Οι εξ ανατολών... γείτονες, 8/1/2016

08/01/2016 - 16:38

Τα φετινά Θεοφάνια στην Τουρκία


Ο αγιασμός των υδάτων, που για πρώτη φορά απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή τελέστηκε στην ιστορική προκυμαία «Quai» της Σμύρνης, ασφαλώς και μονοπώλησε το ενδιαφέρον του φετινού εορτασμού των Φώτων.

Από νωρίς το πρωί στην Αγ. Φωτεινή, τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, χοροστατούντος του συμπολίτη μας αρχιμανδρίτη Κύριλλου, συγκεντρώθηκαν πολλοί ομογενείς, Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί, καθώς και πολλοί επισκέπτες από Αθήνα, Χίο και Λέσβο, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για το σταυρό λίγο αργότερα. Όμως και σε άλλες ορθόδοξες εκκλησίες στην Τουρκία τελέστηκε δημόσια αγιασμός των υδάτων, με κορυφαίο βέβαια αγιασμό στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, όπου φέτος στο πλάι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου παρέστη και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.

Παρά το κρύο στη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη, πολλοί ήταν εκείνοι που βούτηξαν για να πιάσουν το σταυρό στον Κεράτιο Κόλπο. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε και στις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου στη Χάλκη, της Παναγίας Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι (Γενίκιοϊ) και στη Χαλκηδόνα (Καντϊκιοϊ) στις τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Η προσέλευση των ενοριτών στην τελετή αγιασμού των Φώτων έδωσε την ευκαιρία στους Ρωμιούς της Πόλης να συναντηθούν και να κόψουν τις βασιλόπιτες των κοινοτήτων τους. Συγκινητική επίσης ήταν η τελετή στην Ίμβρο αλλά και η λειτουργία την παραμονή των Φώτων στην Παναγία της Τενέδου με τον παπα- Κύριλλο (που τα προλαβαίνει όλα!) καθώς και η ρίψη του σταυρού με τους λιγοστούς εναπομείναντες Ρωμιούς χριστιανούς του νησιού.

 

Γιορτές για την ελιά και το λάδι στο Αδραμύτι


Σηματοδοτώντας το τέλος της ελαιοσυλλογής (οι Τούρκοι τελειώνουν πολύ πριν από μας το λιομάζωμα), ο Δήμος του Αδραμυττίου προγραμμάτισε για τις 20 του Γενάρη ποικίλες εκδηλώσεις για την ελιά και το λάδι. Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια αγροτική απασχόληση και πηγή εισοδήματος της ευρύτερης περιοχής με τα 12 εκ. ελαιόδεντρα, όπου παράγεται σχεδόν το 25% του λαδιού στη χώρα.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται ομιλίες γύρω απ’ τα προβλήματα και τις νέες μεθόδους και εξελίξεις στην ελαιοκαλλιέργεια, την έκθλιψη της ελιάς, την τυποποίηση και τις δυνατότητες εξαγωγών. Ακόμη, θα λάβουν χώρα παρέλαση με στολισμένα τρακτέρ, παραδοσιακοί χοροί, μουσικές και τραγούδια καθώς και διαγωνισμός μαγειρικής με βάση το ελαιόλαδο, το οποίο φέτος διατίθεται σε αρκετά ικανοποιητική για τον παραγωγό τιμή, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο.

Ανάλογα με την οξύτητα, το επιτραπέζιο ελαιόλαδο αυτήν την περίοδο απέναντι διατίθεται απ’ τα ελαιοτριβεία μεταξύ 13,50 έως 18 λίρες κατά κιλό. Ενδεικτικά επίσης επισημαίνονται οι τιμές πώλησης τυποποιημένου λαδιού από εταιρεία του Αϊβαλιού, που διατήρησε μάλιστα το παλιό ελληνικό όνομα «Ορφανός»: συσκευασία 1 λίτρου:19 λίρες, 2λιτρο: 35 λίρες και 5λιτρο: 85 λίρες.

 

Η βιομηχανία του μπακλαβά στην Τουρκία


Ο μπακλαβάς για τις χώρες της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων είναι το πιο δημοφιλές και διαδεδομένο γλυκό - επιδόρπιο. Υπολογίζεται ότι καθημερινά στην Τουρκία παράγονται περίπου 950 τόνοι μπακλαβά, ενώ η μέση ετήσια κατανάλωση ανά άτομο φθάνει στα 4,4 κιλά. Ο κλάδος απασχολεί περισσότερα από 60 χιλ. εργαζόμενους και πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 8,5 δις λίρες.

Οι εξαγωγές μπακλαβά είναι σε συνεχή άνοδο. Το 2005 υπολογίζονταν σε 1 εκ. δολ. ενώ με βάση τα στοιχεία του 2014 φαίνεται ότι ξεπερνούν τα 4 εκατ. δολ. με προορισμό κυρίως σε ΗΠΑ, Γερμανία και Σαουδική Αραβία.

«Πρωτεύουσα» του μπακλαβά θεωρείται το Γκαζιαντέπ, η Αντιόχεια του Ταύρου της εποχής Σελευκιδών στη ΝΑ χώρα, όπου παράγονται τα πράσινα φιστίκια (τύπου Αιγίνης), που αποκαλούνται «Αντέπ φιστίκ». Τον περασμένο μήνα (Δεκ. ’15), η κουζίνα του Γκαζιαντέπ κέρδισε έπαινο και κατατάχτηκε στη λίστα γαστρονομίας της UNESCO, που περιλαμβάνει 116 πόλεις σ’ όλο τον κόσμο.

Μία απ τις πιο παλιές φίρμες μπακλαβά στο Γκαζιαντέπ, που βραβεύτηκε είναι η «Karaköy Güllüoğlu», ο επικεφαλής της οποίας Ναντίρ Γκουλού, συνοψίζοντας τα χαρακτηριστικά ενός καλού κομματιού μπακλαβά, είπε: «Να έχει χρώμα χρυσό, μυρίζοντάς το να αποδίδεται η καλή ποιότητα των φυσικών υλικών: φιστίκι, βούτυρο γάλακτος και να είναι τραγανό το από 40 στρώσεις λεπτό φύλλο του».

Το εργαστήριό του επισκέπτονται καθημερινά περίπου 3 χιλ πελάτες, οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές διπλασιάζονται.

 

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο Γενί Καπί της Πόλης


Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές έφεραν στο φως τη μεγαλύτερη πρόσφατη ανακάλυψη της υποβρύχιας αρχαιολογίας στη στεριά! Πρόκειται για 32 βυζαντινά πλοία του 1.000 μ.Χ., που βρέθηκαν στο λεγόμενο «Λιμάνι του Θεοδοσίου», στο σημερινό Γενί Καπί της Πόλης.

Τα πλοία βρέθηκαν βυθισμένα -για την ακρίβεια «φυλακισμένα» στην υγρή άμμο- με όλο το ξύλινο σκαρί τους, κάποια δε και με τα εμπορεύματά τους. Η είδηση όμως βρίσκεται και λίγο πιο κάτω, στον πυθμένα του λιμανιού. «Η Κωνσταντινούπολη έχει συνεχή ιστορία κατοίκησης 8.000 ετών» λέει ο Τούρκος αρχαιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Κεμάλ Πουλάκ για τις αποδείξεις που ήρθαν στο φως μόλις πριν από μερικές ημέρες.

Βρέθηκαν απλά κυκλικά και τετράγωνα οικήματα, φτιαγμένα από κλαδιά και λάσπη, που κτίσθηκαν προτού ανέβει η στάθμη των υδάτων και σχηματισθεί το λιμάνι. Η επιβεβαίωση της συνεχούς κατοίκησης ήρθε και με την ανακάλυψη ενός νεκροταφείου πριν από τρεις εβδομάδες, με λείψανα δύο μικρών παιδιών, μίας γυναίκας κι ενός άνδρα του 6.300-6.000 π.Χ.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα που βρέθηκαν πρόσφατα περιλαμβάνονται μια ξύλινη χτένα 1.200 χρόνων, μοναδική στον κόσμο, 1.500 χρόνων σανδάλια, με επιγραφή στα ελληνικά για την υγιεινή της καθημερινής χρήσης τους, αμφορείς, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο κ.ά.

Όλα τα ευρήματα μεταφέρονται στο αρχαιολογικό μουσείο, κοντά στην Αγία Σοφία, αλλά υπάρχει ο σχεδιασμός μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών να εκτεθούν σε ξεχωριστό μουσειακό χώρο κοντά στο σημείο που βρέθηκαν.

 

Πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων πάλι απέναντί μας


Ξημερώματα παραμονή των Φώτων, δύο φουσκωτές βάρκες υπερφορτωμένες με πρόσφυγες - μετανάστες βούλιαξαν και γέμισαν οι ακρογιαλιές στην Αλτίνοβα και στο Δικελί από πνιγμένους συνανθρώπους μας, ανάμεσα στους οποίους δυστυχώς πάλι και αρκετά παιδιά. Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη, με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθεί άπραγη αυτό το θέατρο του παραλόγου και της διεθνούς υποκρισίας με τις αμείωτες μεταναστευτικές ροές και τον πλουτισμό σε βάρος τους των επιτήδειων διακινητών.

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία, σε αντιπερισπασμό φαίνεται και των αντιδράσεων του κόσμου, έκανε «ντου» σε υπόγεια εργαστήρια στη Σμύρνη, που απασχολούσαν μάλιστα και ανήλικους Σύριους πρόσφυγες, και κατέσχεσε 1.263 μη ασφαλή σωσίβια γιλέκα. Τα φθηνά αυτά σωσίβια των 20 λιρών, έναντι 70 των κανονικών, προορίζονταν για τους πρόσφυγες που σχεδιάζουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά και, βέβαια, κάθε άλλο παρά είναι κατάλληλα να τους βοηθήσουν αν τα χρειαστούν στο ταξίδι τους, αφού δεν εξασφαλίζουν πλευστότητα.

Δήλωση για το πρόσφατο ναυάγιο έκανε και ο Ömer Çelik, εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, σύμφωνα με την οποία κατηγορεί την ελληνική ακτοφυλακή, που υποχρέωσε, λέει, τις βάρκες να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές! Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για τη συριακή κρίση, αλλά η αμαρτία για τα πτώματα που εκβράζονται στις ακτές βαρύνει τη διεθνή κοινότητα, με πρώτο το Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. («καρφί» για τη Ρωσία), που αδυνατεί να πάρει αποφάσεις και έτσι η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους. Για το «μαύρο χρήμα όμως, που συρρέει παντοιοτρόπως, λόγω του πολέμου και των μεταναστευτικών ροών στη χώρα του, δεν είχε κάτι να πει ο Τούρκος πρωθυπουργός!

Αφού δε λαμβάνονται άλλα μέτρα κι έρχονται που έρχονται όλοι αυτοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά μας, γιατί να μην τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοιάρια της γραμμής αξιοπρεπώς και με ασφάλεια, αλλά να θαλασσοπνίγονται και να γεμίζουν κάθε τόσο οι ακτές με μικρούς «Αϊλάν»!

Ως πού θα φθάσει ο παραλογισμός και η διεθνής υποκρισία; Τα στοιχεία που έδωσε προχθές ο Δ.Ο.Μ. (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) είναι αμείλικτα: Κατά το 2015 έφθασαν στην Ευρώπη 1.004.356 πρόσφυγες - μετανάστες, ενώ 3.771 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, μεταξύ των οποίων πολλές εκατοντάδες αθώα παιδιά!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey