Στα «Ξερά Ξύλα»

20/04/2016 - 16:39

Το 1919, κάτω από τα βράχια, και στο μοναδικό αρχαίο σέτι του «Καλόχτιστου»*, εκεί που υπήρχε όπως παντού, ένα αστέγαστο ιερό, χτίσανε την Αγία Παρασκευή! Η οικογένεια, χρόνια ορίζει τον τόπο, πολλά τα πρόβατα και ένα πρατήριο γαλακτοκομικών προϊόντων στην Άγρα, είναι πασίγνωστο για το ρυζόγαλο!

Το 1919, κάτω από τα βράχια, και στο μοναδικό αρχαίο σέτι του «Καλόχτιστου»*, εκεί που υπήρχε όπως παντού, ένα αστέγαστο ιερό, χτίσανε την Αγία Παρασκευή!


Ο Στρατής ο Μαλακός

Η οικογένεια, χρόνια ορίζει τον τόπο, πολλά τα πρόβατα και ένα πρατήριο γαλακτοκομικών προϊόντων στην Άγρα, είναι πασίγνωστο για το ρυζόγαλο!


…μεγάλωσε εδώ που θρυμματίστηκε πια η πλάκα

Ο Στρατής ο Μαλακός ήταν εκεί, ένας μικρότερος (είπε πως είχε 500 κοντά πρόβατα) παραδίπλα, χρόνια πολλά στον αρχαίο ερειπιώνα, αντάμα με τα χιλιάδες κεραμίδια, ποτίζουν τα ζώα στις πηγές, στο ποτάμι που έχει βούρλα!


Άδειασαν τα αμπελοχώραφα

Γύρω αμέτρητα τα σέτια, τα αλώνια που δείχνουν τις καλλιέργειες στο πέρασμα των χιλιετιών, άλλα κλειστά «περιβόλια» φιλοξενούσαν το αμπέλι, όλα αυτά τα θυμούνται σαν χτες, σήμερα παντού κουδούνια, το κρώξιμο του κόρακα και της γερακίνας.


…οι πηγές μένουν

Απέναντι με ένα μοναδικό πεύκο, εδώ στα «Ξερά Ξύλα», στέκεται το σπιτάκι και γύρω οι χαμηλές μάντρες, κάτω από τη Βίγλα, τους τράφους που χωρίζουν τα βοσκοτόπια, το σφύριγμα του τσοπανάκου.


…γιατί υπάρχουν παντού πρόβατα

 

Κι άλλα χαμηλότερα σπιτάκια, με τρωγυρίστρες τους τοίχους, δίπλα στα αδειανά αμπελοχώραφα, ίσως καμιά ξεχασμένη συκιά ή και μυγδαλιά.


…στο σπίτι με το πεύκο

Το κουμάρι έγινε πλαστικό «εμφιαλωμένο» νερό, δεν χρειάζεται πια φως, αφού το αγροτικό εξαφάνισε το γάιδαρο και μηδένισε την απόσταση από το χωριό.

Τα φουρνάκια γκρέμισαν και η αστιβή υπάρχει πάντα παντού. Αυτός ο πετραδερός τόπος έχει πια λίγους ανθρώπους και αμέτρητα ζώα.

*ΥΓ. Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την Κυριακή, στο Δημοτικό Θέατρο, τα αξιόλογα πεπραγμένα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Με μια παρατήρηση: Οι νέοι Αρχαιολογικοί χώροι που «ανακαλύψατε» (έρευνα πεδίου) ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ εδώ και χρόνια, σε εφημερίδες (όπως η παρούσα), σε βιβλία, σε περιοδικά (όπως η «Αρχαιολογία»), στις ετήσιες εκδόσεις των Λογοτεχνικών εταιρειών του νησιού!!!! Δεκάδες ιεροί τόποι, οικισμοί, οχυρά, προϊστορικές θέσεις έχουν συγκεκριμένη θέση σ’ αυτά τα έντυπα!

 


…σε άλλα μικρότερα, χαμένα στα σέτια

Και αν δεν αρκούν αυτά, τότε ανατρέξετε στο «A Gazetter of Archaelogical Sites in Lesbos», Nigel Spencer Bar International Series Oxford 623, 1995 και στο «Barrington Atlas of the Greek and Roman World», Princeton University 2000 (υπάρχουν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις!)


Παντού μάντρες

Δεν έχουμε καμιά ανάγκη για αναφορές στην προσφορά μας στον πολιτισμό του νησιού, αλλά τα του ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙ! Βέβαια πήγαμε το νησί και στην Παλαιολιθική Εποχή! Αυτό μας φτάνει!!!!!


Στράτες ανθρώπων και ζώων

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey