Στην Καμήλα τού «Homo erectus»

27/08/2014 - 15:07

Το ακρωτήρι απλώνεται σα λόγχη στα γαλαζοπράσινα νερά, λουρίδα γης που απόμεινε από τον ομφάλιο λώρο προς τα Τοκμάκια, προς τα Μοσχονήσια, προς την απέραντη γη της Ασίας. Είναι η Καμήλα.

Το ακρωτήρι απλώνεται σα λόγχη στα γαλαζοπράσινα νερά, λουρίδα γης που απόμεινε από τον ομφάλιο λώρο προς τα Τοκμάκια, προς τα Μοσχονήσια, προς την απέραντη γη της Ασίας. Είναι η Καμήλα.


Το ακρωτήρι

Σίγουρα και από εδώ περνούσε, όταν πριν 500 χιλ. χρόνια τα νερά είχαν τραβηχτεί, αυτός ο άνθρωπος ο όρθιος, που τα εργαλεία του βρίσκονται στα Ροδαφνίδια! Αυτός ο «Homo erectus».


... γεμάτο θάμνους

Είναι επίπεδο και η πέτρα έρχεται από απέναντι, αυτός ο κοκκινωπός ιγνιβρίτης** του Σαρμουσάκ και των Μυστεγνών.


... ισιωμένους από το βοριά

Μόλις 19 μέτρα ύψος στο πίσω μέρος, έχει ένα γύρω κάθετα πρέμνα, βοσκότοπος, με κάτι λαξευμένες γούρνες και πέταλα αλόγων σκόρπια.


... με κάθετα πρέμνα

Στις κάθετες άκρες φυτρώνει το μεγάλο χρυσό αμάραντο (Helichrysum orientale), ενώ οι θάμνοι, επίπεδοι από το βοριά, είναι σχίνοι, κότσινες, αγριλιές, πρίνοι, ρείκια και αξίστες.


... σα λαξευμένα από χέρι

Στην άκρη κάποιοι προμηθεύτηκαν από τη φλέβα τού μπεζ πυριτόλιθου που ξεπετιέται εδώ.


... με το αμάραντο στον γκρεμνό

Η θέα είναι απέραντη και πανέμορφη. Προς τα ΒΔ υπάρχει το οροπέδιο Αγγουρέλια, η κορύφωση της χερσονήσου της Σαρακήνας. Στα δυτικά προβάλλει ο λόφος του Μανούλου και στα βόρεια ο Ανοιχτός με τον Παλιό.


... ποτίστρες

Ανατολικά το στενό, τα νησιά, η Περαία.


... και πέταλα σκόρπια

Κλείνει από το νοτιά έναν κάμπο, γνωστό σα Μακρή Πλάτη. Πέντε νεόχτιστα σπίτια έχουν αντικαταστήσει τα παλιά περιβόλια και τις μάντρες. Κάτω μια παραλία, ένα ανοιχτό πέταλο, προσπελάσιμη από τη δυτική άκρη.


... με το λαμπρό της λειχήνας

Εδώ φυτρώνουν διάφορα φυτά στην αμμουδιά, όπως το πολύγονο και το γαλάζιο αγκάθι της θάλασσας, ίσως ο προστατευόμενος κρίνος της θάλασσας και άνθιζε τώρα, μια μικρή «βοϊδόγλωσσα» (Verbascum pinnatifidum). Κορυδαλλοί, ασπρόκωλοι και πολλά έντομα συμπληρώνουν το ενδιαφέρον του τόπου.


... δίπλα σε μια παραλία

Στη βορεινή άκρη του κάμπου εκβάλλουν δύο ρέματα, υγρότοποι, του υπέροχου τόπου.


... με σύγχρονα σπίτια

* Πήγαμε μαζί με το Μάκη Παυλέλη και τον Κάρολο Αήγγη.


... και βοϊδόγλωσσες στην άμμο

** Οι ερευνητές που σκάβουν τα Ροδαφνίδια (Νένα Γαλανίδου) ονομάζουν το πέτρωμα «πυρομβρίτη», μια ωραία ονομασία που δείχνει τον τρόπο δημιουργίας του υλικού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey