Βόρειος Άξονας 87

Στον Άγιο Ποταμό!

05/11/2014 - 15:09

Το ποτάμι! Ο Ασπροπόταμος! Με το πέρασμα των αιώνων έχει δημιουργήσει μια βαθιά ρεματιά, ανάμεσα στα υψίπεδα του Καβακλιού, στα νότια και στα υψώματα με το Μανούλο, στα βόρεια.

Το ποτάμι! Ο Ασπροπόταμος! Με το πέρασμα των αιώνων έχει δημιουργήσει μια βαθιά ρεματιά, ανάμεσα στα υψίπεδα του Καβακλιού, στα νότια και στα υψώματα με το Μανούλο, στα βόρεια.


Το γεφύρι του Κούτρου

Από την εκβολή του στην Πεδή, όπου φλομώνουν τα ψάρια σε μια πανάρχαια τελετή στον «Άγιο Ποταμό», έως το νερόμυλο και το γεφύρι της Χαλίκας, διατρέχει τρία περίπου χιλιόμετρα.


... με το λιθόστρωτο

Από εκεί, μέχρι το διχασμό των παραποτάμων του, στην Κοριανή, μεσολαβούν άλλα 900, περίπου, μέτρα.


... και τη φωλιά του χελιδονιού

Γύρω του υπάρχουν αμέτρητα σημάδια της χρήσης του ως περάσματος, ως τόπου διαμονής, ως τόπου καλλιεργειών και εκτροφής ζώων.


Το γεφυράκι στα Βιγλιά

Κοντά στον αμαξιτό με τη μεγάλη πολύτοξη γέφυρα του παλιού δρόμου, δέχεται το νότιο, μεγάλο του παρακλάδι, που έρχεται παράλληλα με τις πλαγιές του Καβακλιού. Ελιές και πεύκα χρωματίζουν αυτό το μέρος, μάντρες με ζώα, γκιόλες και περάσματα αποτελούν τα σημάδια των καιρών.


 ... γκιόλες

Ο χωματόδρομος έρχεται κοντά σε τούτο τον παραπόταμο. Ένα μικρό γεφυράκι, με μια ορθογωνισμένη καμάρα και μια μικρότερη τοξωτή, χρησίμευε σαν παλιό πέρασμα του ρέματος.


... «έγχρωμοι» από λειχήνες τοίχοι

Είναι το γεφυράκι του Κούτρου. Κάτω από την καμάρα του κατασκευάζει τη φωλιά του ένα είδος χελιδονιού (Delichon daurica). Μοιάζει με αυτή του τσοπανάκου και φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τόπο για πολλά χρόνια (από το 1990).


Υπέροχα κτίσματα

Πιο επάνω, άλλο ένα μονότοξο γεφυράκι (Βιγλιά) περνά απέναντι ένα από τα δύο λιθόστρωτα που οδηγούσαν στο Καβακλί. Εκεί δίπλα υπάρχει και η παμπάλαια πηγή για τους οδοιπόρους αυτών των καιρών.

Εκεί το 1990 μάς φίλεψαν μυζήθρα που την έφτιαξαν στον ξύλινο τυρόσκαμνο και την είχαν βάλει στα τυροβόλια (1990). Στην πλαγιά έχει ξαναχτιστεί ο Άι-Γιάννης. Έχει ορισμένα μέλη του παλιού κτίσματος, το οποίο το ονόμαζαν «Παλιακκλησιά».


... όπου προσφέρουν μυζήθρα, είναι ο τόπος

Εδώ δίπλα υπάρχει και ένα παλιό λατομείο ιγνιβρίτη. Αυτό το μεγάλο ποτάμι, με τους υπέροχους καταρράκτες και τα στενά, «πέτρινά» του μέρη, θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey