Οι εξ ανατολών ... γείτονες

15/07/2014 - 15:14

Μειωμένη η κίνηση από Τουρκία λόγω Ραμαζανιού
 
Μειωμένες εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Η νηστεία του Ραμαζανιού, μολονότι δεν ακολουθείται απ’ τους περισσότερους, καθηλώνει τους γείτονες, που επιλέγουν να πάρουν τις άδειές τους μετά τις 26 Ιουλίου, συνδυάζοντές τες με τις τετραήμερες αργίες τού Μπαϊράμ.
Πάντως έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια από και προς το Αϊβαλί, που εκτελούν καθημερινά σχεδόν πια οι εταιρείες TurYol και Jale, καθώς και το ταχύπλοο τύπου καταμαράν που προστέθηκε στη γραμμή, με εισιτήριο όμως 20 ευρώ αλερετούρ, έναντι 10 των συμβατικών.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη (ημέρα του παζαριού) ταξίδεψαν προς Αϊβαλί πάρα πολλοί, τόσο που και τα πέντε πλοιάρια ήσαν ασφυκτικά γεμάτα.

Τα νεώτερα στα δρομολόγια με την Τουρκία είναι η επικείμενη απ’ ευθείας σύνδεση Μυτιλήνης με Σμύρνη (κέντρο, Πλατεία Κονάκ) με εισιτήριο 55 ευρώ αλερετούρ και τα καθημερινά δρομολόγια του καταμαράν στις 8 π.μ. προς Αϊβαλί, αλλά χωρίς επιστροφή το απόγευμα (πλην της Πέμπτης). Απ’ ό,τι φαίνεται το καταμαράν απευθύνεται κυρίως στους Τούρκους, οι οποίοι όλο και πιο πολύ προτιμούν επισκέψεις με διανυκτέρευση στο νησί απ’ τις αυθημερόν, όπως επέλεγαν έως τώρα. Να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που μιλούν απ’ το τέλος Ιουλίου και μετά για «έκρηξη» των αφίξεων από απέναντι.



Κάδοι σκουπιδιών σε Κουσάντασι και Φώκαια



Ολοκληρώθηκε και άρχισε ήδη να λειτουργεί το νέο σύστημα απόθεσης και διαχείρισης των σκουπιδιών στο κέντρο τού Κουσάντασι, με την εγκατάσταση υπόγειων κάδων που κρατούν τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό και ελαχιστοποιούν την όχληση και τις οσμές. Η αποκομιδή τους γίνεται με ειδικά απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούν βίντσι για την ανάσυρση των υπογειοποιημένων κοντέινερ. Έτσι περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος αποκομιδής και δε δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία. Στη Φώκαια, πάλι, που φαίνεται ότι τα οικονομικά δεν επαρκούν για υπόγειους κάδους, ο Δήμος τούς στόλισε με αφίσες λουλουδιών και, αν μη τι άλλο οπτικά, παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα, που ευχαρίστησε τους δημότες.

Διαμαρτυρίες στο Κουσάντασι για τη διαχείριση του τουρισμού

Βγήκαν στους δρόμους οι μαγαζάτορες του Κουσάντασι, διαμαρτυρόμενοι για την τακτική που εφαρμόζουν τουριστικές εταιρείες και πρακτορεία στη διαχείριση των αποβιβαζόμενων απ’ τα κρουαζιερόπλοια, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών.

Όπως καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες, με το που βγαίνουν οι τουρίστες απ’ τα κρουαζιερόπλοια, τους κατευθύνουν στην Έφεσο και μετά τούς οδηγούν σε συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα εκτός πόλης για ψώνια. Όταν επιστρέφουν πια στο Κουσάντασι, τους απομένει ελάχιστος χρόνος ως την αναχώρηση για να περιηγηθούν την πόλη, τόσος που δεν προλαβαίνουν ούτε να ψωνίσουν ούτε καν έναν καφέ να πιουν!
Οι διαμαρτυρόμενοι καταστηματάρχες επισημαίνουν ότι είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν υψηλά ενοίκια και υποβάλλονται σε πολλά άλλα έξοδα για να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους, αλλά με τον τζίρο που κάνουν, δε «βγαίνουν»!


Η κρίση στη Συρία επηρεάζει άμεσα την Τουρκία

Η συριακή εμφύλια σύγκρουση έχει αναγκάσει σχεδόν το μισό του πληθυσμού της χώρας να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Ο αριθμός των νεκρών στον τριετή πόλεμο ξεπερνά τους 170.000, το ένα τρίτο εκ των οποίων άμαχοι.
Η Τουρκία, επικαλούμενη πηγές τού ΟΗΕ, έλαβε το χαμηλότερο επίπεδο χρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλες χώρες (Ιορδανία, Λίβανος κ.ά.) όπου καταφεύγουν Σύριοι πρόσφυγες, παρ’ όλο που φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό.

Γύρω στο ένα εκατομμύριο υπολογίζουν σήμερα τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, που διαμένουν σε στρατόπεδα κοντά στα σύνορα ή είναι διάσπαρτοι σ’ όλη τη χώρα, προσπαθώντας να επιζήσουν με μαύρη εργασία ή ψάχνουν ευκαιρία να ταξιδέψουν λαθραία στην Ευρώπη, όπως αυτοί οι δύσμοιροι που πνίγηκαν πάλι προχθές κοντά στη Σάμο. Την περασμένη βδομάδα, Σύριοι πρόσφυγες, επαίτες στο Eminönü στο κέντρο της Πόλης, πιάστηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία και μεταφέρθηκαν στο ανατολικό τμήμα Καντίκιοϊ, γιατί «ενοχλούσαν», λένε, τους περαστικούς!

Η τελευταία επιδείνωση της κατάσταση με τους Τζιχαντιστές τού Ιράκ έχει δημιουργήσει ακόμη πιο πολλά προβλήματα, τόσο που η Τουρκία, για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και το λαθρεμπόριο, έχει εγκαταστήσει ακόμη και τεθωρακισμένα στα συνοριακά φυλάκια. Αυτό δεν εμποδίζει μεγάλες ποσότητες καυσίμων να εισέρχονται λαθραία, πέρα απ’ τις επαρχίες κοντά στα σύνορα, και σε άλλες περιοχές, ακόμη και στο Ικόνιο.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κανονικά ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 4,5 λίρες, αλλά οι οδηγοί μπορούν να βρουν λαθραίο με 1,1 λίρα ανά λίτρο στα συριακά σύνορα και 1,8 λίρα στα ενδότερα. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, καθώς και μια τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων.


Κωνσταντινούπολη:
3ος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη και 7ος στον κόσμο



Ως το τρίτο φαβορί ευρωπαϊκών προορισμών για τους διεθνείς ταξιδιώτες, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, αναδεικνύεται η Πόλη σύμφωνα με το δείκτη τής MasterCard. Με τα 11,6 εκατομμύρια επισκεπτών που αναμένονται έως το τέλος τού 2014, η Κωνσταντινούπολη κατατάσσεται έβδομη σε όλο τον κόσμο. Στην πρώτη θέση είναι για τρίτη χρονιά το Λονδίνο με 18.370.000 επισκέπτες. Ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί στο ύψος-ρεκόρ των 43 εκατομμυρίων φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Başaran Ulusoy, πρόεδρου του Συνδέσμου των τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TÜRSAB). Ενώ όμως πέρυσι τα έσοδα απ’ τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 34.000.000 δολλάρια, παρά τη φετινή αύξηση της κίνησης η TÜRSAB προβλέπει μείωση του εισοδήματος ανά τουρίστα.


Επεμβάσεις στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα στην Τρωάδα



Όπως δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα στη «Μιλλιέτ», αυτή την περίοδο γίνονται αυθαίρετες αναστηλωτικές εργασίες στο ναό του Απόλλωνα Σμινθέα, βορειότερα της Άσσου, απέναντι απ’ τη Λέσβο.
Η επέμβαση που συντελείται, αφορά στην αποκατάσταση του φθαρμένου δαπέδου του ναού με τη χρήση λευκού τσιμέντου και μαρμαρόσκονης.

Σύμφωνα με την αντίληψη του καθηγητή Αρχαιολογίας δρ. Coşkun Özgünel του Πανεπιστημίου τού Τσανάκκαλέ, που επί 35 χρόνια έχει την ευθύνη στο μνημείο, δεν πρόκειται για αυθαίρετη επέμβαση, αλλά για τη δημιουργία της υποδομής όπου θα τεθούν τα βάθρα και οι κίονες του αρχαίου ναού, ευρήματα των ανασκαφών. Βάση του προγράμματος αναστήλωσης, θα τοποθετηθούν οκτώ κίονες στην πρόσοψη και 14 στα πλάγια του αρχαίου ναού.


Και τα γαϊδουράκια στη διάθεση της σύγχρονης τεχνολογίας



Με τη φροντίδα του Σωματείου Εκτροφής Προβάτων και Κατσικιών του Νομού Σμύρνης, ξεκίνησαν να εφοδιάζονται οι διάσπαρτες στάνες στα βουνά της περιοχής με συλλέκτες φωτοβολταϊκούς για επιτόπια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, οι πιο απομακρυσμένοι βοσκοί χρησιμοποιούν τα υποζύγιά τους για τη μεταφορά των τεχνολογικών εξαρτημάτων στις βουνοκορφές όπου έχουν τα ζώα τους. Εκτός του ότι εξασφαλίζουν τη λειτουργία ψυγείου για να διατηρείται το γάλα ώσπου να το παραδώσουν, με τη χρήση της ενεργειακής καινοτομίας βελτιώνουν τη ζωή τους και την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο (ράδιο, TV, κινητό τηλέφωνο και internet), στην ερημιά που αναγκάζονται να ζουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey