Βόρειος Άξονας 107

Από τον Κοπάδο στον Κουκμήδο

08/04/2015 - 00:04

Ανάμεσα στην χερσόνησο της Σαρακήνας και την χερσόνησο του Κόρακα, τον τόπο ορίζει η Κάπη. Έτσι ο δρόμος ξεκινά από εκεί και αντάμα με το ποτάμι της Λαγκάδας, κατεβαίνει στο «επίνειο της», τον Νέο Λιμένα, το Γενί Λιμάνι.

Ανάμεσα στην χερσόνησο της Σαρακήνας και την χερσόνησο του Κόρακα, τον τόπο ορίζει η Κάπη. Έτσι ο δρόμος ξεκινά από εκεί και αντάμα με το ποτάμι της Λαγκάδας, κατεβαίνει στο «επίνειο της», τον Νέο Λιμένα, το Γενί Λιμάνι.


Ο Κουκμήδος στην ρεματιά και η Κλειού πέρα

Στην ρεματιά του ποταμού έχτισαν κάποτε ένα μικρό χωριό, το οποίο (όπως ο Κλαπάδος και η Χιλιοπηγάδα) είχαν κατοίκους μέχρι το 1912.


...ένας ερειπιώνας

Έτσι τα σπίτια έχουν τους τοίχους ακόμα όρθιους, να μαρτυρούν ότι μόλις στις 8 Δεκ. του 1912, όταν τα άφησαν οι κάτοικοι τους, λεηλατήθηκαν από τα γύρω χωριά.


...με σκουρόχρωμη πέτρα

Το 1909, ο Κουκμήδος, είχε 30 οθωμανικές οικογένειες. Είχε τζαμί, στην είσοδο, το μεγάλο πλάτανο με τα μεζάρια πλάι του (δεν υπάρχει τίποτα), την διπρόσωπη βρύση που τρέχει ακόμα, τον λιόμυλο, που οι πέτρες του υπάρχουν ακόμα, ένα μεγάλο πηγάδι, σοκάκια με σκαλοπάτια λαξευμένα στην ηφαιστειογενή πέτρα, περιβόλια, αμπέλια και ελιές ένα γύρο. Εκείνος που στέκεται ακόμα όρθιος είναι ο λουτρός με ένα σπίτι στηριγμένο επάνω του. Υπέροχοι οι φεγγίτες σε σχήμα αστεριών.


...με τζαμί (1989)

Το 1540 μάλλον είναι ο Κοπάδος με 23 χριστιανικές οικογένειες, που πληρώνει φόρο 1792 άσπρα, κύρια (όπως όλοι σχεδόν οι οικισμοί του νησιού) για το σιτάρι ( για τις ελιές 78 και για το λάδι 102 άσπρα).


...με σκαλισμένα σκαλοπάτια

Το 1621, το Κουκουμίδου έχει 43 χριστιανικά σπίτια, ενώ το 1850 «το σμικρόν χωρίδιον» κατοικείται πια από ολίγους Τούρκους και παράγει εξαίρετα μήλα. Και το 1894 είναι «Οθωμανικόν χωρίδιον με 20 οικίας».


...με ζωοκίνητο λιόμυλο

Είναι ένας τόπος κάτω από τον δρόμο, δίπλα στο παραπόταμο της Λαγκάδας, όπου η σύγχρονη ιστορία έχει αφήσει όρθια τα ερείπιά της, ανάμεσα στα σύγχρονα περιβόλια και στις μάντρες των σημερινών ιδιοκτητών, κάτι που κάτω από τον πλάτανο πλέκει την ομορφιά του τόπου με τις μνήμες του ξεριζωμού από τις δυο όχθες του Αιγαίου.


...η διπλή βρύση το 1989

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey