Στο Λεπέτυμνο

25/11/2015 - 16:31

Το 1965, όπως και πριν από λίγα χρόνια κάτω από την Άργενο, αρχίζει να κατεβαίνει η πλαγιά στο Χάλικα.

Το 1965, όπως και πριν από λίγα χρόνια κάτω από την Άργενο, αρχίζει να κατεβαίνει η πλαγιά στο Χάλικα.


...το επίπεδο χωριό

Η κατολίσθηση κάνει τα σπίτια, τα καφενεία, το σχολειό ακατοίκητα. Μηχανικός της Νομαρχίας, ο λογοτέχνης και κριτικός τέχνης Αργύρης Αραβανόπουλος.


με τους πλατείς δρόμους

Σιγά σιγά, το 1968, με οικοδομικά τετράγωνα, την κοινότητα, το σχολείο κτίζεται το νέο χωριό που παίρνει το όνομα του βουνού, Λεπέτυμνος.


...ο Λεπέτυμνος

Σε ένα πλάτωμα, κάτω από τον ερειπιώνα του Χάλικα. Αυτό το χωριό έχει το 1988 τέσσερα καφενεία, έναν φούρνο και ένα μπακάλικο.


...με την Κοίμηση της Θεοτόκου

Το σχολείο όμως το 1993 είναι κλειστό, μόλις με δύο παιδιά που πάνε στη Συκαμιά.


...με την ωραία πρόσοψη

Τώρα απλώνεται με ωραία ρυμοτομία, με την πλατεία του, το ψητοπωλείο και ένα γύρο τη μοναδική βλάστηση. Μέχρι κάτω, παντού, η ελιά.


...του 1909

Ο Λεπέτυμνος, λένε, κατέβηκε δίπλα στην εκκλησιά του, την εκκλησιά του Χάλικα, την οποία οι Τούρκοι την ήθελαν σε χαμηλότερο επίπεδο από το τζαμί! Όπως και της Συκαμιάς.


...από την πέτρα του βουνού,

Έτσι στην ανατολική του άκρη, βρίσκεται μέσα σε ένα αλσύλλιο από πεύκα και ένα παμπάλαιο αυλόγυρο, η Κοίμηση της Θεοτόκου!

Μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, κατασκευασμένη από την καφέ πέτρα του βουνού. Γεροφτιαγμένη, με παράθυρα που στέφονται με τόξο και στρογγυλούς φεγγίτες στα πλάγια, φέρει μια επιβλητική πρόσοψη με λαξευμένη πέτρα, όπου προβάλει το μεσαίο τμήμα με την εντυπωσιακή πόρτα, δύο στενά οξύληκτα παράθυρα και ένα σταυροειδή φεγγίτη. Το κλειδί της πόρτας, από λευκό μάρμαρο, φέρει το σταυρό με φυτικό διάκοσμο.


...με το ψητοπωλείο,

Σε λευκό μάρμαρο, πιο επάνω στην πρόσοψη, αναφέρεται: ΑΝΗΓΕΡΘΗ Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥ/ΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕ/ΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΠΑ/ΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ / ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΦΙΛΟΧΡΙΣΤΩΝ/ΕΤΕΙ ΤΩ ΣΩΤΗΡΙΩ.απθ./ΜΑΙΟΥ 15 1909.

Από κάτω με μικρότερα γράμματα γράφει ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΔΗΜ. ΠΑΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΠ +.

Χτίστηκε λοιπόν το 1909, σίγουρα όμως επάνω στη μικρότερη που αναφέρει ο Σ. Αναγνώστης, στα 1850.


...τα περιβόλια

Όταν τον επισκέφτηκα, το 1990, ο ιερέας μου μίλησε για την πανάρχαια εικόνα της Παναγίας και για την «παράδοση που θέλει τον τόπο Μοναστήρι».


...τη βλάστηση του βουνού.

Είναι πραγματικά «ευάλωτο» στις μεταφυσικές εξηγήσεις το γεγονός να κατεβούν οι κάτοικοι δίπλα στην εκκλησιά τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey