Βόρειος Άξονας 139

Στην Άργενο

03/12/2015 - 15:01

Σε μια φύση που δείχνει τη βιοποικιλότητα του βουνού σε όλο της το μεγαλείο, πριν το επόμενο μετερίζι, την ορεινή Άργενο, ο δρόμος περνά από μια ιδιαίτερη τοποθεσία.

Σε μια φύση που δείχνει τη βιοποικιλότητα του βουνού σε όλο της το μεγαλείο, πριν το επόμενο μετερίζι, την ορεινή Άργενο, ο δρόμος περνά από μια ιδιαίτερη τοποθεσία.


Ο Ταξιάρχης...

Πλατάνια σκεπάζουν το δρόμο και τα νερά ακούγονται παντού! Κάθε φορά που περνάω από εκεί, είναι σπάνιο να μην ακούσω το κρυμμένο αηδόνι.


...στην είσοδο της καμάρας των πλατανιών

Ένα κάτασπρο εκκλησάκι μάς υποδέχεται δεξιά. Κτισμένος κάτω από τα κάθετα πρέμνα, ο Ταξιάρχης ανήκει στην Άργενο!


...με το αυλάκι του νερού

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στο δίδυμο μιας πηγής και ενός νερόμυλου. Το νερό κατεβαίνει από την πλαγιά μέσα σε τσιμενταύλακα!


...που κατεβαίνει από την πηγή

Η αστείρευτη πηγή βρίσκεται πιο επάνω και ο χώρος έχει διαμορφωθεί για μια στάση κάτω από τα δένδρα. Κάτω ακριβώς από το δρόμο ένα άλλο αυλάκι οδηγεί το νερό προς τα κάτω. Εδώ υπάρχει ο νερόμυλος.


...με τον υπέροχο νερόμυλο

Είναι αυτός που αναφέρεται το 1919 να ανήκει ή να τον λειτουργεί ο Δούκας... Γεροφτιαγμένος από την πέτρα του βουνού, με υψηλή και κλιμακωτή την πρόσοψή του, διατηρεί ακόμα όρθιους τους τοίχους του εργαστηρίου του.


...την κλιμακωτή του πρόσοψη

Το αυλάκι (προσαγωγός) οδηγούσε το νερό της πηγής στο υπέροχο βαγένι, που η κόλουρη πυραμίδα του άνω τμήματος είναι άριστα επενδυμένη με ορθογώνιες πλάκες. Τότε που φτιάχτηκε λειτουργούσε όλο το χρόνο!


...το αριστοτεχνικά φτιαγμένο βαγένι

Όμως μια ξεθαμμένη μυλόπετρα, με το μεταλλικό της στεφάνι, μικρού πάχους (θερινή), είναι κατασκευασμένη από το κοκκινωπό πυριτικό υλικό του λατομείου της Στύψης και όχι από φωκιανή πέτρα.


...και το εργαστήρι με την ξεχασμένη μυλόπετρα

* Ίσως να ξαναλειτούργησε κατά τη γερμανική κατοχή και έτσι βρέθηκε ή κατασκευάστηκε αυτή η μυλόπετρα, για να δουλέψει όπως-όπως ο μύλος.

Βλέπετε είχε στερέψει το πετρέλαιο και είχαν κλείσει οι βιομηχανικοί αλευρόμυλοι.


...δίπλα στο βαθύ ρέμα

Δίπλα περνά το ρέμα των Μύλων, μια βαθιά ρεματιά που κατηφορίζει από το βουνό, δίπλα στην Άργενο. Εδώ υπήρχαν άλλοι τρεις υδρόμυλοι!


...με τα απόκρημνα κρέμνα

Δύο δίπλα στο χωριό και ο τέταρτος χαμηλά στο ποτάμι! Μια βαθιά ρεματιά που κατέβασε ολόκληρα πλατάνια στη θάλασσα. Εκεί που τώρα αποβιβάζονται οι διωγμένοι άνθρωποι της Ανατολής.

Στα δυτικά απόκρημνα κρέμνα του ποταμού, ο γεωλογικός σχηματισμός από πλατιά στρώματα, από τα οποία αποκολλώνται ορθογώνιες πέτρες, λες και είναι ανθρώπινο έργο!
Ήδη έχει φανεί ψηλά η Άργενος!


...που μοιάζουν ανθρώπινο έργο.

*Για τη σχέση του λατομείου της Στύψης με την κατασκευή των μυλόλιθων των νερόμυλων βλέπε το βιβλίο Μάκη Αξιώτη: «Υδρόμυλοι», εκδόσεις «Αιολίδας», 2009, σελ.63-64, στηριγμένο στην ομώνυμη διδακτορική διατριβή.


Εδώ υπάρχει και το πανάρχαιο φαρμακευτικό Στουράκι, ο Στύραξ των αρχαίων (Styrax officinalis) με τα υπέροχα άνθη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey