Ανατολικός Μαλλιόντας 7

«Αρχείο» οστράκων

18/05/2016 - 16:19

Με κέντρο ένα μικρό, δίπατο πυργάκι, μια κούλα, με το ισόγειο «ντάμι» δίπλα, η περιοχή στα Τσέντρια, παρουσιάζει την ύπαρξη του διαχρονικού, μεγάλου οικισμού, κάτω από την κορφή της Βίγλας, και σε άμεση οπτική επαφή με το βράχο του Χαλαντρόκαστρου. Εκεί, περιφραγμένο, υπάρχει ένα αμπέλι!

Με κέντρο ένα μικρό, δίπατο πυργάκι, μια κούλα, με το ισόγειο «ντάμι» δίπλα, η περιοχή στα Τσέντρια, παρουσιάζει την ύπαρξη του διαχρονικού, μεγάλου οικισμού, κάτω από την κορφή της Βίγλας, και σε άμεση οπτική επαφή με το βράχο του Χαλαντρόκαστρου.


…με το πυργάκι

Εκεί, περιφραγμένο, υπάρχει ένα αμπέλι! Το μαλακό του χώμα αποτελεί το αρχείο των οστράκων τα οποία ένα γύρο, γεμίζουν όλη την έκταση.


…και τη χτισμένη πλαγιά

Από όστρακα της Ρωμαϊκής εποχής μέχρι πολλά εφυαλωμένα, του Μεσαίωνα, από κομμάτια πιθαριών, κεραμίδια στέγης με κιτρινωπό επίχρισμα μέχρι και μια λεπίδα από κόκκινο ίασπη, τα αποδεικτικά στοιχεία εδώ, δείχνουν την σημασία της θέσης, ίσως σαν οικιστικού μικρού κέντρου, σε δρόμους χαμένους πια, στα γύρω βουνά.


Θεμέλια στο χώμα

Τα θεμέλια και η κεραμική συνεχίζονται και στην πλαγιά, όπου μέχρι ψηλά είναι σπαρμένη από σπιτάκια, σέτια αμπελιών και σιτηρών, που μέχρι τώρα δείχνουν τη χθεσινή χρήση του χώρου.


…από όπου ξεπετιόνται

Στο πλάτωμα, μέχρι τις απόκρημνες όχθες του ποταμού, υπάρχουν νερά, ένα πηγάδι, μια παλιά πηγή και μια γκιόλα που παίρνει τα νερά της.


…όστρακα όλων των εποχών

Εύφορος τόπος, πιο μεγάλος από τα Ξερά Ξύλα, αλλά μέσα σε μια ενιαία οικονομία του χώρου, μέσα στις χιλιετίες.


…κεραμίδια

Είναι εκεί που καταλήγει ο δρόμος, που περνά από τις Πόρτες του ποταμού.


…πέτρινες λεπίδες

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey