρι 14 ετών σε ασκήσεις ισορροπίας, παιγνίδια και αγωνίσματα, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του «Lesvos Ride». Θα τελειώσει στις 8:00 μ.μ. με την απονομή αναμνηστικών σε όλα τα παιδιά, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι τα προστατευτικά κράνη και η παρουσία κηδεμόνα.
Α.Ω

 

Ο Σίμος Κεδίκογλου στη Λέσβο
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου θα επισκεφθεί τη Λέσβο το Σάββατο 18 Ιουνίου. Δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του, το σίγουρο είναι όμως ότι θα συμμετάσχει σε ανοικτή σύσκεψη της ΝΟΔΕ, όπου και θα εξεταστούν οργανωτικά και πολιτικά θέματα. Στη ΝΟΔΕ η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια συνεδρίαση, ενδέχεται μέλη της να θέσουν θέμα λειτουργίας της. Ειδικότερα δε, θα ζητήσουν πιο ενεργή παρουσία της στο τοπικό γίγνεσθαι. Ο Σίμος Κεδίκογλου, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, εργάστηκε στην «Απογευματινή» και στη «Χώρα» καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές, γεννήθηκε το 1963 και είναι άγαμος. Εκλέγεται από το 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας και ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχοντας μάλιστα το θλιβερό προνόμιο της ανακοίνωσης του κλεισίματος της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013.
Σ.Σ.

 

Οι πρώτες συλλήψεις στην Αγιάσο
Δύο συλλήψεις ενός 25χρονου και ενός 58χρονου στην Αγιάσο, ανακοίνωσε χθες η Αστυνομία και η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των δύο, ουσιαστικά επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τους ισχυρισμούς των κατοίκων του χωριού εδώ και μήνες. Οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μία συμμορία νεαρών, λεηλατεί σχεδόν… καθημερινά σπίτια, ειδικά εκείνα που ανήκουν σε υπερήλικες και κρύβουν μέσα τους μπαούλα με χάλκινα αλλά και χρυσαφικά. Οι κάτοικοι μάλιστα καταγγέλλουν εδώ και καιρό ότι οι δράστες είναι λίγο έως πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία και πως μεγαλύτερη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση τους, δεν έχει η Αστυνομία, αλλά κάποιοι συγχωριανοί τους, που πρόθυμα αγοράζουν τη λεία των κλεφτών της Αγιάσου σε σκοτωμένες τιμές και ουσιαστικά τους… υποθάλπουν. Η Αστυνομία λοιπόν, χθες συνέλαβε έναν 25χρονο που είχε κλέψει ένα πορτοφόλι από μία ηλικιωμένη και κάποια χρυσαφικά, αλλά και τον 58χρονο, που πρόθυμα αγόρασε τη λεία του 25χρονου… Ωστόσο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου, Προκόπης Τσαμπλάκος, τονίζει στο «Ε» πως οι κλοπές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό!
Μ.ΟΡΦ

 

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το μεταναστευτικό


Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα «Διερεύνηση της πρόσληψης του μεταναστευτικού - προσφυγικού φαινομένου από την τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης». Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Αίθουσα Α΄ του Κτιρίου Γεωγραφίας στο Λόφο Πανεπιστημίου στις 7 το απόγευμα. Τα αποτελέσματα της θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και τα αναμένουμε με ενδιαφέρον. Για την αφίσα της εκδήλωσης οι συντελεστές επέλεξαν να κάνουν ένα μοντάζ, χρησιμοποιώντας στο φόντο μια φωτογραφία της προκυμαίας της Μυτιλήνης στην ομίχλη και σε πρώτο πλάνο πρόσφυγες - μετανάστες σε σειρά να πατάνε σε χώμα…
Σ.Σ.

 

Και δυσαρέσκεια
Θετική υποδοχή έλαβε σε γενικό πλαίσιο, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος. Μάλιστα το Σάββατο το μεσημέρι, νωρίτερα από την τελετή βράβευσης των Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, είχε γεύμα γνωριμίας και συνάντησης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑΜ σε γνωστή ταβέρνα της Μυτιλήνης. Οι λαμπρές φωτογραφίες και σέλφι, έδωσαν άλλον αέρα στο στέλεχος της κυβέρνησης, η οποία είναι ευρέως γνωστό ότι δέχεται αρκετά πυρά τους τελευταίους… «νέο-μνημονιακούς» μήνες. Και από αυτά δεν φαίνεται ότι τελικά γλίτωσε ο υπουργός. Σε καφέ της Καλλονής, ντόπιοι τού την «έπεσαν» πολιτικά, αντιδρώντας στα νέα μέτρα, και του «τα είπαν ένα χεράκι».
Αν.Παζ.

 

Ικανοποιημένη ΔΑΚΕ
Η ανάδειξη της ΔΑΚΕ σε πρώτη δύναμη και την εκλογή τριών εδρών στις εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, ικανοποίησε τα στελέχη της. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, ευχαριστεί όσους την εμπιστεύτηκαν και δηλώνει: «Η εμπιστοσύνη σας στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μας, μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Με συγκεκριμένες και υπεύθυνες θέσεις σφυρηλατούμε την ενότητα και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο».
Ν.Μ.

 

Με αφορμή μια τροποποίηση
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ψήφισε την τροποποίηση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» διαβάζουμε ότι μεταξύ των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, μετά την συγκεκριμένη τροποποίηση, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση του ναού της Μητρόπολης Μυτιλήνης -η δαπάνη για το έργο αυτό ανέρχεται στα 140.000 ευρώ. Για ακόμη μια φορά ο πενιχρός προϋπολογισμός της Περιφέρειας καλείται να καλύψει ανάγκες συντήρησης βυζαντινών ή νεοκλασικών μνημείων της Λέσβου, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν είτε από ίδιους πόρους της Εκκλησίας, είτε από πόρους τομεακών προγραμμάτων (π.χ. του Υπουργείου Πολιτισμού).
Ν.Μ.

 

Χωρίς νερό
Τρίτη ημέρα χωρίς νερό είναι οι Ταξιάρχες, το χωριό που βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης. Με τη διακοπή υδροδότησης στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, την προηγούμενη εβδομάδα, και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της περιοχής, χθες το μεσημέρι, η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κουνιαρέλλης σε δηλώσεις του, κατήγγειλε ότι αιτία για τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το χωριό, είναι ότι εδώ και δύο χρόνια οι Ταξιάρχες υδροδοτούνται μόνο από το δίκτυο της Μυτιλήνης, ενώ το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν υδροδοτούνταν και από το γειτονικό χωριό της Αγίας Μαρίνας.
Στα λεγόμενα του κ. Κουνιαρέλλη, να προσθέσουμε και την αχαρακτήριστη πρακτική κάποιων κατοίκων της περιοχής, που έσπευσαν να γεμίσουν με νερό τις πισίνες τους, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες για τους υπόλοιπους κατοίκους.
Το ζήτημα, όμως, αφορά το Δήμο Λέσβου και τη ΔΕΥΑΛ, που οφείλουν να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του χωριού.
Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey