Παππάδων Ταξιάρχης*

24/02/2015 - 19:42

Πρόκειται για τον Ταξιάρχη του Παππάδου, την ενοριακή του εκκλησία, στην πλατεία όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια.

Πρόκειται για τον Ταξιάρχη του Παππάδου, την ενοριακή του εκκλησία, στην πλατεία όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια.

Σ’ αυτόν τον Ταξιάρχη βαφτίστηκα και παντρεύτηκα. Μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, με θολωτό το μεσαίο κλίτος και σταυροθόλια στα πλάγια, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που ανήκε στον προηγούμενο, δεύτερο ναό και συμπληρώθηκε στο σημερινό.

Μια εκκλησιά κατασκευασμένη το 1838 από τον πασίγνωστο Ανεμωτίσιο Αρχιμάστορα Στρατήγη (Στρατή) Καρέκο.

... του 1836

Ένα κόσμημα του νησιού, όπως και τόσες άλλες. Από κιτρινωπό, καφετί και γκρίζο (όπως και το καμπαναριό τού 1911) ντόπιο ιγνιβρίτη και γκρίζο μάρμαρο του Σκοπέλου (Τασλίκ).
Μέσα όμως, στα δεξιά του μεσαίου κλίτους, στέκεται το μεγάλο εικονοστάσι με τον Άρχοντα Μιχαήλ.

... του Στρατήγη Καρέκου

Ταγμένος σ’ αυτόν, με το πρώτο μου όνομα, πάντα φοβόμουν το επιβλητικό του πρόσωπο που περίσσευε από το μεταλλικό καπλαμά.

... με παλιά κομμάτια

Ζητούσα διάφορα, συζητούσα και παρακαλούσα και θύμωνα αν δε με ικανοποιούσε. Ήταν και είναι βαθειά μέσα μου αυτή η μεταφυσική, άχρονη σχέση. Ο σημερινός Μητροπολίτης πριν από χρόνια αφαίρεσε τον καπλαμά και φάνηκε η τοιχογραφία, σε αρκετά σημεία επιζωγραφισμένη.

Τα στοιχεία, τώρα, με τη χρονολογική τους σειρά. Στην περιοχή αναφέρονται στο κτηματολόγιο του Διοκλητιανού (300 μ.Χ.) ο Σκόπελος, ο Μεσαγρός και η Πατρικού. Η τελευταία καταλαμβάνει σήμερα θέση με το ίδιο τοπωνύμιο. Μετά αναφέρεται τον ΙΔ΄ αι. η Γέρρα, σαν έδρα χωροεπισκόπου (ACTA PATRIARCH.Ι. σελ. 123).

Έτσι ο μαρμάρινος επισκοπικός θρόνος που βρισκόταν δίπλα στην εκκλησία (τώρα στο μουσείο) ανήκε μάλλον σ’ αυτή την επισκοπή. Αναζητούσαμε τη θέση της.

Το 1653 αναφέρεται ο Ταξιάρχης Παππάδων να κάνει χορηγία στον Πανάγιο τάφο! (τεφτέρι ελαιών) Έτσι ο θρύλος για μικρή εκκλησιά με παππάδες επαληθεύεται και αναφέρεται η τοιχογραφία σαν κομμάτι του τοίχου της πρώτης, μικρής μονόκλιτης εκκλησίας του 17ου αι. στη θέση που βρίσκεται ο Ταξιάρχης, στις διασωζόμενες εκκλησιές του νησιού. Εδώ, όπως και στο Καγιάνι, διατηρήθηκε ο Αρχάγγελος με τον τοίχο.

... με τον επισκοπικό θρόνο της Γέρρας

Έπειτα, οι Τούρκοι «φοβόνταν τον Ταξιάρχη». Και έρχεται το κιτάπι φόρων τού 1548, του Ναχιγιέ της Γέρας. Μαθαίνουμε για τα δύο χωριά, την Πατρικού (Πατρικό με 27 χριστ. οικ.) και την Πισκοπή, τον Παππάδο, με 25 χρ. οικ..

Επομένως εντοπίζεται η έδρα της Επισκοπής στον Παππάδο, όπου και ο επισκοπικός θρόνος. Έτσι ο Ταξιάρχης και η τοιχογραφία πάνε στο 16ο αι..**


... εδώ στον Αρχάγγελο

* Τα αναφέρω σα γνωστά επί τη ευκαιρία της διάλεξης της καθηγήτριας κ. Χαράς Κωνσταντινίδη, στην Ακαδημία Αθηνών.

... ίσως του 16ου αι.

** Στοιχεία για όλα αυτά υπάρχουν στα Βιβλία μου «Στα Χνάρια τα Παλιά» (1987), «Περπατώντας τη Λέσβο» (1993, τόμ. Β΄), εφ. «Εμπρός» «Διαδρομές (19-5-2005), όπου αναφέρονται οι τοιχογραφίες του 17ου αι..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey