Οι εξ ανατολών... γείτονες

02/09/2014 - 13:58

- Η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Εύρομο της Καρίας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Milas (Μύλασα) στο Νομό Muğla, αποκάλυψε μεταξύ άλλων και έναν απείραχτο θρόνο θεωρείου ηλικίας 2.300 ετών.

Η αρχαία ελληνική κληρονομιά στη Μικρά Ασία

Νέα σπουδαία ευρήματα

- Η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Εύρομο της Καρίας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Milas (Μύλασα) στο Νομό Muğla, αποκάλυψε μεταξύ άλλων και έναν απείραχτο θρόνο θεωρείου ηλικίας 2.300 ετών. Στην Εύρομο υπάρχει ένας απ’ τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιοελληνικούς ναούς της Μικράς Ασίας αφιερωμένος στο Δία, με 32 όρθιους κορινθιακού ρυθμού κίονες, καθώς και ερείπια του θεάτρου και της αγοράς. Απ’ το 1970 γίνονται εκεί ανασκαφές και αποκαταστάσεις, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο θρόνος που πρόσφατα βρέθηκε, είναι μαρμάρινος και κατά τον καθηγητή Αμπουζέλ Κιζίλ μάλλον ανήκε σε κάποια επιφανή γυναίκα, λόγω του σχετικά μικρού πλαισίου, αλλά και απ’ τις καρδιές και διάφορα άλλα μοτίβα που είναι χαραγμένα σ’ αυτόν.

- Η αρχαία πόλη της Μητρόπολης, σήμερα Τόρμπαλι, 30 χλμ. νότια της Σμύρνης χτισμένη πάνω στη διασταύρωση εμπορικών δρόμων της αρχαιότητας, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ήδη απ’ την εποχή των Χετταίων, που έφτασε στο ζενίθ της κατά την ακμή του ελληνιστικού βασιλείου της Περγάμου. Ως ονομασία «Μητρόπολις» ή «Θεά Μητέρα Πόλη» είναι γνωστή απ’ τον 3ο π.Χ. αιώνα. Ήδη απ’ το 1972 διενεργεί εκεί ανασκαφές η αρχαιολογική σχολή του πανεπιστήμιου Dokuz Eylül της Σμύρνης, υπό τον καθηγητή Recep Meriç, με την ευθύνη του οποίου γίνονται και οι αναστηλώσεις.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ναό αφιερωμένο στο θεό Άρη και θαυμάσια ρωμαϊκά λουτρά. Φέτος με την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων αναστήλωσης, κατέστη επισκέψιμο στους τουρίστες το αρχαίο θέατρο, όπου προγραμματίζεται μάλιστα να δίνονται εκεί διάφορες παραστάσεις.
- Στην Πέργαμο, στο περίφημο λατρευτικό σύνολο, αρχικά αιγυπτιακών θεοτήτων και μετέπειτα βασιλική του Αγίου Ιωάννη (Κιζίλ Αυλού, στην τουρκική καθομιλουμένη) αποκαταστάθηκε το άγαλμα του θεού Σεράπιδος που βρέθηκε στα υπόγεια και τοποθετήθηκε σε εσωτερική κόγχη, όπου κατά τους αρχαιολόγους βρισκόταν πριν χρησιμοποιηθεί ως χριστιανικός ναός.


Ειδήσεις από τα Μοσχονήσια

Παρά την επέλαση του τουρισμού και τη ραγδαία ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων, τα Μοσχονήσια παραμένουν ένας «παράδεισος» για τους φυσιολάτρες και αυτούς που εκτιμούν τον απέριττο τρόπο ζωής. Στο νησάκι «Γυμνό» ή «Τσιπλάκ», που συναντούμε λίγο πριν την είσοδο στον κόλπο του Αϊβαλιού, ο μοναδικός κάτοικός του, ο 80χρονος αγρότης Μπάκο Παρλάκ, εδώ και 30 χρόνια βιοπορίζεται απ’ τις κότες που εκτρέφει, και τα αγριοκούνελα.

Οι κότες ζουν ελεύθερες, οπότε τα αυγά και το κρέας τους είναι «βιολογικά». Βέβαια πουλά τα «αλανιάρικα» κοτόπουλα, αλλά και τα αυγά, σε τριπλάσια τιμή από όσο στο παζάρι, ή τα νοικιάζει για τη θερινή περίοδο στους κατοίκους των εξοχικών στα Μοσχονήσια, οι οποίοι τα επιστρέφουν όταν τελειώσουν οι διακοπές τους!

Στην Πατερίτσα (Πατριτσά), στη στενή λουρίδα γης, στο βόρειο τμήμα του μεγάλου Μοσχονησιού, εδώ και πέντε χρόνια ένας άλλος αγρότης μετέτρεψε σε πανσιόν επτά δωματίων παλιούς στάβλους απ’ τον καιρό των Ελλήνων και «πουλάει» πραγματικά διακοπές κοντά στη φύση. Χάρη στην τεχνολογία, εξασφάλισε με τους ηλιακούς συλλέκτες ενέργεια για φωτισμό, άρδευση και λοιπές στοιχειώδεις ανέσεις των πελατών του, στους οποίους διαθέτει και τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα που παράγει.

Τα δωμάτια διατίθενται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 200 λιρών την ημέρα και χάρη στους Κωνσταντινουπολίτες φυσιολάτρες, κάνει χρυσές δουλειές!


Διεθνές Φεστιβάλ Αεροπλοΐας στον Αδραμυττινό Κόλπο



Το Gulf Aviation Sports Club της Τουρκίας διοργανώνει και φέτος το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αεροπλοΐας «Μυσία 2014», στις 6 και τις 7 Σεπτεμβρίου, στην παραλία της πόλης Μπουρχάνιε. Όπως ανακοινώθηκε, στις συμμετοχές συγκαταλέγεται η διάσημη ακροβατική ομάδα «Hawks Solo» από τη Ρουμανία, ομάδες απ’ τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «Solo Türk F16» και μαθητές αεροπορικών σχολών. Οι αγώνες υποστηρίζονται από τους Δήμους Μπαλίκεσιρ, Αδραμυττίου και Αϊβαλιού και τα τοπικά Επιμελητήρια.

Παράλληλα προκηρύχθηκε και διαγωνισμός φωτογραφίας. Εκτός από εν πτήσει ακροβατικά, θα υπάρχουν αγώνες δεξιοτεχνίας, πλοήγησης ελαφρών αεροσκαφών και γυρόπτερων, ακόμα και με σβησμένη τη μηχανή (παραμοτόρ).


«Άσπρισε» ο κάμπος της Μανίσας για να προστατεύσουν τα σταφύλια



Ο κάμπος της Μανίσας (Μαγνησία) και ειδικότερα απ’ το Σαρίγκιολ έως το Αλάσεχίρ (Φιλαδέλφεια), απ’ τα χρόνια των Ελλήνων αποτελούσε την κατ’ εξοχήν περιοχή καλλιέργειας σουλτανίνας και παραγωγής σταφίδας. Σήμερα η σταφίδα δεν έχει πια μεγάλη ζήτηση, αλλά εξακολουθούν να παράγονται εκεί επιτραπέζια σταφύλια (σουλτανί), που πωλούνται σ’ όλη τη χώρα, έχοντας φέτος μάλιστα υπερπαραγωγή.

Βέβαια η τιμή διάθεσης είναι στα μισά της περσινής, γι’ αυτό οι παραγωγοί προκειμένου να προστατεύσουν το προϊόν τους (απ’ τη βροχή και το χαλάζι και τα πουλιά) και να το διαθέσουν όταν πιάσει καλύτερη τιμή, σκέπασαν τους αμπελώνες με πλαστικά και από ψηλά φαίνεται σα να χιόνισε κατακαλόκαιρα!


Ιατρικός τουρισμός στην Τουρκία
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό, κατέχοντας την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μετά τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, την Ινδία, τη Μαλαισία, το Μεξικό) Από περίπου 35 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα τον περασμένο χρόνο, 188.095 ήρθαν για χειρουργικές επεμβάσεις, όπως μεταμοσχεύσεις μαλλιών, λιποαναρρόφηση, ορθοδοντικά, θεραπεία του καρκίνου κ.ά..

Ο αριθμός αυτός τους έξι πρώτους μήνες τού ’14 έφτασε στους 162.445 τουρίστες-ασθενείς, αποφέροντας έσοδα γύρω στα 328 εκατ. δολ.. Οι άνθρωποι αυτοί, ως επί το πλείστον, προέρχονται από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, καθώς και από τη Λιβύη και τα Αραβικά Εμιράτα, δηλαδή από χώρες είτε με βαριά συμφόρηση στο σύστημα υγείας τους και ελλιπή κάλυψη ιατρικών δαπανών, είτε από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Τελευταία, έρχονται και πολλοί ασθενείς από εμπόλεμες χώρες, Συρία, Παλαιστίνη, Λιβύη, Ιράκ κ.α., και αυτό έχει επιφέρει πίεση στα νοσοκομεία, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να βλέπουν έως και 100 ασθενείς την ημέρα. Προς τούτο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσληφθούν εκτός απ’ τα ιδιωτικά (όπου ήδη υπηρετούν αρκετοί) και στα δημόσια νοσοκομεία ξένοι γιατροί και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό, προσβλέποντας και στην ελληνική αγορά εργασίας.


Και η Βανδή στην Πόλη



Η ντίβα του ελληνικού τραγουδιού και μια απ’ τις πιο σημαντικές παρουσίες της ελληνικής μουσικής σκηνής Δέσποινα Βανδή, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Τουρκία. Σε μια μεγάλη μουσική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Τουρκοκύπρια τραγουδοποιό Ζινέτ Σαλί, η Βανδή θα ερμηνεύσει πολλές και γνωστές επιτυχίες της, σόλο και σε ντουέτο.

Η συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου στο Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi, στην Πόλη. Οι τιμές εισόδου κυμαίνονται μεταξύ 66 και 162 λιρών, ανάλογα με τη θέση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey