Βόρειος Άξονας 98

… λυτά και θρονιασμένα βράχια

28/01/2015 - 15:24

Για να πάμε στο ακρωτήρι του Κόρακα, πάντα από τον Άι-Βλάση της Κλειούς, παίρνουμε το βορεινό παρακλάδι που έρχεται στο πλάι των λιόφυτων υψωμάτων Κοραλλόπετρες και Κόρακας.

Για να πάμε στο ακρωτήρι του Κόρακα, πάντα από τον Άι-Βλάση της Κλειούς, παίρνουμε το βορεινό παρακλάδι που έρχεται στο πλάι των λιόφυτων υψωμάτων Κοραλλόπετρες και Κόρακας.

Ακρογιαλιές και κάμποι

Η θέα είναι υπέροχη. Ακρωτήρια, κάμποι, ποτάμια που τα απαριθμήσαμε στην προηγούμενη διαδρομή.

... και ακρωτήρια

Ο δρόμος έρχεται μετά προς τα δυτικά και βγάζει στα Τσόνια. Εδώ καλλιεργούν αραβόσιτο, γιατί υπάρχουν μερικές «ζωντανές» κτηνοτροφικές μονάδες.

Το ύψωμα Βίγλα

Το ύψωμα αριστερά μας, μακρόστενο προς το βοριά, είναι η Βίγλα.

... όπου βίγλιζε

Ανηφορίζοντας τη νότια πλαγιά του, υπάρχουν όστρακα αγγείων, κάποιας αρχαίας εγκατάστασης στο πλάτωμα της επίπεδης κορυφής.

... το μεσαιωνικό κτίσμα

Όμως στην υψηλότερη βορεινή κορυφή (193 μ.) υπάρχει η Βίγλα. Τα όστρακα των αγγείων, άγραφα και εφυαλωμένα, χρονολογούν το κυκλικό κτίσμα στο Μεσαίωνα.

Με χαμένες πια βελανιδιές

Ξεροτρόχαλο, με τοίχους 85 εκ. σε σωζόμενο ύψος 2,5 μ., σίγουρα έχει χάσει την κορυφή του.

... επάνω από το πέλαγος

Αν και οι «φρυκτωρίες» χρονολογούνται από την αρχαιότητα, πιστεύω πως τα τοπωνύμια «Βίγλες» (στην περιοχή δίπλα στη Σκάλα Σκαμνιάς, στην παραλία της Αργένου, στην κορυφή του Λεπέτυμνου) αφορούσαν κτίσματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, σε σχέση με τα οχυρωμένα κέντρα.

Με τον Άγιο Κήρυκο

Εδώ μάλιστα ίσως είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο διατηρείται το κτίσμα.

... του 1894

Από εδώ φαίνεται χαμηλά το ακρωτήρι. Αν κατηφορίσουμε μέσα από τα δύσβατα λιοκτήματα, φτάνουμε στο εξωκκλήσι.

... δίπλα σε ιερό βράχο

Όμως ο δρόμος τώρα φτάνει εδώ, γιατί πάει στο φάρο. Παλιά ένας χωματόδρομος οδηγούσε εδώ. Ο Άγιος Κήρυκος και η μητέρα του, η Αγία Ιουλίτα.

... με ζουρότρυπα το 1989

Η επιγραφή μάς πληροφορεί ότι «ανηγέρθη εκ βάθρων τη 7 του μηνός Ιουλίου 1894». Πετρόχτιστο, με προστώο, χωρίς εξωτερική κόγχη ιερού, βρίσκεται στο τέλος ενός πλατώματος.

Όμως εδώ ο βράχος, κολλημένος δίπλα του, φιλοξενεί μια «παγανιστική» τρύπα! Είναι μια «Ζουρότρυπα», από αυτές που έχουμε σ’ όλο το νησί και άλλες τρεις είναι αφιερωμένες στο ίδιο δίδυμο.

Από τη μεριά την εκκλησίας είναι ψηλά και υπάρχει σκάλα. Έτσι περνάνε από μέσα τρεις φορές, παρακαλώντας τον αρχαίο θεό τότε και τους χριστιανούς αγίους τώρα να γίνουν καλά.

... το 2014

Εδώ δεν αφήνουν τζάτζαλα, το κομμάτι της αρρώστιας στον άγιο.

Πάντως το φρενιασμένο πέλαγος με τα σβησμένα αντικρινά βουνά, τα λυτά και θρονιασμένα βράχια, έχουν σίγουρα το απαραίτητο σκηνικό για την ανατολή της οποιασδήποτε ελπίδας.

... και αγιασμένα μανουάλια

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey