Στην Ερεσό

10/02/2016 - 16:26

Αυτή η μεγάλη, στενόμακρη έκταση, φιλοξενεί τα απομεινάρια της λατρείας σε αρκετά εξωκλήσια και αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη θέση σ’ αυτό το χώρο, ίσως γύρω από το ριζιμιό Βράχο.

Αυτή η μεγάλη, στενόμακρη έκταση, φιλοξενεί τα απομεινάρια της λατρείας σε αρκετά εξωκλήσια και αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη θέση σ’ αυτό το χώρο, ίσως γύρω από το ριζιμιό Βράχο.


…με μάντρες πολλές

Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος, Αγία Παρασκευή, δύο Παναγιές (Ελεούσα και Λαχταπεδιανή) και ο Βράχος.


…και σπιτάκια ένα γύρο

Όπως θα δούμε, κατοίκησαν εδώ και λάτρεψαν το θείο.


Στον Άγιο Παντελεήμονα

Όμως όπως επίσης θα δούμε, τα περισσότερα απομεινάρια ανήκουν στις εποχές της χριστιανικής λατρείας (κεραμική κυρίως, μέλη ναών και θεμέλια).


…με την στέρνα

Η εθνική λατρεία, εδώ, στην περιφέρεια της Ερεσού, παρουσιάζει ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία, χωρίς προγενέστερη κεραμική!


…και το πηγάδι

Έτσι αν αφήσουμε το δρόμο προς τη ρίζα του βράχου, τα σπαρμένα χωράφια είναι γεμάτα από κεραμική και σε μια μεγάλη στέρνα υπάρχουν λαξευμένα κομμάτια από παλιά κτίσματα και μια κολώνα στο κέντρο της.


Και στον Άγιο Δημήτριο

Ο Άγιος Παντελεήμονας στο βάθος, με τη μεγάλη δρυ, φιλοξενεί μόνο δύο σφονδύλους, όμως άλλα μέλη υπάρχουν σε ένα πανάρχαιο πηγάδι δίπλα του.


…με τη βελανιδιά

Από επάνω οι μάντρες των ζώων, δείχνουν την κύρια απασχόληση των ανθρώπων του τόπου.


…τις κολώνες

Στρέφοντας το βλέμμα προς τα δυτικά, ασπρίζει το εξωκλήσι του Αϊ Δημήτρη. Είναι στη δυτική άκρη του πλατώματος, επάνω από το βαθύ παραπόταμο του Χαλάντρα.


…και το κιονόκρανο, υπάρχουν χνάρια

Εδώ, η βελανιδιά φιλοξενεί τη μικρή καμπάνα.

Η κεραμική άφθονη, το θεμέλιο του παλιού ξεπετιέται από τις ρίζες ενός άλλου δένδρου και τα μέλη (αρράβδωτες κολώνες και ένα κορινθιάζον κιονόκρανο) δείχνουν μια ακόμα παλιά εκκλησιά.


Όμως στην καφετιά πέτρα

Όμως εδώ υπάρχει η πρώτη ένδειξη που προχωρά σε μεγαλύτερο βάθος του χρόνου, στην εποχή της Αρχαίας Ερεσού.

Στην στενή πλευρά ενός ορθογώνιου λίθου από καφετί ανδεσίτη, υπάρχουν τα δύο επιπεδόγλυφα πέλματα, τα γνωστά από αμέτρητες θέσεις στην περιοχή της Ερεσίας.

Βρέθηκαν και ορισμένα με τρία πέλματα, ενώ σε ανασκαφή χρονολογήθηκαν και σε πρώιμη, ίσως κλασσική περίοδο.

Πιστεύεται ότι αποτελούν αφιερώματα σε κάποια θεότητα, ίσως σε αγροτικά ιερά και πιθανόν η χρονική τους διάρκεια να προχωρούσε μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, σε ένα συγκρητισμό με τη νέα λατρεία!!


…με τα πέλματα, αρχίζουν τα ερωτήματα

Γιατί πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν, ούτε έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία προχριστιανικής λατρείας σε όλα τα μέρη που βρίσκονται σκόρπια αυτά τα κομμάτια!

Είναι πολύ ενδιαφέρουσες υποθέσεις, ερωτήματα που ίσως να μην απαντηθούν ποτέ, όταν η απάντηση στηρίζεται πάντα σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε υποθέσεις μύθων και άσχετων γραμματολογικών βοηθημάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey