Διαδρομές στη Λέσβο

Αρχαία θέση της Ερεσίας*

10/11/2015 - 23:39

Τα υπέροχα βουνά του νησιού, είναι γεμάτα από θεμέλια πανάρχαιων κτισμάτων, από αρχαίους τοίχους πύργων σε θεόχτιστες σύγχρονες μάντρες, από σημάδια μιας ζωής χιλιετιών, σκόρπια ανάμεσα στις ελιές, στα πεύκα και στις βελανιδιές.

Τα υπέροχα βουνά του νησιού, είναι γεμάτα από θεμέλια πανάρχαιων κτισμάτων, από αρχαίους τοίχους πύργων σε θεόχτιστες σύγχρονες μάντρες, από σημάδια μιας ζωής χιλιετιών, σκόρπια ανάμεσα στις ελιές, στα πεύκα και στις βελανιδιές.


Η Βίγλα
Έτσι και εδώ, μετά την Άντισσα, μετά το παρακλάδι για την Ερεσό, επάνω στα αρχαία σύνορα των δύο αυτών πόλεων του νησιού, δεσπόζει ένα πέτρινο τραπέζιο, ένα ύψωμα που ελέγχει τα περάσματα προς τα βορινά παράλια.


…επιβλητική

Ακούει στο όνομα «Βίγλα» και πραγματικά βιγλίζει τα πάντα. Περπατώντας από τον αμαξιτό προς το λόφο, το τοπίο είναι αραιοφυτεμένο με τη Δρυ που έδινε το βελανίδι στα νταμπακαριά για τα δέρματα (Quercus ithabulensis macrolepis), αλλά και την άλλη που είναι γεμάτη από κηκίδες, αυτές που έδιναν την σκόνη με την τανίνη, στα φαρμακεία, για το μάτωμα της μύτης (Q.infectoria, γιατί μολύνεται από το δίπτερο πολύ συχνά).


…δικόρυφη

Το ύψωμα είναι δικόρυφο, και στο δυτικό ισορροπεί στην πλαγιά, ένας βράχος - στοιχειό.


…με έμπλεκτο σύστημα 

Η ανατολική κορφή, γεμάτη βράχια, είναι αυτή που δεσπόζει και έχει το όνομα της Βίγλας. Ο αυχένας πέφτει απότομα στα βόρεια και είναι ομαλός στο νοτιά.


…και Λεσβία δομή

Εδώ είχαν οχυρώσει το μέρος. Στο φρύδι, σώζονται τα θεμέλια ενός τετράγωνου πύργου. Κατασκευασμένος κατά το έμπλεκτο σύστημα, με πάχος τοίχων 1,20 μ., είχε διαστάσεις 5Χ5 περίπου μέτρα.


Στον Πύργο 

Σε ορισμένα του σημεία φαίνεται η Λεσβία τοιχοποιία, του βασικού Οχυρού της εγκατάστασης.


…με κυκλικό περίβολο

Τον πύργο χωρίζει στα δύο το σύγχρονο χώρισμα. Στην ομαλή (σχεδόν επίπεδη) νότια πλευρά, διατηρείται θεμέλιο κυκλικού περίβολου, μακρόστενες πέτρες της έξω παρυφής.


…από μακρόστενες πέτρες

Η κεραμική ανήκει σε κομμάτια πιθαριών, όστρακα λεπτών αγγείων από ερυθρό πηλό και μια λαβή από γκρίζο αγγείο (bucchero).


…και κεραμική 

Όλη αυτή η άγνωστη αρχαία εγκατάσταση, προφανώς ανήκει σε Αρχαίο Οχυρό, επάνω στη συνοριακή γραμμή των δύο επικρατειών.


Βράχοι κρεμασμένοι σε πλαγιές

Η χρονολόγηση του είναι δύσκολη και ίσως αρχίζει από τα κλασικά χρόνια.

Δίπλα υπάρχει ένα αλώνι με πέτρες του οχυρού, ενώ στην απόκρημνη, βορινή πλαγιά, υπάρχουν αναλήμματα.

Είναι μαγευτική η θέα και είναι αδύνατο να περιγραφεί με ένα μικρό αριθμό φωτογραφιών.


Αιγίλοπες για τα δέρματα

Μυρμήγκια, ακρίδες, σκαραβαίοι, η γερακίνα, ο τσοπανάκος, κάτι χρυσαφιά πικροράδικα, η πορτοκαλιά πινελιά της λειχήνας και τα βράχια, τα βράχια της ανασαιμιάς των ηφαιστείων, συνοδεύουν το βλέμμα.


…και κηκιδοβελανιδιές ένα γύρο!
 
* Στον τόπο βρεθήκαμε ο Μάκης Παυλέλλης, ο Απόστολος Μακαρατζής, ο Στρατής Βογιατζής και η σύζυγος του, Φιλίππα.



Και το σκαρίφημα

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey