Δεύτερη Ανάγνωση

07/06/2016 - 16:06

Πριν από λίγες μέρες, ένα σούπερ μάρκετ στη Μυτιλήνη προσέφερε κοτόπουλο προς 1,87 ευρώ. Μπροστά στα ψυγεία είχε σχηματιστεί μία μεγάλη ουρά προκειμένου όσοι προλάβουν να επωφεληθούν από την προσφορά. Κάποιοι έφευγαν έχοντας αγοράσει τρία και τέσσερα κοτόπουλα! Αυτά σε μια αγορά που έχει πάθει καθίζηση, ακόμα και στις μέρες μας που έχει… προσγειωθεί η Ελπίδα!

 

Πριν από λίγες μέρες, ένα σούπερ μάρκετ στη Μυτιλήνη προσέφερε κοτόπουλο προς 1,87 ευρώ. Μπροστά στα ψυγεία είχε σχηματιστεί μία μεγάλη ουρά προκειμένου όσοι προλάβουν να επωφεληθούν από την προσφορά. Κάποιοι έφευγαν έχοντας αγοράσει τρία και τέσσερα κοτόπουλα! Αυτά σε μια αγορά που έχει πάθει καθίζηση, ακόμα και στις μέρες μας που έχει… προσγειωθεί η Ελπίδα!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα από τα χειρότερα τρίμηνα για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ αναδεικνύεται το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016, καθώς η αξία πωλήσεων υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015! @ Και η κατάσταση, παρά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, χειροτερεύει. Άλλο ένα χαρακτηριστικό επίσημο νούμερο είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Στο τέλος του 2015 ήταν 2,3 δις, με την παρέμβαση της κυβέρνησης αυξήθηκαν σε τρεις μόλις μήνες σε 2,7δις! Διότι καλές είναι οι ιδεολογίες και οι ασκήσεις επί χάρτου, πλην όμως το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά μεγαλώνει! Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

@ Διότι με την αντιφατική της πολιτική η κυβέρνηση προστρέχει (ταξικά) να βοηθήσει τους αδυνάτους (που καλά κάνει), από την άλλη όμως δημιουργεί νέες στρατιές αδύναμων συμπατριωτών μας! Παρακολουθούμε το δείκτη ανεργίας, ξεχνώντας έναν σημαντικότερο δείκτη.

Το δείκτη απασχόλησης, ο οποίος το 2009 ήταν περίπου 4,5 εκατ. θέσεις εργασίας και σήμερα 3,5 εκατ.! Και υποτίθεται με δείκτη προστασίας των εργαζομένων! Και δεν είναι που χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις. Είναι που συνεχίζονται να χάνονται, ενώ τα «κανόνια» (μικρά ή μεγάλα) σκάνε το ένα πίσω από το άλλο @ Τι προτείνουμε; Φουλ επίθεση υπέρ της επιχειρηματικότητας με απλά πράματα. Δεν μπορείς π.χ. να μιλάς για ανάπτυξη και την ίδια στιγμή να… κωλώνεις ν’ ανοίξεις τη μοναδική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας από τον εγκλωβισμό των μεταναστών. Δεν μπορείς να φορτώνεις με φόρους τον ιδιωτικό τομέα όταν σε όλο τον ελεύθερο κόσμο τον μειώνουν.

Δεν μπορεί να έχεις εγκάθετους σε κρατικές υπηρεσίες όταν οι αντίστοιχες στην Ευρώπη είναι σε ιδιώτες. Δεν μπορείς να είσαι κυβέρνηση, να θέλεις ανάπτυξη και παράλληλα να στοχοποιείς το επιχειρείν. Από πού περιμένεις ανάπτυξη; Από συντρόφους που ονειρεύονται αναδιανομές (με ποίων άραγε τα λεφτά) και επιδόματα; Δεν μπορείς να θέλεις ανάπτυξη με μοναδική σου μέριμνα τις συντάξεις όταν δίπλα σου κλαίνε δεκάδες χιλιάδες νέοι χωρίς εργασία.

Δεν μπορείς να καθυστερείς ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων με το φόβο μην τις... ξεπουλήσεις @ Επενδύσεις από Ρώσους, επενδύσεις από Γάλλους, επενδύσεις από... πρόσφυγες! Με το μαλακό, μία μία για να τις προλαβαίνουμε…

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

ΙΟΥΝΙΟΣ 1964
Νέος νομάρχης στη Λέσβο

Έρχεται στη Λέσβο ως νέος νομάρχης ο Κώστας Σερεπίσιος, ο οποίος από το 1954 διατελούσε το αξίωμα σε διαφορετικές νομαρχίες (Πρέβεζας, Κιλκίς, Καστοριάς κ.λπ.). Είχε σπουδάσει Νομικά, αγωνίσθηκε από τις τάξεις του ΕΔΕΣ στην Εθνική Αντίσταση και τιμήθηκε με αριστεία ανδρείας και άλλα μετάλλια. Προσπάθησε να εκτελέσει μια σειρά έργων, όμως δεν προχώρησε κάποιο σπουδαίο έργο. Αυτό που χαρακτήρισε τη θητεία του είναι η ποινή αργίας που επέβαλε στον τότε δήμαρχο Απόστολο Αποστόλου με την αιτιολογία ότι δεν εκτελεί τα καθήκοντα σύμφωνα με τις εγκυκλίους του κράτους… Άλλες εποχές! Έμεινε νομάρχης έως τον Ιούλιο του 1965, όταν και αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Πυλιώτη.

 

ΕΙΠΕ


«Η άποψή μου είναι ότι, αντί να “φαγουριαζόμαστε” και να “κλαψουρίζουμε”, να οργανωθεί μια “επιθετική” πολιτική, διδάσκοντας τα παιδιά μας πολύ περισσότερη Πληροφορική, αρχίζοντας από το Δημοτικό».
Στρατής Πλάτων, υπεύθυνος της πρότυπης Σχολής Πληροφορικής «Πλάτωνος» («ΕΜΠΡΟΣ»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΤΡΙΤΗ 7/6
- Αποχή δικηγόρων.
- Πλειστηριασμοί για καντίνες στις παραλίες της Ερεσού και της Άντισσας.
- Συλλαλητήριο από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατεία Σαπφούς στις 6 μ.μ.
- Παλαίμαχοι Παλλεσβιακού - Ελλάς 2004, φιλανθρωπικός αγώνας στο Δημοτικό Στάδιο στις 8 μ.μ.
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια ΙΙ» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6
- Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις 5:30 μ.μ.
- Απεργία ιατρών του ΕΣΥ Λέσβου.
- Συγκέντρωση από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης στις 10 π.μ.
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια ΙΙ» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 9/6
- Παρουσίαση του βιβλίου «Η Σιωπή της Σίβας» στο «Book & Art» στις 8:30 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/6
- Ψηφοφορία για νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ Τμήματος Λέσβου στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 9 π.μ.
- Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 13 θέσεις φυλάκων.
- Εθελοντική αιμοδοσία στην Άντισσα στο Ιατρείο το πρωί.
- Πανηγύρι της ιεράς μονής Κρεοκόπου στην Άντισσα στις 7 μ.μ.

 

ΑΠΟΨΗ



Ο Α. Τσίπρας δεν είναι ο Σαούλ
του Σάκη Μουμτζή
(liberal.gr)

Νομίζω πως όλοι αναρωτιόμαστε τι συνέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Τι έγινε και οι κόκκινες γραμμές σαρώθηκαν, οι σημαίες ξεσκίστηκαν, οι αξιοπρέπειες καταρρακώθηκαν. Μήπως είδαν «το φως το αληθινόν»; Μήπως «έλαβαν πνεύμα επουράνιο» και «βρήκαν πίστην αληθήν»; Μήπως υπέστησαν συντριπτική κρίση συνειδήσεως και έγιναν μερκελιστές - μεταρρυθμιστές;

Μερικοί έχουν έτοιμη την απάντηση πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι μόνον έτσι θα παραμείνει στην πολυπόθητη εξουσία. Μόνον έτσι θα συνεχίζει να κυβερνά στο όνομα της Αριστεράς ασκώντας μίαν κυνικά μνημονιακή πολιτική. Διαφωνώ. Πιστεύω πως αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εκπαραθυρωθούν από την εξουσία πολύ σύντομα. Γιατί η παραμονή τους σε αυτήν και η οικοδόμηση του δικού τους κράτους απαιτούν κεφάλαια που δεν τα διαθέτουν.

Οι εταίροι-δανειστές δίνουν τόσα όσα απαιτούνται για να μη χρεοκοπήσουμε. Επιπλέον, η μεταφορά πόρων από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες προς άλλες, για να συγκροτηθεί ένα νέο κοινωνικό μπλοκ εξουσίας, έχει ημερομηνία λήξεως και μάλιστα πολύ σύντομη, καθώς οι φοροδοτικές ικανότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών εξαντλούνται, κάτι που σε τελική ανάλυση αποσταθεροποιεί πολιτικά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κύριο στοιχείο της στρατηγικής τους είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Γνωρίζουν άριστα πως χωρίς να έχουν το προνόμιο της έκδοσης χρήματος ούτε επεκτατική οικονομική πολιτική δεν μπορούν να ασκήσουν ούτε να χτίσουν το δικό τους κράτος. Με το ευρώ τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Συνεπώς το πρόβλημα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην χρεωθεί αυτή την έξοδο από την Ευρωζώνη και θα προσπαθήσει είτε αυτό το κόστος το χρεώσει στους εταίρους στην περίπτωση που αυτοί επιδιώξουν το grexit είτε στον ελληνικό λαό που, απαυδισμένος από τα σκληρά μέτρα, επιζητήσει αυτοβούλως το εθνικό νόμισμα σαν σωτηρία.

Ήδη η τελευταία δημοσκόπηση έδινε στους επιθυμούντες την παραμονή στην Ευρωζώνη ποσοστό 56% έναντι 37% των υπέρμαχων του εθνικού νομίσματος, κάνοντας τα συντριπτικά ποσοστά του 75-80% υπέρ του ευρώ του 2012-2013 να φαντάζουν εξωπραγματικά.
Πάντως, μόνον μεταρρυθμιστές δεν έγιναν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey