Οι εξ ανατολών....γείτονες

23/09/2014 - 14:07

Ο επαγγελματίας τού τατουάζ στη Σμύρνη Burak Danişmend προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άτομα με ψυχικές διαταραχές, γράφοντας ανεξίτηλα στο σώμα τους το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου τους, προκειμένου να τους βρίσκουν εύκολα οι οικείοι τους σε περίπτωση που χαθούν.

Δωρεάν τατουάζ, αλλά… στη Σμύρνη!
Ο επαγγελματίας τού τατουάζ στη Σμύρνη Burak Danişmend προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άτομα με ψυχικές διαταραχές, γράφοντας ανεξίτηλα στο σώμα τους το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου τους, προκειμένου να τους βρίσκουν εύκολα οι οικείοι τους σε περίπτωση που χαθούν.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο ίδιος έκανε δωρεάν τατουάζ με την υπογραφή τού Ατατούρκ σε όσους «φανατικούς» κεμαλιστές τού το ζητούσαν! Ευφυής τρόπος διαφήμισης.
Πάντως η προσφορά του στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ είναι πραγματικά χρήσιμη.

Η Lady Gaga στα Βαλκάνια, «χοντρό δούλεμα»!
Γεγονός της περασμένης εβδομάδας ήταν αναμφισβήτητα οι συναυλίες τής Lady Gaga, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Αθήνα. Ανεξάρτητα από το πόσο αρέσκεται κανείς στη φωνή της και το αν διαθέτει ταλέντο ή όχι η «βασίλισσα της ποπ», εκείνο που σίγουρα διαθέτει είναι το άριστο επιτελείο της με το μελετημένο μάρκετινγκ σ’ αυτό που πουλάει, δηλαδή την εκκεντρικότητα, τους εξωφρενισμούς και τις μεταμφιέσεις της.

Στην Ελλάδα το επιτελείο τής επέβαλε να εμφανισθεί επί σκηνής τυλιγμένη με την ελληνική σημαία για να ικανοποιήσει, λόγω κρίσης και τρόικας, τα πατριωτικά αισθήματα του κοινού! Στην Τουρκία, μια ημέρα μετά την πρώτη συναυλία, η Lady Gaga επέλεξε το περπάτημα για ψώνια στο κοσμοπολίτικο Nişantaşı, την ακριβή συνοικία της Πόλης, φορώντας ισλαμική μαντήλα και μακρύ φόρεμα! Με την εμφάνιση αυτή, υποτίθεται ινκόγκνιτο (!), μπαινόβγαινε στα καταστήματα μόδας της περιοχής, που από τους ισλαμιστές αποκαλείται τόπος «επιπόλαιας ζωής», ειρωνευόμενη τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές στην Κωνσταντινούπολη.

Ανασκαφές στην Αττάλεια!


Με σημαντικά ευρήματα οι φετινές ανασκαφές στην Αττάλεια. Η αρχαία πόλη Πάταρα, που βρίσκεται ΝΔ της Αττάλειας, απέναντι απ’ το Καστελλόριζο, θεωρείται η πατρίδα του Αγίου Νικολάου και ήταν σημαντικό λιμάνι κατά την αρχαιότητα.

Οι ανασκαφές στα Πάταρα (μια από τις έξι μεγάλες πόλεις της Λυκίας) συνεχίζονται εδώ και 26 χρόνια. Φέτος εργάστηκαν εκεί 30 ακαδημαϊκοί, πέντε αρχαιολόγοι, 14 φοιτητές αρχαιολογίας και 20 εργάτες. Ανάμεσα στα φετινά ευρήματα, ξεχωρίζουν το αγαλματίδιο της θεάς Asteria, η σφραγίδα του βασιλιά Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου και της συζύγου του Αρσινόης, νομίσματα και ειδώλια της Λυδίας του 6ου αιώνα π.Χ. κ.ά..
Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι, η εύρεση ειδωλίου που χρονολογείται γύρω στο 3.000 π.Χ., Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, έχει ιδιαίτερη αξία σχετικά με την ιστορία και τα όρια του κράτους της Λυκίας.

Έκθεση από τα «παιδιά της Λωζάννης»
Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά στη Μυτιλήνη η έκθεση για τους πρόσφυγες απ’ το Ίδρυμα των Ανταλλαγέντων και των Απογόνων τους με τη Συνθήκη της Λωζάννης (Lozan Mübadilleri Vakfı, στα τουρκικά).
Το Ίδρυμα ιδρύθηκε στην Πόλη το 2001 και από τότε έχει επιδείξει σημαντική πολιτιστική και κοινωνική δράση στην Τουρκία και την Ελλάδα, κυρίως, αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Μεταξύ άλλων, έχει να παρουσιάσει πολλές επιμελημένες εκδόσεις, διατηρεί χορωδία, καθώς και το μοναδικό στην Τουρκία μουσείο της «ανταλλαγής», προσφυγικής μνήμης θα λέγαμε εμείς, στο προάστιο Τσατάλτζα της Κωνσταντινούπολης.
Στη Μυτιλήνη έρχονται προσκαλεσμένοι απ’ τη «Συνύπαρξη» για να παρουσιάσουν στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου την τελευταία δουλειά τους, με πίνακες που περιλαμβάνουν φωτογραφίες από οικογένειες Ελλήνων και Τούρκων που η Συνθήκη της Λωζάννης υποχρέωσε να φύγουν απ’ τον τόπο τους. Η έκθεση που έχει τίτλο «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας», θα διαρκέσει στη Μυτιλήνη από 26 έως 29/9/14, ενώ η εμφάνιση της χορωδίας με ρεπερτόριο κοινά τραγούδια στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, θα γίνει το Σάββατο 27 του μηνός και ώρα 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου. Μια λεπτομέρεια: Μέλος της 30μελούς χορωδίας τού Lozan Vakfı είναι και ο γλυκύτατος παππούς Lütfü Karadağ, ηλικίας 100 ετών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα, του οποίου το ιωβηλαίο θα γιορτάσει ξεχωριστά η «Συνύπαρξη».

Γκρίνιες, αλλά και Εβδομάδα Καθαριότητας στο Αϊβαλί
Με ανακοινώσεις τους, ο δήμαρχος και ο καϊμακάμης του Αϊβαλιού καλούν τους πολίτες σε «επιστράτευση καθαριότητας», ώστε μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου να συμμαζευτεί η πόλη τους. Προσδοκούν σε κινητοποίηση 6.000 εθελοντών για να καθαρίσουν απ’ τα σκουπίδια δρόμους, άκτιστα οικόπεδα, ερειπωμένα χαλάσματα, παρτέρια, κάδους κ.λπ.. Ίδωμεν! Πάντως 5,5 μήνες μετά την εκλογή του νέου δημάρχου, φαίνεται πως πέρασε η περίοδος χάριτος που οι πολίτες τού έδωσαν και άρχισαν να διατυπώνονται και στον Τύπο γκρίνιες για την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής. Αφορμή στάθηκε η έκδοση διαφημιστικού φυλλαδίου απ’ το Δήμο με τίτλο «Ανακαλύψτε τον επίγειο παράδεισο: το Αϊβαλί», το οποίο παραδόθηκε και στέκει αχρησιμοποίητο στην είσοδο του Δημαρχείου πολλές μέρες τώρα. Στην τοπική εφημερίδα «Sözcü» γίνεται κριτική και διατυπώνεται το ερώτημα για ποιο λόγο εκδόθηκε το φυλλάδιο και σε ποιους απευθύνεται. Ακόμη καταγγέλλει το δήμαρχο ότι το φυλλάδιο (για το οποίο έγιναν ερωτήσεις πόσο στοίχισε και με ποια διαδικασία ανατέθηκε, αλλά δεν απάντησε) εκδόθηκε στο ίδιο τυπογραφείο που ο δήμαρχος είχε εκτυπώσει όλο το προεκλογικό του υλικό. Παντού τα πάντα!

Αυξημένη αναμένεται φέτος η παραγωγή ελαιολάδου
Στους 190 χιλ. τόνους υπολογίζουν φέτος την παραγωγή λαδιού οι Τούρκοι, έναντι 130 που ήταν πέρυσι. Αυτό θα τους επιτρέψει να στοχεύσουν σε εξαγωγές περίπου 90 χιλ. τόνους, έναντι 22 που έκαναν πέρυσι. Παράλληλα υπολογίζουν στις 400 χιλ. τόνους την παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη σημασία στην ελαιοκαλλιέργεια στη γειτονική χώρα, αφού από 90 εκατομμύρια που ήταν τα λιόδενδρα το 1990, τώρα πλησιάζουν τα 170 εκατομμύρια -σχεδόν διπλασιάστηκαν-, ενώ ο ρυθμός φύτευσης νέων δένδρων συνεχίζει να επιδοτείται και να αυξάνει.

Στη Σμύρνη το πλοίο «Rainbow Warrior» της Greenpeace


Αγκυροβόλησε από προχθές στο λιμάνι τού Αλσαντσάκ της Σμύρνης το ιστορικό πλοίο τής Greenpeace, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του για να επισημάνει στις Αρχές και στους πολίτες τους κινδύνους απ’ την καύση του γαιάνθρακα. Στην Τουρκία, πριν είχε επισκεφθεί το λιμάνι τού Ζογκουλντάκ στη Μαύρη Θάλασσα, τα Μουδανιά και την Καραμπίγα στην Προποντίδα, δηλαδή περιοχές όπου λειτουργούν θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα.
Αντιπροσωπεία της οργάνωσης επισκέφθηκε την πόλη Σόμα, όπου στις αρχές του έτους σημειώθηκε πολύνεκρο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο, και τη Μανίσα, όπου κοντά στην πόλη εκχερσώνεται ελαιόφυτη έκταση για να κτιστεί νέο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Τούρκοι πολίτες, μέλη οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, πλαισιώνουν την εκστρατεία των ακτιβιστών της Greenpeace και όπως δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης στη Σμύρνη, Πινάρ Ακσοάν, «απ’ το 1990 διαμαρτυρόμαστε για το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Αλί Αγά, το οποίο απ’ τη ρύπανση που επιφέρει στην ατμόσφαιρα και όχι μόνο, είναι η αιτία πολλών θανάτων κατ’ έτος στην περιοχή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey