Βόρειος Άξονας 95

Στην άκρη της Σαρακήνας…

30/12/2014 - 18:59

Αφήνοντας το κεντρικό ύψωμα Αγγουρέλια της Σαρακήνας, βαδίζουμε όλο ανατολικά, προς την ακτή, την απόκρημνη, τη μοναδική, την κόκκινη από την πέτρα του ιγνιβρίτη.

Αφήνοντας το κεντρικό ύψωμα Αγγουρέλια της Σαρακήνας, βαδίζουμε όλο ανατολικά, προς την ακτή, την απόκρημνη, τη μοναδική, την κόκκινη από την πέτρα του ιγνιβρίτη.

«Ντάμια»

Βλάστηση από θάμνους, ένας τόπος που τρέφει ζώα ανέκαθεν.

... και κάλυβοι

Μικρά αλσύλλια από την τραχεία πεύκη και λιοκτήματα στις παρυφές, ριζωμένα με κόπο επάνω στα βράχια. Είναι το μέρος που είπαν ότι θα στήσουν τη ΔΕΗ.

... με γκιόλες

Σπιτάκια με δίρριχτη κεραμοσκεπή, σαν τα γεραγώτικα ντάμια, πετρόχτιστα με υπέροχους «τουβλένιους» καπνοδόχους, βρίσκονται στον ελιώνα και δίπλα στις λαξεμένες στο βράχο και χτιστές γκιόλες, που αποτελούν μοναδικούς υγρότοπους.

... και σφραγισμένα τούβλα

Εκεί είδα τη μικρή φθινοπωρινή σκύλλα (Scilla automnalis), κοινό στολίδι του νησιού, σε στρώμα σα χαλί.

... φτάνουν στις ακτές

Στην άκρη, στο τέλος του δρόμου, ένας ανακαινισμένος κάλυβος, με πήλινο καπνοδόχο, ήταν η κούλα του λιοκτήματος που έφτανε στην απόκρημνη ακτή της Σαρακήνας.

... με τους έρποντες θάμνους

Εδώ οι θάμνοι κατηφορίζουν έως το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο Αιγαίο, επίπεδοι, σα να σέρνονται στη μανία του αγέρα.

... τις πορτοκαλιές λειχήνες

Τα βράχια τονίζει η πορτοκαλιά λειχήνα (Xanthoria parietina), τα κούμαρα στολίζουν τα πρέμνα, κάτι λαγομηλιές ξεπετιώνται από τα σέτια με τους κατακόκκινους καρπούς τους (Ruscus Aculeatus).

... τις κατακόκκινες λαγομηλιές

Ο αγώνας να μετατραπεί σε κτήμα η δασωμένη ακτή συνεχίζεται ακόμα. Ανάμεσά τους, και ένας θάμνος με φύλλα σαν της κυδωνιάς και παράξενους καρπούς, που φυτρώνει παντού. Είναι ο στύρακας ή αγριοκυδωνιά (Styrax officinalis).

... τα ώριμα κούμαρα

Και αυτός είναι ανάμεσα στα αυτοφυή που αγωνίζονται να μη γίνει κτήμα ο τόπος. Από κάτω ακούγεται ο παφλασμός επάνω στα βράχια! Και ένα μονοπάτι κατεβαίνει σε μια ελάχιστη αγκάλη!

... αλλά και το στύρακα, είναι η άκρη της Σαρακήνας

Εκεί, στην άκρη της Σαρακήνας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey