Οι εξ ανατολών ... γείτονες

05/08/2014 - 14:44

Μία εβδομάδα περίπου πριν απ’ την αντίστοιχη δική μας 79η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (6 - 14/9/14), ανοίγει τις πύλες της η παλαιότερη εμπορική έκθεση στην Τουρκία, στην κοντινή μας Σμύρνη.

83η Διεθνής Έκθεση Σμύρνης İzmir International Fair
 
Μία εβδομάδα περίπου πριν απ’ την αντίστοιχη δική μας 79η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (6 - 14/9/14), ανοίγει τις πύλες της η παλαιότερη εμπορική έκθεση στην Τουρκία, στην κοντινή μας Σμύρνη. Περιλαμβάνει διάφορες ομάδες προϊόντων και θεωρείται η κοιτίδα των εκθέσεων της Τουρκίας, αλλά και των εκθέσεων της βιομηχανίας.

Είναι επίσης σημαντική για τη φιλοξενία μιας σειράς από παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η Έκθεση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτεροι τομείς στην Έκθεση ήταν αυτοί των τροφίμων, της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των επίπλων, της διακόσμησης, των οικιακών συσκευών, των λευκών ειδών, των δομικών και γεωργικών μηχανημάτων, των ηλεκτρικών, των ηλεκτρονικών ειδών, υπολογιστών, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών κ.ά.. Φέτος τιμώμενο κράτος είναι οι νήσοι Μαλδίβες.

Η έκθεση διοργανώνεται στο κέντρο της πόλης, στο λεγόμενο «Φουάρ», από 29 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου.


Βουλιάζει από κόσμο το Αϊβαλί
 
Το Αϊβαλί με τη γύρω περιοχή του είναι το χειμώνα μια ήσυχη κωμόπολη με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 60 χιλ. κατοίκους.

Το καλοκαίρι, όμως, με τον εσωτερικό κυρίως τουρισμό, ο πληθυσμός εννεαπλασιάζεται προσεγγίζοντας τις 500 χιλ.. Γεμίζουν οι χιλιάδες εξοχικές κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες και οι φιλοξενούμενοί τους είναι μόνιμοι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων (Πόλη, Προύσα, Άγκυρα, Σμύρνη κ.ά.), αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, από Τούρκους τουρίστες που έρχονται να χαρούν τη θάλασσα, τις καταδύσεις και τους μεζέδες στο κοσμοπολίτικο αυτό μέρος, που δεν αλλοιώθηκε απ’ το μαζικό εισαγόμενο τουρισμό, όπως συνέβη με τα παραθεριστικά κέντρα της νότιας χώρας.

Η εποχική αυτή αύξηση του πληθυσμού επιφέρει μύρια όσα προβλήματα στην κοινωνική ζωή της πόλης, απ’ την κυκλοφορία των οχημάτων και το παρκάρισμα μέχρι στην επάρκεια βασικών αγαθών όπως το νερό και το ψωμί, όπου για να καλυφθεί η ζήτηση οι φούρνοι δουλεύουν σε 24ωρη βάση. Οι δημοτικές υπηρεσίες «τρέχουν και δεν προλαβαίνουν» και βέβαια πολλά είναι και τα παράπονα των δημοτών.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το Αϊβαλί θα συνεχίσει να παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για τους Τούρκους, μολονότι διαθέτει και όλα τα προσόντα, λιμάνι αεροδρόμιο, μνημεία, πολυσχιδείς παραλίες κ.λπ., για να αυξήσει και τον τουρισμό απ’ το εξωτερικό. Να αναφερθεί και το παζάρι της Πέμπτης, που με βάση έρευνα της εφημερίδας «Χουριέτ», κατατάσσεται πρώτο σε όλη τη χώρα, σε σχέση με την ποικιλία των αγαθών και την όλη ατμόσφαιρά του. Σήμερα η περιοχή διαθέτει γύρω στις 20 χιλ. οργανωμένες προσφερόμενες κλίνες. Στόχος ν’ αυξηθούν, όπως βέβαια και η διάρκεια της περιόδου, που όπως και σε μας είναι περίπου 60 μέρες το χρόνο.


Ενδιαφέρον και απέναντι για το Φεστιβάλ Γυναικών Ερεσού



Την περασμένη βδομάδα στον τουρκικό Τύπο δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στις δηλώσεις τού Τζον Τανζέλα, προέδρου της διεθνούς ένωσης IGLTA, που είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός ταξιδιωτικός οργανισμός για ομοφυλόφιλους, σχετικά με το Φεστιβάλ στην Ερεσό. Με βάση τις δηλώσεις αυτές, οι 1.000 περίπου επισκέπτες τού Φεστιβάλ, κυρίως γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, κατά την παραμονή τους στη Λέσβο θα ταξιδέψουν και στην Τουρκία, Τσεσμέ, Κουσάντασι, Παμούκ-Καλέ κ.ά..

Το 14ο Φεστιβάλ της Ερεσού θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 20 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό, την ιστορία και την πολυμορφικότητα της γυναίκας, περιλαμβάνει δε πλήθος εκδηλώσεων με ζωντανή μουσική, εναλλακτική μόδα, γκαλερί τέχνης, θαλάσσια σπορ κ.λπ..


Αυξήσεις στα ακίνητα επιφέρει η ανακάλυψη του αρχαίου θεάτρου στη Σμύρνη



Η πρόοδος των ανασκαφών στο Καντιφέ Καλέ της Σμύρνης, που έφεραν στην επιφάνεια το αρχαίο θέατρο, ανέβασε και τις τιμές των ακινήτων στη φτωχή αυτή συνοικία έως και 100%. Πολλοί ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικές κατασκευές, έχουν κρεμάσει επιγραφές «Satılır» (Πωλείται).

Άλλοι περιμένουν να πουλήσουν όταν θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές και δεν είναι λίγοι αυτοί που προσδοκούν στην αναστήλωση του θεάτρου, για να έχουν το προνόμιο να κατοικούν δίπλα στο μνημείο! Ακόμη διαρρέονται φήμες για ύπαρξη θησαυρών και σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στα θεμέλια των σπιτιών τους, τόσο που κάποιοι άρχισαν ήδη να σκάβουν στα κρυφά τούνελ!

Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι προστρέχουν στις δημοσιεύεις των Αυστριακών αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων Otto Berg και Otto Walter, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνες στην περιοχή το 1917 και το 1918. Το θέατρο εκτιμάται ότι ήταν ρωμαϊκό, είχε χωρητικότητα 16 χιλ. ατόμων και κατά την παράδοση εκεί μαρτύρησε ο πολιούχος Σμύρνης Άγιος Πολύκαρπος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey