Βόρειος Άξονας 105

«Ντολμέν» και κλασικά χρόνια…

24/03/2015 - 19:20

Ο δρόμος, μετά τον οικισμό του Ταξιάρχη, προχωρά βόρεια και μετά έρχεται προς τα δυτικά. Εδώ, στο δεξιό χέρι βρίσκεται το ασπρισμένο εκκλησάκι της Αγίας Άννας.

Ο δρόμος, μετά τον οικισμό του Ταξιάρχη, προχωρά βόρεια και μετά έρχεται προς τα δυτικά. Εδώ, στο δεξιό χέρι βρίσκεται το ασπρισμένο εκκλησάκι της Αγίας Άννας.


Η Αγία Άννα

Το χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη τετραμίθρα, η οποία το σκεπάζει, πολυπλόκαμη, επιβλητική. Έχει ενσωματώσει στον κορμό της πέτρες από κάποιο παλιό κτίσμα.


με την τεράστια τετραμίθρα

Και δεν έχει εδώ κομμάτια από χριστιανικό μνημείο, όπως από τον Ταξιάρχη ή το Αλτίν Κιόι.


...και τον Καθηγητή Βερνίκο το 2004

Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Βαχειού. Πραγματικά όλη η περιοχή γύρω από το εκκλησάκι και το λιόκτημα νότια από αυτό, έως κάτω στην ρεματιά είναι γεμάτο από κεραμική: Κομμάτια από πιθάρια, κεραμίδια και τούβλα από στέγες και όστρακα από αγγεία προχριστιανικά, από κόκκινο αλλά και από γκρίζο πηλό.


...και ο Βράχος

Ανάμεσα τους πολλές διπλές λαβές, μεγάλων αγγείων, κύρια από σκουρόχρωμο πηλό.


...με τις δύο θυρίδες

Εδώ λοιπόν, αν κρίνουμε και από τα όστρακα από μελαμβαφή αγγεία, έχουμε μια μεγάλη εγκατάσταση, ίσως των κλασικών χρόνων.


...και ίσως το Ντολμέν

Μέσα στο κτήμα, κάτω από την Αγία Άννα υπάρχουν σωροί από πέτρες κτισμάτων, αλλά και θεμέλια με λαξευμένους λίθους, σ’ όλη την κατωφέρεια.


… δίπλα.

Στο επίπεδο του δρόμου υπάρχουν άριστα λαξευμένες λίθοι που σχηματίζουν κάποιο κτίσμα, ίσως μέρος κάποιας μεγαλύτερης δομής., ίσως και κάποιου ταφικού μνημείου (Ντολμέν) όπως στην Κάγια και την Καρυά της Φίλιας.


Γύρω θεμέλια

Εξωτερικά, δίπλα στον δρόμο υπάρχει ένας φυσικός βράχος, επάνω στον οποίο έχουν λαξευτεί δύο θυρίδες, στην νότια πλευρά του, από τις οποίες η ανατολική έχει διπλάσιο σχεδόν ύψος.


...λαξευμένες λίθοι

Μέσα στους πυκνούς θάμνους που περιτριγυρίζουν τον βράχο ίσως υπάρχουν θεμέλια κτίσματος. Ο βράχος βρίσκεται κοντά στο κτίσμα του κτήματος και νομίζω ότι οι θυρίδες έχουν σχέση με αυτό. Υπάρχουν δύο πιθανότητες.

Η μία, την οποία υποστήριξε ο Β. Κουμαρέλας, είναι να υπάρχει κάποιο ιερό του Διονύσου, από το τοπωνύμιο Βαχειός.


...κεραμική παντού

Οι θυρίδες, σίγουρα υποδοχές αφιερωμάτων θα μπορούσαν όμως, να συνοδεύουν κάποιο μεγάλο τάφο (ντολμέν), όπως αναφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο. Τοποθετούσαν αγγεία χοών στον νεκρό.


...από σκούρο πηλό

Ένα ιερό λοιπόν ή ένας μεγάλος τάφος με τις θυρίδες αφιερωμάτων, σίγουρα μέσα σε ένα προχριστιανικό οικιστικό σύνολο.


...αλλά και μελαμβαφή αγγεία.

Μια σημαντικότατη αρχαία θέση, ένα κομμάτι της ιστορίας μέσα την επικράτεια της Μηθυμναίας...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey