Βόρειος Άξονας 90 - Πλατάνι 2

Βράχια βάθρα…

26/11/2014 - 16:03

Ανηφορίζοντας το ποτάμι, προς τα ΒΑ, δεσπόζει μακριά ένας χαμηλός λόφος, 3,5 κοντά χιλιόμετρα από τον Άι-Γιάννη, στο Πλατάνι.

Ανηφορίζοντας το ποτάμι, προς τα ΒΑ, δεσπόζει μακριά ένας χαμηλός λόφος, 3,5 κοντά χιλιόμετρα από τον Άι-Γιάννη, στο Πλατάνι.

Ο Παφλιώτης

Είναι ο «Βραχώδης», αλλά αν δεν τον πεις «Παφλιώτη» δεν τον βρίσκεις. Είναι σα μικρό οροπέδιο, έχει ένα μακρύ, μυστήριο τοίχο, κάτι κεραμικά και από εδώ ξεκινούν οι ρίζες του Aσπροπόταμου.


... με τον τοίχο

Όλο αυτό το ενδιάμεσο τοπίο είναι μια σύνθεση που ζούσαν οι άνθρωποι, καλλιεργούσαν, αλώνιζαν, έτρεφαν ζώα. Εδώ με πήγε ο αείμνηστος φίλος Στρατής Μουφλουζέλλης, γιατί τον έζησε μικρός.

... σπιτάκια ασπρισμένα

Τα σπιτάκια με τις δίρριχτες κεραμοσκεπές, τα φουγάρα, οι μάντρες, οι υπέροχες γκιόλες, το μεγαλύτερο αλώνι του νησιού (κατά το Στρατή), οι βελανιδιές με τον παρασιτικό κίτρινο λόρανθο, τα νερά στα μικρά ρυάκια, τα κουδούνια που ποτέ δε θα πάψουν να ακούγονται, είναι ακόμα ο τόπος αυτών των ανθρώπων, που τώρα τούς ακούς να σφυρίζουν τα ζώα ένα γύρο.

... και άλλα από σκούρα πέτρα

Και μερικά σκαρφαλωμένα «σε φυσικούς βράχους σα βάθρα γεωμετρικών μορφών από πέτρα, βγαλμένη και αυτή από τους ίδιους βράχους».*


 ... με γκιόλες

Όμως και εδώ, ανάμεσα στα άλλα, σώζονται (-ονταν) κι αυτά τα πανάρχαια θεόχτιστα, τα τόσο πυκνά χτισμένα σ’ όλη την περιοχή. Οι γνωστοί σαν «Κάλυβοι».


 ... τεράστια αλώνια

Στα οποία «η κατασκευή του επίπεδου δώματος γινόταν με δοκούς συχνά από αγριόξυλα-πρίνους, αγριοβελανιδιές, τετραμίθρες κ.ά. -ή λεύκα-, στηριζόμενες πάνω στους τοίχους του μικρού, χαμηλού σπιτιού, που ήταν χτισμένοι με πέτρα ή πλίθρες.


... ζώα παντού

Πάνω στους δοκούς έστρωναν καλάμια, λυγαριές ή σχίζες ξύλου κι από πάνω αργιλικό χώμα με σπασμένα πήλινα σκεύη, κεραμίδια (όποτε υπήρχαν) ή άμμο με θαλασσινά κοχύλια, για να μένει στεγανό το δώμα»! Αυτά μάς λέει ο εραστής αρχιτέκτονας αυτών των θεόχτιστων, Γιάννης Γιανουλέλλης.*


... με λόρανθους (λότσιες) στις βελανιδιές

Αυτά τα ντάμια, οι κούλες, οι κατούνες, οι κάλυβοι, σ’ αυτό το νησί που ο αγέρας τραγουδά Σαπφώ και Ελύτη, ήταν γεννημένα από το τοπίο με σκοπό να μην κλείνουν το δρόμο στη μελωδία των στίχων τους.

... φυσικοί βράχοι γεωμετρικών μορφών

* «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου», 1995.


... μα κυρίως οι κάλυβοι

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey