Βόρειος Άξονας 89 - Πλατάνι

Από το «Ισνάφιον των Μυλωνάδων»

19/11/2014 - 15:28

Ο βασικός οικισμός του τόπου, εκεί που έμεναν οι άνθρωποι για εκατονταετίες, βρίσκεται γύρω από τον Άι-Γιάννη, στα βορεινά του ποταμού, σε μια επίπεδη έκταση με βοσκοτόπια, ελιές, μάντρες και βελανιδιές, στο Πλατάνι.


Μεγάλος ναός

Θα πάμε στον άγιο, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι (στις 29 Αυγούστου με ζωοθυσία), κατηφορίζοντας προς το γεφύρι της Χαλίκας, με ένα παρακλάδι που οδηγεί δίπλα του.


... ο Άι-Γιάννης ο Πρόδρομος

Ανατολικά απλώνονται οι Περιστεριές.


 ... με πηγαδάκι μέσα

Ο ναός είναι μεγάλος, με προστώο που το στηρίζουν ξύλινοι στύλοι. Έχει τρία παράθυρα στην κάθε πλευρά και δύο θύρες στην πρόσοψη.


... με βοτσαλωτό και επιγραφή

Εκεί υπάρχει και η επιγραφή που αναφέρει: Ο ΣΕΠΤΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΞΕΡΕΙΠΙΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1865 ΜΑΙΟΥ ΕΠΕΣΚΕΥΑΣΘΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15 ΕΝ ΕΤΕΙ 1929. Μέσα, μια εικόνα (Μεταμόρφωση του Σωτήρα), επίσης τού 1865, είναι αφιέρωμα του Ισναφίου των Μυλωνάδων.


... με αρχαία μέλη

Όπως του «Μυλωνά» στο νερόμυλο της Χαλίκας. Μπαίνοντας μέσα, βλέπουμε το παλιό βοτσαλωτό στο δάπεδο, ένα χαρακτηριστικό πηγαδάκι, ένα λιτό ξύλινο τέμπλο, ένα προσκυνητάρι, το αναλόγιο και επισκοπικό θρόνο! Φαίνεται από τα λίγα μέλη και από την κεραμική γύρω ότι υπήρχε παλιός ναός, ο ενοριακός του οικισμού.


 ... και αφιέρωμα των Μυλωνάδων

Ο κίονας στην αγία τράπεζα, το κομμάτι του πεσσού εξωτερικά στην κόγχη του ιερού και η βάση κίονα με το σφόνδυλο που στηρίζουν τους ξύλινους στύλους, αυτό δείχνουν. Έξω από τον υπέροχο ναό, υπάρχει μνημειακή κρήνη με θολωτή δεξαμενή (χαζινέ).


Βρύση τού 1880

Κατασκευασμένη από ιγνιβρίτη, φέρει διακοσμητικό αποτροπαϊκό πρόσωπο στο τόξο. Είναι κατασκευασμένη το 1880.


 ... με χαζινέ

Εδώ πήγα δύο φορές με δύο αείμνηστους φίλους!


Ο Γιώργος Φούλας το 1989

Το 1989 με το Γιώργο Φούλα, από την Αγία Παρασκευή, και στα 1995 με το Στρατή Μουφλουζέλλη. Και τους δύο τους χάσαμε νωρίς!!!


 ... και ο Στρατής Μουφλουζέλλης, το 1995

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey