Τα Δηκτικά 12/09/2014

12/09/2014 - 13:58

Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης επισκέφθηκε ένα ζευγάρι Αμερικανών τουριστών, για να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όπως μας μετέφερε υπάλληλος της Βιβλιοθήκης, «οι άνθρωποι ήθελαν να τσεκάρουν τα e-mail τους και στο άκουσμα ότι η χρήση υπολογιστή είναι δωρεάν για όλους, έμειναν έκπληκτοι. Όπως έκπληκτοι έμειναν και μας είπαν εκατό “ευχαριστώ” συνοδευόμενα από πολλά κολακευτικά σχόλια για την Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί τους εξηγήσαμε πώς θα πάνε σε ένα μουσείο που ήθελαν. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνουμε κάθε μέρα».

 

Σε σκέψεις ή σε ολιγωρία

Δυσφορία επικρατεί μετά το ρεπορτάζ τού «Ε» για τη χωματερή στην οποία κατάντησε το Δημαρχιακό Μέγαρο Πλωμαρίου. Κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η τέως πρόεδρος της Κοινότητας, Νέντα Καμπάνι, δήλωσαν ότι δεν τους δόθηκαν ποτέ τα κλειδιά της αποθήκης για να ανοίξουν και να δουν τι συμβαίνει. Συμφωνούν παρ’ όλ’ αυτά στο ότι η έννοια της καθαριότητας δεν είχε καμμία σχέση με τις εικόνες που αντιμετώπιζαν καθημερινά στο κτήριο. Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται ότι σε αρκετά κτήρια-πρώην δημαρχεία του νησιού η κατάσταση είναι εξίσου προβληματική, με φακέλους αταξινόμητους, αρχεία πεταμένα και χώρους αφημένους στην τύχη τους.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, είναι γιατί κάτι τέτοιο είναι «λογικό» μετά από τόσα χρόνια «Καλλικράτη».
Αν.Παζ.

 

Είμαστε… «τυχεροί»
Απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών τού ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένη Ανδρεάδη, σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων από τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, επεσήμανε στο «Ε» ότι «στο θέμα του τεστ ΠΑΠ είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί διαθέτουμε και γυναικολόγο για τη λήψη και κυτταρολόγο για την εξέταση, πράγμα πάρα πολύ σπάνιο, ακόμα και για τις εποχές ΙΚΑ».

«Ευτυχώς», δήλωσε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου, αναφορικά με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, «όλα τα σχολεία είναι ανοιχτά».

Φιλοσοφικά σκεπτόμενοι και σκεπτόμενες, ιδού η απορία: Πώς περάσαμε από το αυτονόητο, στην εποχή της… καλής «τύχης»;
Αν.Παζ.

 

Σκληρό παζάρι

Την ώρα που οι νησιώτες, δικαιολογημένα, αγανακτούν για τη διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του βορείου Αιγαίου, στον Πειραιά περί άλλα τυρβάζουν. Μια ματιά στις αθηναϊκές εφημερίδες και τις οικονομικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται στα προβλήματα των νησιωτών, αλλά στη διαμάχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών για το μοίρασμα των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών. Ας μην ελπίζουμε, λοιπόν, πως άλλοι θα ενδιαφερθούν να λύσουν το δικό μας πρόβλημα.
Ν.Μ.

 

Ακριβή απόφαση
Αν αληθεύει ότι το κόστος για την απευθείας ανάθεση των άγονων γραμμών του βορείου Αιγαίου θα ανέλθει στα 100.000 ευρώ το δρομολόγιο, τότε την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου να κηρύξει έκπτωτη τη ΝΕΛ θα την πληρώσουμε πανάκριβα. Με τέτοια μισθώματα, θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθούν ένα - δυο κυκλικά αεροπορικά δρομολόγια την εβδομάδα που να συνδέουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους. Όσο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, αρκεί ένα πλοίο Ro-Ro για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες και μάλιστα με πολύ προσιτές τιμές για τους μεταφορείς.
Ν.Μ.

 

Αισιοδοξία από την ΑΔΕΔΥ
Η αξιολόγηση δεν περνάει στο δημόσιο τομέα, εκτιμά η ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή ανακοίνωσή της. Φαίνεται πως και η νέα προσπάθεια του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κηρύξει την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων παράνομη, οδηγείται σε αποτυχία. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας κι αυτό σημαίνει πως άλλη μια καταληκτική ημερομηνία που είχε τεθεί ως προθεσμία από την πλευρά του Υπουργείου για την αξιολόγηση, θα παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα. Βέβαια, τα βέλη στη φαρέτρα του Υπουργείου δεν έχουν εξαντληθεί κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθούν πιο σκληρά μέτρα. Όμως σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως το Υπουργείο δείχνει ότι δε θέλει να πολώσει περισσότερο την κατάσταση, γι’ αυτό και αποδέχεται την ήττα του.
Ν.Μ.

 

Λεπτομέρεια
Το πλοίο που ζητούσε στην πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, έπρεπε να έχει 250 κλίνες. Το «Νήσος Μύκονος» έχει 72 κλίνες, όμως το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 1.915 επιβάτες και το Υπουργείο ζητούσε πλοίο με μεταφορική ικανότητα 350 επιβατών το χειμώνα και 800 το καλοκαίρι. Με δυο λόγια, το «Νήσος Μύκονος» έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ζητάει το Υπουργείο.
Ν.Μ.

 

Από… Τετάρτη το νέο Ν.Π.Δ.Δ.

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τις δημαιρεσίες, και από αυτήν αναμένεται να προκύψει και η τυπική σύσταση του νέου νομικού προσώπου του Δήμου, στο οποίο θα είναι πρόεδρος ο Νίκος Καρασάββας, αλλά θα έχει ξανά καθοριστική εμπλοκή κι ο Κώστας Αστυρακάκης. Όπως έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής, ο Νίκος Καρασάββας θα έχει ουσιαστικά τη συνολική ευθύνη των αρμοδιοτήτων που θα έχουν να κάνουν καθαρά με τον αθλητισμό και ο Κώστας Αστυρακάκης την αντίστοιχη σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού, δεδομένου ότι έχει και την αντίστοιχη Αντιδημαρχία.
Μ.ΟΡΦ.

 

Για τον αγιασμό στο ΕΠΑΛ

Έχει σημασία η καταγραφή της παρουσίας του πρώην διευθυντή τού ΕΠΑΛ Καλλονής, κ. Κεραμιτζή, στο χθεσινό πρώτο αγιασμό του στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι ήταν εκείνος που βίωσε από πρώτο χέρι τη μετάβαση του Σχολείου αυτού, από την πρότερη, στη σύγχρονη μορφή του και τις δυσκολίες που μεσολάβησαν, και ως εκ τούτου η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερη για τον ίδιο. Όπως έχει σημασία και η καταγραφή της συμβολής των απελθόντων από την περιφερειακή αρχή Νάσου Γιακαλή και Ηρακλή Βερβέρη στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου πνοής για την Εκπαίδευση της Λέσβου.

Για τον αγιασμό στο ΕΠΑΛ (2)

Επειδή είναι δεδομένο πως πρόκειται για μία σύγχρονη εγκατάσταση που όμοιά της δύσκολα βρίσκει κανείς σε πανελλαδικό επίπεδο, και όχι μόνο στη Λέσβο, και επίσης πως τα λύκεια… δεν τυγχάνουν της προστασίας των μαθητών, θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στο νέο τους Σχολείο και να το προστατέψουν με κάθε τρόπο στο εγγύς μέλλον. Η παρατήρηση αυτή, μάλιστα, τονίστηκε τόσο από τους καθηγητές στα παιδιά, όσο και από τους επίσημους προσκεκλημένους στον αγιασμό, που έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις υποδομές του Σχολείου.
Μ.ΟΡΦ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey