Βόρειος Άξονας 104

Στο …χρυσό χωριό!

18/03/2015 - 16:15

Δυτικά του οικισμού της Αγίας Αναστασίας, του 6ου μ.Χ. αι.(Αλτίν Κιόι), και σε υψηλότερη θέση βρίσκεται το εξωκλήσι του Ταξιάρχη, χτισμένο το 1995.

Δυτικά του οικισμού της Αγίας Αναστασίας, του 6ου μ.Χ. αι.(Αλτίν Κιόι), και σε υψηλότερη θέση βρίσκεται το εξωκλήσι του Ταξιάρχη, χτισμένο το 1995.


Ο Ταξιάρχης

Είναι δίπλα στον αγροτικό δρόμο, σε ένα μεγάλο επίπεδο μέρος, το οποίο από τα ανατολικά πέφτει στην πλαγιά του άλλου οικισμού, ενώ στα δυτικά υπάρχει βαθύ ρέμα, που το χωρίζει από το απέναντι ύψωμα του Βαχειού.


... με το επίθημα

Σπαρμένος όλος ο επίπεδος τόπος με θεμέλια, λαξευμένους λίθους πακτωμένους στο χώμα και άφθονη κεραμική, δείχνει τη θέση ενός μεγάλου οικισμού, μάλλον ισόχρονου (πρωτοβυζαντινή εποχή) του προηγούμενου, αφού δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχουν μέλη του παλιού ναού του οικισμού, όλα από μάρμαρο (επίθημα, κομμάτια θωρακίου, σπασμένος κίονας, κιονίσκος).


... και τις κολώνες

Δίπλα σε μια γκιόλα υπήρχε η μυλόπετρα του ελαιόμυλου, που δεν υπάρχει πια (trapetum), το πηγάδι ίσως της «πλατείας», λαξευμένες γούρνες και πιθανόν περίβολος, που διασώζεται στην βορινή πλευρά.


... η γκιόλα (2015)

Η κεραμική, άφθονη από κεραμίδια και τούβλα των σπιτιών, από πιθάρια και χρηστικά αγγεία ξεπετιέται και από τα ρείθρα του δρόμου. Από κάτω περνά ένα παμπάλαιο λιθόστρωτο. Μια υπέροχη, μεγάλη πήλινη αγνύθα αργαλειού, παραδόθηκε εδώ και χρόνια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.


... χωρίς την μυλόπετρα (παλιά)

Είναι υπέροχος ο τόπος και όπως βλέπουμε στις πλαγιές, πάνω από τον όρμο, τα μεγάλα επίπεδα διαστήματα καταλαμβάνονταν κλιμακωτά από τις «κώμες» της εποχής.


... το πηγάδι

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey