Οι εξ ανατολών ... γείτονες

08/07/2014 - 15:14

Τα αρχικά AIMA σημαίνουν Ayvalık International Music Academy και πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1998 και διευθύνεται απ’ την καθηγήτρια Filiz Ali με σκοπό την εκπαίδευση των νέων στην κλασική μουσική.

Στο Αϊβαλί, το 2ο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής
Τα αρχικά AIMA σημαίνουν Ayvalık International Music Academy και πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1998 και διευθύνεται απ’ την καθηγήτρια Filiz Ali με σκοπό την εκπαίδευση των νέων στην κλασική μουσική.

Φέτος διοργανώνει από 8 έως 10 Ιουλίου στο χώρο της αναστηλωθείσας παλιάς εκκλησίας του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί, τη 2η παρουσίαση (από καθηγητές και μαθητές) της δουλειά τους.

Η σημερινή εναρκτήρια συναυλία της εκδήλωσης, με τους μουσικούς Andrej Bielow, İris Şentürker, Zeynep Keleşoğlu και Dilbağ Tokay είναι αφιερωμένη στο βιολί και θα εκτελεστούν κομμάτια των Purcell, Haydn, Boccherini, Vivaldi, Borodin, Fauré και Mozart, θα μεταδοθεί δε ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας http://bit.ly/1s2txWv. Αύριο θα δοθούν συναυλίες με μουσική δωματίου, σε έργα Haydn, Brahms, Bottesini και Hoffmann και μεθαύριο 10 Ιουλίου, που ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ, με έργα των Bach, Telemann, Corelli, Tchaikovsky και Mozart.

Το Ραμαζάνι έριξε τη δουλειά στο παζάρι του Αϊβαλιού
Αισθητά μειωμένη παρουσιάζεται το φετινό Ιούλιο η κίνηση και κυρίως ο τζίρος στο παζάρι του Αϊβαλιού. Αιτία είναι το Ραμαζάνι, καθόσον πάρα πολλοί Τούρκοι που έχουν τα εξοχικά τους εκεί, περιμένουν να περάσει η νηστεία για να έλθουν να κάνουν τις διακοπές τους.

Ασφαλώς μερίδιο στην πτώση έχει και ο πληθωρισμός, η μείωση των Ελλήνων επισκεπτών κατά τις Πέμπτες (ημέρα του παζαριού) που δε γεμίζουν πια τις τσάντες όπως παλιά, κυρίως όμως η ακρίβεια. Το παζάρι του Αϊβαλιού θεωρείται το μεγαλύτερο και πλουσιότερο σε ποικιλία εμπορευμάτων στις ακτές του Αιγαίου, με τα χρόνια όμως φαίνεται πως εξελίσσεται και στο ακριβότερο!

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, στο Δικελί


Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του νέου δημάρχου Mustafa Tosun, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Θεόδωρος Τσακίρης, επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα το Δικελί, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής φιλίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής για καλλιέργεια περαιτέρω σχέσεων στον τουρισμό και το εμπόριο με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση του Δικελί με τη Μυτιλήνη και γι’ αυτό γκρινιάζουν στο Δήμο οι επιχειρηματίες, και όχι μόνο.

Πλούσια αναμένεται η σοδειά της ελιάς στο Αδραμύττι
Το Αδραμύττι, η «πρωτεύουσα» του ελαιολάδου της Τουρκίας, αναμένει τριπλασιασμό σε σχέση με πέρυσι, που ήταν - όπως και σε μας - μια κακή χρονιά της παραγωγής λαδιού. Πέρυσι παράχθηκαν έξι χιλιάδες τόνοι λαδιού, ενώ φέτος υπολογίζουν να ξεπεράσουν τους 20.

Έτσι θα διευκολυνθούν οι εξαγωγές που παραμένουν καθηλωμένες. Λόγω των όψιμων βροχών, ο καρπός της ελιάς στα δένδρα είναι αρκετά μεγάλος και εκτιμάται πως η ελαιοσυγκομιδή αντί στο τέλος Οκτωβρίου που συνήθως ξεκινά, φέτος θα γίνεται απ’ το Σεπτέμβριο. Η περιοχή του Αδραμυττίου μαζεύει γύρω στους 125 χιλ. τόνους ελιάς, απ’ τους οποίους οι 100 πάνε στα ελαιοτριβεία για έκθλιψη και οι 25 τυποποιούνται ως βρώσιμες.

Οι σαρκοφάγοι της Άσσου


Η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου τού Τσανάκκαλέ με επικεφαλής τον καθηγητή Νουρεντίν Ασλάν, ξεκίνησε έρευνα στη Νεκρόπολη της Άσσου, που επικεντρώνεται στις σαρκοφάγους που υπάρχουν εκεί. Κατά την αρχαιότητα στην Άσσο λατομούνταν ο τοπικός ανδεσίτης λίθος, ηφαιστειογενές πέτρωμα, μονόλιθους τους οποίους λάξευαν και κατασκεύαζαν τις σαρκοφάγους. Στον «Άσσιο λίθο» αποδίδονταν επίσης ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες, θεωρείται μάλιστα από πολλούς ιστορικούς ότι στην Άσσο πρωτοεφευρέθηκε αυτός ο τρόπος ταφής των νεκρών σε λίθινα φέρετρα (σαρκοφάγοι) και από εκεί διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα κατά το Ρωμαίο ιστοριογράφο και φιλόσοφο Πλίνιο, το είδος του πετρώματος ήταν αυτό που επιτάχυνε την αποσύνθεση των πτωμάτων μέσα σε 40 μόνο ημέρες.

Οι σαρκοφάγοι της Άσσου παράγονταν και εξάγονταν σε μεγάλους αριθμούς κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και συναγωνίζονταν εκείνες της Προκοννήσου. Σε ναυάγια στη νότια Ελλάδα έχουν βρεθεί πλοία φορτωμένα με σαρκοφάγους, οι οποίες με βάση το είδος του πετρώματος και τη διακόσμηση (τρεις σειρές στεφάνια αντί δύο που χάραζαν αλλού) έχουν την προέλευσή τους απ’ την Άσσο.

Οι μελετητές αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μάλλον κι ένα άλλο μυστικό που φαίνεται ότι έκανε περιζήτητες τις σαρκοφάγους της Άσσου στον αρχαίο κόσμο: Στα τοιχώματά τους βρέθηκαν ίχνη στυπτηρίας (κοινώς στύψη, που είναι ορυκτό θειικό άλας του αργιλίου και του καλίου) και ίσως σ’ αυτό οφειλόταν η επιτάχυνση της σήψης των νεκρών.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο λατομείο στην Τρωάδα
Δεκατρία χιλιόμετρα έξω απ’ το Εζίνε, στο χωριό Yahya Çavuş, ανακαλύφθηκε πρόσφατα λατομείο γρανίτη, στο οποίο κατά την αρχαιότητα σμίλευαν κολώνες και τις εξήγαγαν. Οι ειδικοί και οι τουρίστες που επισκέφθηκαν το χωριό, έμειναν έκπληκτοι καθώς είδαν τις επτά ατόφιες γρανιτένιες κολώνες αφημένες στον τόπο τους απ’ τη ρωμαϊκή εποχή, αλλά και τμήματα, διάσπαρτα στο χωριό, που χρησιμοποιούνταν ως μυλόπετρες στην έκθλιψη της ελιάς ή ακόμη και ως πέτρινα γουδιά.

Διαλυτήρια πλοίων τού Αλί-αγά
Σπουδαία η συμβολή των διαλυτηρίων πλοίων τού Αλί-αγά στην εθνική οικονομία, αφού υπολογίζεται ότι μόνο κατά το 2012 εισέρρευσε εισόδημα 38 εκατ. λιρών. Εν τω μεταξύ, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 86 ξένα πλοία ανακυκλώνονταν στην Τουρκία.

Το 2013 μεταφέρθηκαν στο Aliağa προς διάλυση συνολικά 232 πλοία. Στην Τουρκία υπάρχουν 21 επιχειρήσεις αποσυναρμολόγησης σκαφών, οι περισσότερες απ’ τις οποίες λειτουργούν στο Αλί-αγά και απασχολούν 33.000 εργαζομένους.

Αυτές τις ημέρες τα διαλυτήρια του Αλί-αγά υπέβαλαν προσφορά για το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia», που ναυάγησε πριν μερικά χρόνια κοντά στη Γένοβα και ανασύρθηκε για να διαλυθεί. Η όλη αυτή δραστηριότητα κατατάσσει την Τουρκία πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή σκραπ, μεταλλεύματος από παλιοσίδερα.

Σε αύξηση οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία
Στο 20% υπολογίζεται η αύξηση των εξαγωγών μας προς την Τουρκία που σημειώθηκε κατά το μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ανήλθαν σε 350,71 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 ήταν μόνο 291,4 εκατ. ευρώ. Εξ άλλου, κατά τον ίδιο μήνα οι τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα ήταν της τάξης των 94,1 εκατ. ευρώ, έναντι 86,95 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 8%.

Τα στοιχεία γνωστοποιούνται απ’ την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα και σημειώνεται ότι η αύξηση από μήνα σε μήνα, αλλά και στον ίδιο μήνα, δύο διαδοχικών ετών οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των πετρελαιοειδών, τα οποία και το Μάιο κατέλαβαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία (85,7%).

Κατά το Μάιο 2014 τα εξαγόμενα πετρελαιοειδή ανήλθαν σε αξία στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς ήταν μόλις 237 εκατ. ευρώ. Άλλες σημαντικές κατηγορίες εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων προς Τουρκία, που παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, σταθερές ως ποσοστά, ήταν: πλαστικά, βαμβάκι, αλουμίνιο, λέβητες, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.ά..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey