Δεύτερη Ανάγνωση

01/06/2016 - 14:18

Έπεσα πάνω στο φίλο μου, δικηγόρο με μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση ως κοινοτάρχης στην Αγία Παρασκευή, Απόστολο Κομνηνάκα (φώτο).

ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ Ο ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ


Έπεσα πάνω στο φίλο μου, δικηγόρο με μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση ως κοινοτάρχης στην Αγία Παρασκευή, Απόστολο Κομνηνάκα (φώτο). Ήταν φανερά θυμωμένος. Αιτία ένα φυλλάδιο το οποίο μοιράστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια της πολύ πετυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού η Αρχαιολογία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Η κυριακάτικη λοιπόν διαδρομή είχε στάση στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής και στο φυλλάδιο στην ιστορική αναδρομή του, άφηνε ένα κενό από το 1967 που έκλεισε λόγω …σύλληψης του Δ.Σ. από τη Χούντα, μέχρι το 2004 όταν και το ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς.

«Δεν μπορεί να ξεχνούν τη δική μας δράση, που για είκοσι ολόκληρα χρόνια, από το 1984 μέχρι και το 2004, το είχαμε αξιοποιήσει ως πολιτιστικό κέντρο του χωριού, ενώ κατασκευάσαμε και μια σειρά από ξενώνες». Ο Απόστολος με το γνωστό του πάθος για το χωριό του, συναντήθηκε με τους εκδρομείς στο Μουσείο, όπου παράλληλα με τους ξεναγούς αρχαιολόγους, ενημέρωνε και ο ίδιος για το ιστορικό δημιουργίας του Συνεταιριστικού Ελαιοτριβείου, αλλά και για την πορεία του μέσα στις δύσκολες ιστορικές διαδρομές. Νομίζω πως με μια παρέμβαση σου Απόστολε, θα καλυφθεί το ιστορικό αυτό κενό…

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Είναι λυπηρό. Να έχεις ταξιδέψει στην υπόλοιπη Ελλάδα ή στο εξωτερικό και να μην γνωρίζεις το τόπο σου. Έτσι τέτοιου είδους προγράμματα έρχονται να καλύψουν το κενό και να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες της Λέσβου να γνωρίσουν τις μικρές αλλά γοητευτικές ιστορικές στιγμές του νησιού μας. Έτσι είναι αισιόδοξο ότι προγράμματα σαν τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» βρίσκουν ανταπόκριση στον κόσμο. Η συμμετοχή στην κυριακάτικη διαδρομή στην Κεντρική Λέσβο, καλύφθηκε από επιτυχία, δίνοντας την ευκαιρία μιας βαθειάς γνωριμίας με την ιστορία του νησιού μας. Συνέβαλαν βέβαια σημαντικά οι αρχαιολόγοι και γεωλόγοι που εναλλάξ ο καθένας στον τομέα του, έδινε σωρεία πληροφοριών στον κόσμο, ενώ ήταν πάντα πρόθυμοι να δώσουν απάντηση στις όποιες απορίες του. Περιμένουμε λοιπόν με αδημονία από τους φίλους Παύλο Τριανταφυλλίδη (φώτο) και Νίκο Ζούρο, να προγραμματίσουν την επόμενη διαδρομή…

ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ;


Τι μαθαίνω; Ότι ο φίλος μου Νίκος Χρυσάφης (φώτο) σκοπεύει ν’ αποχωρήσει από την προεδρία της ΑΔΕΔΥ Τμήματος Λέσβου την Παρασκευή 10 Ιουνίου, όπου έχουν προγραμματιστεί οι αρχαιρεσίες. Απογοητευμένος από την εν γένει κατάσταση, ένας ευαίσθητος συνδικαλιστής του χώρου, βοήθησε σημαντικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά βρέθηκε κι αυτός εκτός κόμματος. Στελέχωσε αμέσως τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη πλην όμως η όλη πολιτική κατάσταση και κυρίως η μνημονιακή πορεία της χώρας, τον έχει απογοητεύσει. Πάντως ειλικρινά ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να με …διαψεύσει και να κατέβει πάλι.

ΝΑ ΠΑΠΑΣ, ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ…


Συνέβη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε εκκλησία της Μυτιλήνης. Ζευγάρι πήγε να βαφτίσει το παιδί τους. Όταν όμως ο παπάς πληροφορήθηκε ότι το ζευγάρι είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο, αρνήθηκε να προχωρήσει το μυστήριο. Ανάστατοι οι γονείς, έτρεξαν και ζήτησαν την άδεια από το μητροπολίτη Μυτιλήνης (φώτο). Σώφρων εκείνος την έδωσε. Έλα όμως που ο παπάς πάλι αρνιόταν να τελέσει το μυστήριο! Τελικά μετά από διαβουλεύσεις και διεργασίες, βρέθηκε άλλος παπάς του ναού, ο οποίος με ένα κλαδί ελιάς και μια γλάστρα, τέλεσε συμβολικά το μυστήριο του γάμου. Και στη συνέχεια έγινε και η βάφτιση! Τέλος καλό όλα καλά, πλην όμως τέτοιες ακρότητες δεν βοηθούν την Εκκλησία, η οποία θα πρέπει να στέκεται απέναντι στους πιστούς με πραότητα, με ιερείς πρόθυμους να μεταλαμπαδεύσουν την πίστη τους ακόμα και στους ...αμαρτωλούς που τέλεσαν πολιτικό γάμο.

ΕΝΑΣ ΠΑΠΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


Ένας διαφορετικός παπάς. Ο φίλος παπά-Στρατής Γιουσμάς (φώτο), μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Διότι πέρα από τα ιερατικά του καθήκοντα προσφέρει ως προπονητής μπάσκετ σε νέους (!), ενώ ως τραγουδοποιός βάζει τη δική του σφραγίδα. Και ως σύγχρονος βέβαια παπάς, διαθέτει και Facebook από το οποίο παρακολουθούμε την πολύπλευρη δραστηριότητα του. Έτσι με χαρά μαθαίνουμε πως η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Μητρόπολης Μυτιλήνης διοργανώνει στις 28 Ιουλίου στο Κάστρο Μυτιλήνης, μεγάλη συναυλία με θέμα τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς και ρεπερτόριο από τραγούδια των Καλδάρα, Γλυκερίας, Καζαντζίδη, Αλεξίου κ.ά.. Την πολυπληθή ορχήστρα της Σχολής πλαισιώνουν σπουδαστές αλλά και καταξιωμένοι μουσικοί και τραγουδιστές του τόπου μας. Θα τραγουδήσουν πέρα από τους σπουδαστές της Σχολής και οι: Ντίνος Αλεξανδρής, Πέτρος Λαέρτης, Πάνος Γαληνός, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου κ.ά., και θα χορέψει το τμήμα χορού του Χριστιανικού Κέντρου Νεότητας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Αναμένουμε λοιπόν με αδημονία…

ΣΑΡΔΕΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ!
Ούζο χωρίς παστό γίνεται; Όχι βέβαια, αρκεί να μην σε …βαράνε! Διότι σε μαγαζί της πόλης, μια μερίδα παστωμένες σαρδέλες (η μερίδα παρακαλώ 6 σαρδέλες), χρεώθηκε προς έξι ευρώ! Καθαρές δουλειές δηλαδή, σαρδέλα και ευρώ! Δυστυχώς, το καλοκαίρι παρατηρούνται κάποιες τέτοιες μικρές αυξήσεις, που δεν πρέπει όμως να γίνονται. Γιατί ολοένα πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε και το θέμα είναι να το καταλάβουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι καταστηματάρχες σε μια εποχή όπου όλα πλέον παίζουν ρόλο. Η θεωρία της αρπαχτής μπορεί να είναι κερδοφόρα, αλλά στην ουσία υποσκάπτουμε το μέλλον του τουρισμού σε μια περίοδο μάλιστα που θα πρέπει να δείξουμε το καλύτερο πρόσωπο μας ώστε να επανακτήσουμε τη χαμένη πελατεία τουριστών.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
Ένα e-mail μού ήρθε από τα όμορφα Βατερά, στο οποίο αναφέρεται το πρόβλημα που προέκυψε με πεζοδρόμιο που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε. Ιδού τι μου γράφει ο (επώνυμος) αποστολέας: «Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των Βατερών ήταν η κατασκευή πεζοδρομίων, κάτι ιδιαίτερα αναγκαίο κατά τους θερινούς μήνες, που η περιοχή κατακλύζεται από παραθεριστές. Το αίτημα ικανοποιήθηκε αλλά με παράδοξο τρόπο, αφού ουσιαστικά τα πεζοδρόμια είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν από πεζούς λόγω της μη επίπεδης επιφάνειας των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίστρωση. Μια παρέμβαση για την αποκατάσταση της βατότητας, είναι απαραίτητη».

Ο ΣΚΑΪ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ


Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου φιλοξένησε την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Happy Traveller» με τον Ευτύχη Μπλέτσα και τη συνεργάτιδά του Ηλέκτρα Αστέρη (φώτο) στο Μόλυβο. Γυρίσματα έγιναν σε διάφορα σημεία της Λέσβου και η εκπομπή θα μεταδοθεί τέλος Ιουνίου. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών χόρεψαν και εντυπωσίασαν.

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…..

ΙΟΥΝΙΟΣ 1935
Εκλογές μεσοπολέμου χωρίς Ελ. Βενιζέλο

Οι εκλογές αυτές έγιναν λίγο καιρό μετά το Κίνημα των Φιλοβενιζελικών, το οποίο ναι μεν απέτυχε, αλλά διεύρυνε την πόλωση μεταξύ φίλων και αντιπάλων του Ελευθέριου Βενιζέλου. Για το λόγο αυτό δεν συμμετείχε το Κόμμα Φιλελευθέρων καθώς και τα συνεργαζόμενα Αγροτικό Κόμμα, Προοδευτικό Κόμμα, Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών.

Το Λαϊκό Κόμμα του Τσαλδάρη μαζί με τον Γ. Κονδύλη κατέκτησαν ποσοστό 65,04% και 287 έδρες! Το κόμμα του Ιωάννη Μεταξά έλαβε ποσοστό 14,80% και πέντε έδρες. Στη Λέσβο, και τις οκτώ έδρες κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 67,30%, ενώ βουλευτές εκλέχτηκαν οι Γεώργιος Βοστάνης, Δημ. Γεωργαντέλλης, Δημ. Κουκλέλλης, Ελευθ. Κωστομοίρης, Γεωργ. Λαζανάς, Παν. Ραφτόπουλος, Δημ. Σάββας και Παύλος Χατζηγεωργίου.

 

ΕΙΠΕ


«Πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Χρειαζόμαστε την συμπαράστασή τους και την άμεση παρέμβασή τους. Φοβόμαστε!»
Σωτήρης Μαρινάτος, εκπρόσωπος κατοίκων Μόριας, σχολιάζοντας την κατάσταση στο χωριό με το Κέντρο κράτησης προσφύγων («Εμπρός»)

 

ΑΤΖΕΝΤΑ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 1/6
- Αρχίζουν οι εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.
- Αυξάνεται ο ΦΠΑ από 16% σε 17%.
- Η ταινία «Nice Guys» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
ΠΕΜΠΤΗ 2/6
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια 2: Έξω από τις σκιές» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6
- Παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη, «Ταξίδι Μέλιτος» στο «Book &Art» στις 8 μ.μ..
- «Να ‘ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά...» στο θεατράκι των «Αστέγων» στις 8:30 μ.μ..
- Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον ελληνικό κινηματογράφο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγ. Παρασκευή στις 6 μ.μ..
- Η ταινία «Angry Birds» στο «Cine Αρίων» στις 8:45 μ.μ..
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια 2: Έξω από τις σκιές» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6
- Εθελοντική Αιμοδοσία στην Στύψη στο Ιατρείο το απόγευμα.
- «Ένας λαχανόκηπος για τους μικρούς μας βιβλιοφάγους» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στη 1 μ.μ..
- «Να ‘ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά...» στο θεατράκι των «Αστέγων» στις 8:30 μ.μ..
- Η ταινία «Χελωνονιντζάκια 2: Έξω από τις σκιές» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6
- Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Βατερών το πρωί.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/6
- Ψηφοφορία για νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ Τμήματος Λέσβου στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 9 π.μ..
- Εθελοντική Αιμοδοσία στην Άντισσα στο Ιατρείο το πρωί.
- Πανηγύρι της Ιεράς Μονής Κρεοκόπου στην Άντισσα στις 7 μ.μ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey