Οι εξ ανατολών...γείτονες

16/09/2014 - 14:15

Παρά τις υποσχέσεις από τις Αρχές, τις πιέσεις, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και την πολλή δουλειά, που άοκνα κατέβαλαν οι Ενώσεις Ιμβρίων, το Πατριαρχείο, το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί Ρωμιοί, Ίμβριοι και μη, στο νησί και έξω από αυτό, ο στόχος να ανοίξει φέτος το ελληνικό γυμνάσιο στο νησί δεν επιτεύχθηκε.

Tο κουδούνι του γυμνασίου δε χτύπησε στην Ίμβρο
Παρά τις υποσχέσεις από τις Αρχές, τις πιέσεις, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και την πολλή δουλειά, που άοκνα κατέβαλαν οι Ενώσεις Ιμβρίων, το Πατριαρχείο, το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί Ρωμιοί, Ίμβριοι και μη, στο νησί και έξω από αυτό, ο στόχος να ανοίξει φέτος το ελληνικό γυμνάσιο στο νησί δεν επιτεύχθηκε.

Προφασιζόμενες γραφειοκρατικούς λόγους, οι Αρχές τελικά δεν έδωσαν άδεια για το καινούργιο σχολείο, που θα είχε έδρα του το χωριό Αγρίδια (Tepeköy). Έτσι τα παιδιά που θα τελειώσουν το ελληνόφωνο δημοτικό που εδρεύει στους Αγίους Θεοδώρους (Zeytinli), θα πρέπει να συνεχίσουν, αν θέλουν να παραμείνουν στην Ίμβρο, σε τουρκικό σχολείο.

Ήδη απ’ το 1964, οι τουρκικές αρχές ακολουθώντας πρόγραμμα αφελληνισμού του νησιού, έκλεισαν σε μια μέρα έξι δημοτικά και ένα γυμνάσιο και άφησαν 600 μαθητές στο δρόμο. Έτσι αναγκάστηκαν τα περισσότερα παιδιά με τις οικογένειές τους να φύγουν για Κωνσταντινούπολη και μετά για Ελλάδα.

Αυτό μαζί με άλλα μέτρα, όπως η απαλλοτρίωση περιουσιών και η εγκατάσταση ανοιχτών φυλακών στο νησί, οδήγησε τους Ιμβρίους να το εγκαταλείψουν μαζικά, έτσι που λίγα χρόνια αργότερα, ο ελληνικός πληθυσμός από 6.000, έφτασε να αριθμεί λιγότερο από τρεις εκατοντάδες άτομα και από αυτά, τα περισσότερα ηλικιωμένοι. Τα τελευταία χρόνια, δειλά - δειλά και με δεδομένη τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρατηρείται μια τάση επιστροφής των Ιμβρίων, επισκευάζοντας τα σπίτια τους σαν εξοχικά για το καλοκαίρι, ενώ κάποιες οικογένειες επέστρεψαν ή σκέφτονται να εγκατασταθούν μόνιμα και στο νησί.

Η ύπαρξη ελληνικού σχολείου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους Ιμβρίους, κυρίως από την Ελλάδα, που θέλουν να παλιννοστήσουν. Έγινε ένα βήμα πέρυσι, με την επαναλειτουργία ύστερα από 49 χρόνια του δημοτικού σχολείου, έστω με πέντε μαθητές, αλλά δεν προχώρησαν. Όμως τα παιδιά μεγαλώνουν και χρειάζονται γυμνάσιο και λύκειο!

Διαμαρτυρία στην Πόλη για τα Σεπτεμβριανά τού 1955


Ομάδα Τούρκων από την «Πλατφόρμα Εναντίον του Ρατσισμού και του Εθνικισμού» οργάνωσε εκδήλωση μνήμης στην επέτειο των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου τού 1955, τα λεγόμενα Σεπτεμβριανά, που οδήγησαν στην καταστροφή περιουσιών της ελληνικής μειονότητας και εξανάγκασαν πολλούς Ρωμιούς να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Η εκδήλωση έγινε έξω από τη σχόλη τού Γαλατά Σαράι, στη λεωφόρο Πέραν (Ιστικλάλ), μπροστά από το μνημείο της 50ετίας της Τουρκικής Δημοκρατίας 1923 - 1973. Η ομάδα άπλωσε ένα μεγάλο πανώ με εικόνες από τα Σεπτεμβριανά, διάσπαρτες με γαρύφαλλα και την επιγραφή «Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των παθόντων».

Τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ζητούσαν απ’ το τουρκικό κράτος να ζητήσει «συγγνώμη» από τους παθόντες: «6/7 Σεπτεμβρίου, Το κράτος να ζητήσει συγγνώμη». «Δε λησμονήσαμε την 6/7 Σεπτεμβρίου», «6/7 Σεπτεμβρίου, Σταματήστε το ρατσισμό», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ, ενώ μεταξύ των συνθημάτων ήταν και ένα στα ελληνικά που έλεγε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι στα γεγονότα δολοφονήθηκαν 15 άτομα, 300 τραυματίστηκαν, σημειώθηκαν 400 βιασμοί γυναικών, ενώ καταστράφηκαν 5.214 σπίτια, 1.004 καταστήματα και χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, μία συναγωγή, δύο μοναστήρια και 26 σχολεία.

Η Μάκρη (Λεβίσι - Καγιά-κιοϊ) μετατρέπεται σε τουριστικό χωριό


Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα πραγματοποιήσει δημοπρασία στις 23 Οκτωβρίου για να νοικιάσει το έρημο πια σήμερα ελληνικό χωριό-φάντασμα Μάκρη, μετέπειτα Λεβίσι και σήμερα Καγιά-κιοϊ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας. Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους Έλληνες κατοίκους του το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά οι Τούρκοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί, σταδιακά το εγκατέλειψαν. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Φετιγιέ, διαθέτει ερειπωμένα αλλά άθικτα τα σπίτια και τις εκκλησίες του και τελευταία έχει γίνει σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, όπου το καλοκαίρι γίνονται φεστιβάλ και πολλές διεθνείς εκδηλώσεις. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε για 49 χρόνια με αντάλλαγμα την αναστήλωση του χωριού. Βάσει της διακήρυξης, προβλέπεται η μετατροπή του χωριού σε επισκέψιμο ανοιχτό μουσείο, η ανέγερση σύγχρονου ξενοδοχείου και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων που θα καταλάβουν το 1/3 του σημερινού χωριού. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 30 εκατ. λίρες και ήδη δύο εταιρείες έχουν καταθέσει προσφορές στη δημοπρασία.

Τοπικοί αξιωματούχοι επαίνεσαν την κίνηση, αναφέροντας ότι η αποκατάσταση του χωριού με το σύστημα της ενοικίασης-εκμετάλλευσης θα δώσει στην πόλη-φάντασμα ένα «διεθνές εμπορικό σήμα».

Δεν είναι πάντως και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το χωριό, όπως και πολλά άλλα εγκαταλελειμμένα χωριά, θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του στα χέρια των επενδυτών, που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Μάλιστα ακτιβιστές άνοιξαν σελίδα στο Facebook που ονομάζεται «Save Levisi», προτρέποντας Τούρκους και Έλληνες να δραστηριοποιηθούν για να προστατευθεί το περιβάλλον, η ιστορία της περιοχής.

Αναστηλώνεται ο ναός του Σεράπιδος στην Έφεσο
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 2ο μ.Χ. αιώνα οι κάτοικοι της αρχαίας Εφέσου σε ένδειξη αφοσίωσης στον αιγύπτιο θεό Σέραπι, ανέγειραν περίλαμπρο ναό, που λέγεται ότι στην εποχή του ήταν ο μεγαλύτερο ναός της Ανατολίας. 1.800 χρόνια πριν, ένας δυνατός σεισμός κατέστρεψε εκ βάθρων τον αρχαίο ναό, που είχε εμβαδόν 1.000 περίπου τ.μ. χτισμένος σε αύλειο χώρο οκτώ στρεμμάτων.

Σήμερα το 100% των μελών του ναού βρίσκεται, διασκορπισμένο στο χώρο και όπως ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, παραμένει άθικτο.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να επιτρέψει την αναστήλωσή του με δαπάνες απ’ τα έσοδα του αρχαιολογικού χώρου της Εφέσου, θα δημιουργήσει εκεί ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο, εφάμιλλο της βιβλιοθήκης του Κέλσου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας του Αυστριακού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφών στην Έφεσο, Sabine Ladstätter, έχουν αναλυθεί με υπερήχους τα ευρήματα και έχει μελετηθεί η δομή του εδάφους, ώστε να καταστεί εφικτή η αναστήλωση του μνημείου, που στην τελική μορφή θα εκφράζει το 80% του ναού, όπως ήταν στην αρχαιότητα.

Να σημειωθεί ότι η Έφεσος δέχεται σήμερα γύρω στα δυο εκατομμύρια επισκέπτες κατ’ έτος, οπότε είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα αποσβεστούν οι δαπάνες αναστήλωσης του έργου που υπολογίζονται στα τρία με τριάμισι εκατ. δολλάρια.

Ιδρύθηκε στην Αδριανούπολη Ένωση Βαλκανικών Πανεπιστημίων


Στην αίθουσα του ιστορικού σιδηροδρομικού σταθμού τού Καραγάτς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, που σήμερα στεγάζει την έδρα του Πανεπιστημίου Θράκης (Trakya Üniversitesi), υπογράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 το πρωτόκολλο ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων με σκοπό της προώθηση της συνεργασίας των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταξύ τους.

Στη συνάντηση και στην ιδρυτική διαδικασία, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 bαλκανικά πανεπιστήμια, ενώ άλλα έξi θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα. Επίτιμος πρόεδρος του νέου οργάνου εξελέγη ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey