Τα Δηκτικά 1/08/14

05/09/2014 - 15:42

Το «Μουσείο απ’ τα Σκουπίδια» άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το περασμένο Σάββατο κι όπως έγινε γνωστό χθες, για το κοινό θα είναι καθημερινά ανοικτό από Δευτέρα έως Κυριακή.

Το πρωί από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.
Το ωράριο λειτουργίας ισχύει έως 30 Σεπτεμβρίου.

Η γενική είσοδος είναι τρία ευρώ, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται για τους φοιτητές στα δύο και για τους μαθητές στο ένα ευρώ.

 

Προσλήψεις ακούγαμε…

Από τον περασμένο Μάιο έχουν διαρρεύσει πάνω από τρεις φορές πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και στη συνέχεια και στο πολύπαθο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, ότι θα γίνονταν προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Ενώ υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις, το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτέρεψε με τις άδειες, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται όλο και λιγότεροι ασθενείς. Στην προχτεσινή συνάντηση του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές, οι πρώτοι επανέλαβαν στους δεύτερους ότι έρχονται προσλήψεις. Και μάλλον θα εννοούσαν στο ΠΕΔΥ, γιατί στο Νοσοκομείο έως το τέλος τού 2014 δεν προβλέπεται κάτι, και μάλιστα για τον παραπάνω λόγο παρατάθηκαν κατά έξι μήνες οι συμβάσεις των επικουρικών που έληγαν μέσα στο καλοκαίρι.

… αλλά δε βλέπουμε!

Εκτός από τις προσλήψεις, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσαν το διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βασίλη Μουζάλα, ότι ο προϋπολογισμός του Βοστάνειου θα περικοπεί κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να το διαχειριστεί η 2η ΥΠΕ, που αναλαμβάνει τα κέντρα υγείας, εκτός από το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, τον επόμενο χρόνο. Αν γίνουν όλα όσα ειπώθηκαν, μάλλον προικισμένα θα είναι τα χωριά, αλλά και το ΠΕΔΥ. Πώς μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι και σίγουρες; Αφού για το ΠΕΔΥ υποτίθετο ότι η κατάσταση θα ομαλοποιούνταν πριν το καλοκαίρι. Είναι πάντως κρίσιμο τα στελέχη του χώρου της Υγείας, αλλά και οι τοπικοί φορείς, να διεκδικήσουν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ένα εκατομμύριο που προορίζεται για τα κέντρα υγείας. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει πίεση προς τη 2η ΥΠΕ.
Αν.Παζ.

 

Κι άλλα κενά!
Οριστικοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι οι ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, λοιπόν, τα κενά στους δασκάλους είναι 61 και στους νηπιαγωγούς 34 στο Νομό μας! Μάλιστα τα περισσότερα εντοπίζονται σε περιοχές γύρω από την Καλλονή σε ό,τι αφορά στη Λέσβο.

Πέραν των συνταξιοδοτήσεων, που αποτελούν τον κυριότερο λόγο στον οποίο τα στελέχη της Εκπαίδευσης αποδίδουν τις ελλείψεις, άλλοι μιλάνε για τις μεταθέσεις των νεώτερων εκπαιδευτικών. Αν λάβουμε, λοιπόν, υπόψη και τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε γυμνάσια και λύκεια το άθροισμα είναι, όχι 140, αλλά 162! Διόλου μικρός αριθμός αν αναλογιστούμε ότι αυτά εντοπίζονται κυριότερα στα σχολεία της υπαίθρου.
Αν.Παζ.

 

Θα προκάμουν;

Σήμερα, αν όχι αύριο, οι διευθυντές Εκπαίδευσης, αφού απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των ελλείψεων, περιμένουν να ανακοινωθούν προσλήψεις αναπληρωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ισχύσει και ο θεσμός του «δυσπρόσιτου». Ο πίνακας τον αναπληρωτών «ξεκλειδώνει» μετά από τέσσερα χρόνια προκειμένου να μοριοδοτούνται εις διπλούν όσοι επιλέγουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Διπλά μόρια θα λαμβάνουν και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, με την υποχρέωση όμως να παραμείνουν εκεί τουλάχιστον για δύο χρόνια και με απαγόρευση μετάθεσης ή απόσπασης.

Καλά όλ’ αυτά. Και οι πίνακες, και τα μόρια. Την ερχόμενη Πέμπτη που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, οι μαθητές θα βρουν δάσκαλο και καθηγητή όμως;
Αν.Παζ.

 

Ενθουσιώδες ξεκίνημα

Πάντα οι πρώτες κινήσεις των νέων δημάρχων, αναπόφευκτα, εμπεριέχουν και μία προφανή προσπάθεια εντυπωσιασμού για να κερδίσουν την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κάποιος να εντάξει και τις άμεσες παρεμβάσεις του Σπύρου Γαληνού, που στις πρώτες τέσσερις ημέρες των καθηκόντων του καταπιάστηκε με την καθημερινότητα των δημοτών, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του για άμεση απόσυρση των παρατημένων αυτοκινήτων προχθές, τη μείωση έως και την κατάργηση του αντιτίμου στην πλαζ «Τσαμάκια» χθες, αλλά και την έναρξη περιοδειών του σε όλες τις γεωγραφικές αντιδημαρχίες για να σχηματίσει κατ’ ιδίαν άποψη του συνόλου των θεμάτων του Δήμου Λέσβου. Ωστόσο, αυτά τα φαινομενικά απλά, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού είναι δεδομένο πως μπορούν να κάνουν τους πολίτες -που το επιθυμούν διακαώς- να «νιώσουν» κοντά τους στο μεγάλο αυτό Δήμο, τη δημοτική αρχή.

Το θέμα βέβαια είναι αυτό το ενθουσιώδες ξεκίνημα της νέας δημοτικής αρχής να έχει συνέχεια και κυρίως αποτελεσματικότητα όταν θα αρχίσει και εκείνη αναπόφευκτα να «βιώνει» όλα αυτά τα οποία ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος συνόψιζε με τη ρήση του περί «Κακοκράτη»…
Μ.ΟΡΦ.

 

Υπόθεση όλων μας, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός…

Θέλει προσεκτική προσέγγιση από όλους η νέα πραγματικότητα που φέρνει στην καθημερινότητά μας σύντομα τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Γιατί πρόκειται για γεγονότα από τα οποία δεν έχουμε καμμία απολύτως πρότερη εμπειρία διαχείρισης ως τοπικές αρχές και γενικά ως κοινωνία. Και αν αυτήν τη στιγμή η μπάλα «καίει» στα χέρια τής ΠΑΕ ΑΕΛΚ, που δικαίως θέλει να αποτρέψει μία αμιγώς «πράσινη» κερκίδα ακόμα και από φίλους του Παναθηναϊκού της Λέσβου, και της Αστυνομίας που θα κληθεί να προστατέψει την αποστολή των «πρασίνων» από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι της στο νησί μέχρι και το τέλος, είναι μάλλον υπόθεση όλων μας να διαφυλάξουμε την εικόνα γιορτής στα παιχνίδια του Ταρλά, αλλά και να είμαστε ψύχραιμοι, και τώρα που έρχεται ο Παναθηναϊκός, και αργότερα που θα έρθει ο Ολυμπιακός, για να αποφευχθούν εντάσεις, παρεξηγήσεις, κάθε είδους υπερβολές που μιμητικά πολλές φορές ξεκλέβουμε από τις αθηναϊκές κερκίδες…
Μ.ΟΡΦ.

 

Τι γίνεται με τη μεταλλική κερκίδα;

Η ΠΑΕ ΑΕΛΚ αρνήθηκε να δώσει εισιτήρια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός επικαλούμενη το γεγονός πως δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη η πρόσθετη μεταλλική κερκίδα στο ανακαινισμένο γήπεδο της Μυτιλήνης, η οποία θα διαχώριζε εκ των πραγμάτων τους φιλάθλους των γηπεδούχων από εκείνους των φιλοξενουμένων. Και επειδή χάνεται σε πρώτη φάση η ευκαιρία φιλοξενίας φιλάθλων εκτός Λέσβου, ίσως πρέπει να επανέλθει η κουβέντα για την ίδια την πρόσθετη αυτή κερκίδα, η οποία υποτίθεται ότι είναι εξασφαλισμένη να δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από… πέρυσι, αλλά ακόμα και τώρα που ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα, εξακολουθεί να βρίσκεται στο… δρόμο. Γιατί αποδεικνύεται τόσο δύσκολη μία υπόθεση που άπαντες οι εμπλεκόμενοι στην ανακαίνιση του γηπέδου φορείς θεωρούσαν ως τη μόνη εύκολη του όλου εγχειρήματος; Μήπως η δημοτική αρχή και η ΠΑΕ ΑΕΛΚ που συγκρούονται κατά τα άλλα εδώ και ένα μήνα σε επίπεδο ανακοινώσεων, είναι ευκαιρία να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν μία χιλιοειπωμένη ως «δέσμευση» της κυβέρνησης για τον Ταρλά;
Μ.ΟΡΦ.

 

Μαύρα τα μαντάτα

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο στα οικονομικά αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι οι λειτουργικές ζημίες τους. Τα συσσωρευμένα χρέη είναι σημαντικό πρόβλημα, αλλά όχι το σημαντικότερο, μια και θα μπορούσαν ακόμη και να διαγραφούν αν οι ακτοπλοϊκές εμφάνιζαν λειτουργικά κέρδη. Διότι τότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη διαγραφή των χρεών ως μια κίνηση που θα τους αποδώσει στο μέλλον, καθώς θα έχουν να εισπράξουν πολύ περισσότερα από υγιείς επιχειρήσεις. Όμως όσο οι ακτοπλοϊκές εμφανίζουν λειτουργικές ζημίες, είναι φανερό πως η καλύτερη λύση είναι να αποσύρουν τα πλοία τους από το Αιγαίο. Κι είναι βέβαιο πως θα το είχαν κάνει αν η κατάσταση στις άλλες χώρες της Μεσογείου δεν ήταν εξίσου άσχημη.
Ν.Μ.

 

Απορία

Ο νόμος δίνει στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου τη δυνατότητα να δώσει με απευθείας ανάθεση την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών της Λήμνου από τη στιγμή που θα λυθούν οι συμβάσεις τής ΝΕΛ για τις άγονες γραμμές. Πώς όμως θα δικαιολογηθεί η εκταμίευση κονδυλίων για άγονη γραμμή και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, από τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση πλοίου Ro-Ro στη γραμμή Μυτιλήνη - Λήμνος - Καβάλα από την «Αειναύτης»; Εφόσον η πρόταση της «Αειναύτης» κατατεθεί επισήμως, θα ανακατευτεί εκ νέου η τράπουλα στο Βόρειο Αιγαίο.
Ν.Μ.

 

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Με αρκετή καθυστέρηση κι αφού τα πράγματα έφτασαν στο μη παρέκει, μια ομάδα συνεταιρισμών της Λέσβου αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια σύσκεψη για τα προβλήματα του αγροτικού χώρου. Σύσκεψη με αυτό το περιεχόμενο θα έπρεπε να είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, ώστε στα μέτρα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ να ληφθούν υπόψη και τα νησιά. Έστω και καθυστερημένα, θεωρούμε θετικό το ότι γίνεται η σύσκεψη. Ας αρχίσει ο αγροτικός κόσμος να συζητά τα προβλήματά του και σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey