Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Γιατί;
Ό,τι ομάδα κι αν είναι κανείς, το λιγότερο εγκληματεί «κρύβοντας» τις πινακίδες. Κι όχι μία ή δύο, αλλά πολλές στη σειρά. Εν προκειμένω κάποιοι κατ’ ευφημισμόν φίλαθλοι του Ολυμπιακού παραποίησαν, βάζοντας αυτοκόλλητα της ομάδας τους, όλες τις πινακίδες της Τροχαίας στη διαδρομή απ’ τη Σουράδα έως τη νομαρχία, στερώντας έτσι απ’ τους οδηγούς, κι ειδικά τους επισκέπτες της Μυτιλήνης, χρήσιμες πληροφορίες.
Όπως για παράδειγμα στη φωτογραφία έξω απ’ τον Παιδικό Σταθμό στο Μακρύ Γιαλό, όπου δε φαίνεται καν η προειδοποίηση για τη διέλευση νηπίων.
Ας φροντίσει τουλάχιστον ο δήμος για την αποκατάστασή τους.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Δημοπρατήθηκε η Βρίσα…

Συνολικά 11 προσφορές κατατέθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία του Κέντρου Έρευνας Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας, που επαναδημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 5,8 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη προσπάθεια επαναδημοπράτησης - που αναβλήθηκε εξ αιτίας της απεργίας των εργαζομένων στη νομαρχία - είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 30 κοινοπραξίες, ενώ εξίσου σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον και για τη χθεσινή διαδικασία.
Αν δεν υπάρξουν προβλήματα, ο ανάδοχος του έργου θα αναδειχθεί στα μέσα Αυγούστου κι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία συμβασιοποίησης.

… και με έκπτωση

Όπως μας είπε ο σντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η χαμηλότερη προσφορά απ’ τις 11 που υποβλήθηκαν, είναι κοινοπραξίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ποσοστό έκπτωσης 33%.
Δεδομένων των συνθηκών, όπου την παρούσα περίοδο απουσιάζουν οι δημοπρατήσεις μεγάλων, αλλά και πολλών μικρών έργων, ήταν έως και αναμενόμενο, και το ενδιαφέρον απ’ τους εργολήπτες, αλλά και οι ικανοποιητικές εκπτώσεις.
Για το ίδιο έργο, πάντως, υπάρχει και πίστωση 650.000 ευρώ, ομοίως από το ΕΣΠΑ, για την αγορά του εξοπλισμού, προμήθεια που θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, που ευχή όλης της Λέσβου είναι αυτήν τη φορά να προχωρήσει απρόσκοπτα η κατασκευή τους.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Βοήθεια στο Πανεπιστήμιο

Για τη διενέργεια διαγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, φωτοτυπικού και επίπλων θα αποφασίσει σήμερα το μεσημέρι η νομαρχιακή επιτροπή Οικονομικών υπό το Σταύρο Ψαρρόπουλο. Όπως έλεγε ο εισηγητής του θέματος, γενικός διευθυντής της νομαρχίας Γιώργος Σπανέλλης, για τις συγκεκριμένες προμήθειες που αφορούν στη νέα πανεπιστημιακή Σχολή της Λήμνου, θα διατεθεί πίστωση 89.000 ευρώ, πρόσθετη των όσων έχει δεσμεύσει η νομαρχία για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του καινούργιου τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Πανεπιστήμιο που αδιαλείπτως στηρίζει η νομαρχία με κάθε τρόπο, εκφράζοντας κι έμπρακτα τη βοήθειά της.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Συρματοπλέγματα παντού

Για τη χρήση του πρώην στρατοπέδου στον Πλατύ έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις, μόνο που έχουν μείνει ως σκέψεις και μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό. Μέχρι να αποφασιστεί εάν αυτός ο χώρος, μετά από κατάλληλη διαμόρφωση, θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πανεπιστημιακής Σχολής ή δοθεί για κάποια άλλη χρήση, θα έπρεπε η στρατιωτική διοίκηση Λήμνου να προχωρήσει στον ευπρεπισμό και όχι στην εγκατάλειψή του. Αυτό το τεράστιο συρματόπλεγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης επιστρέφοντας από την παραλία του Πλατέος, μια από τις πανέμορφες παραλίες της Λήμνου και την πιο ανερχόμενη τουριστικά, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Κυρίως, όμως, θλίψη στα νήπια και τα μικρά παιδιά που φιλοξενεί ο Παιδικός Σταθμός που έχει κατασκευάσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ανάγκες των οικογενειών των στρατιωτικών και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρώην στρατόπεδο. Κάποτε οι Λημνιοί κατέβαζαν τα συρματοπλέγματα από τις ιδιωτικές παραλίες, τώρα ας ζητήσουν από την ίδια τη στρατιωτική διοίκηση να προχωρήσει στην αποψίλωσή τους. Και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πριν προχωρήσει στη λειτουργία «πράσινου στρατοπέδου», ας δώσει εντολή να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα για να αποκατασταθεί αισθητικά η περιοχή.
Α.Σπυ

Βρήκε ευκαιρία…

Ήταν να μην μπει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιάννης Γιαννέλλης. Γιατί εκτός της σύσκεψης για τις επιδοτήσεις, βρήκε ευκαιρία να «ξεμπερδέψει» διάφορα θέματα, κυρίως με τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, στον οποίο μεταξύ άλλων έθεσε και ζητήματα που απασχολούν τους ψαράδες της Λήμνου.
Όσο για το αποτέλεσμα των επαφών του, θα φανεί τους επόμενους μήνες, εάν οι διαβεβαιώσεις που έλαβε μεταφραστούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις του υπουργείου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ψαρολίμανα…

Μπορεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, να θέτει σε προτεραιότητα την κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων στα απομακρυσμένα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσον οι φορείς της περιοχής είναι έτοιμοι και μπορούν να προτείνουν και να αναλάβουν τέτοια έργα.
Το σίγουρο βέβαια είναι πως τα νησιά, τουλάχιστον του νομού Λέσβου χρειάζονται καινούργια ψαρολίμανα, ή βελτιώσεις υφιστάμενων καταφυγίων, που επιτέλους, έστω και στο Δ΄ Κ.Π.Σ. πρέπει να γίνουν.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στο κρεβάτι του πόνου

Στο «κρεβάτι του πόνου» βρέθηκε από χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, καθώς ένα πρόβλημα στη μέση τον κράτησε στο σπίτι για ανάρρωση. Παρά τις υποδείξεις του γιατρού του εδώ και καιρό, να μείνει για λίγο σπίτι λόγω του προβλήματος στη μέση, το φορτωμένο πρόγραμμα των υποχρεώσεών του στο Νοσοκομείο δεν του το επέτρεψε και τελικά δεν μπόρεσε να το αποφύγει.
Του ευχόμαστε περαστικά.
Πελ.Γ.

Εξετάζουν... με κοινό

Με ανοιχτή την πόρτα εξετάζουν κάποιοι γιατροί στο ΙΚΑ Μυτιλήνης τους ασθενείς τους. Σα να μην φτάνει το ότι αναγκάζονται να ξαπλώνουν και να εξετάζονται με… κοινό να τους παρακολουθεί, πολλοί από τους ανυπόμονους ασθενείς στο διάδρομο σηκώνονται από τις θέσεις τους και στέκονται μπροστά στην πόρτα περιμένοντας τη σειρά τους. Αυτές όμως δεν είναι σωστές συνθήκες, γιατί πέρα από το ότι προσβάλλουν αυτόν που εξετάζεται, δεν αφήνει και το γιατρό να κάνει τη δουλειά του με τον υπόλοιπο κόσμο «πάνω από το κεφάλι του». Ως ένδειξη, λοιπόν, σεβασμού στον ασθενή, θα πρέπει οι γιατροί να κλείνουν την πόρτα.
Πελ.Γ.

Οι... σφήνες

Και μια που έγινε ο λόγος για το ΙΚΑ, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να μπαίνουν «σφήνα» στα προγραμματισμένα ραντεβού κάποιοι άλλοι ασθενείς, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί δικαιολογημένο εκνευρισμό σε εκείνους που περιμένουν. Δε μιλάμε βεβαίως για έκτακτα περιστατικά, αλλά για κάποιους που χρησιμοποιούν «μέσο» για να μην περιμένουν. Είναι άδικο όμως να έρχεται κάποιος την τελευταία στιγμή και να προσπερνά άλλους που έχουν κλείσει εδώ και μέρες ραντεβού και περιμένουν στο διάδρομο τη σειρά τους. Καλό είναι η διοίκηση να βάλει «φρένο» σε τέτοια φαινόμενα.
Πελ.Γ.

Πληρώνονται οι φαρμακοποιοί

Άρθηκε η αναστολή χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων στους λιμενικούς, με χθεσινή απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου. Μία μόλις ημέρα μετά την έγγραφη επιστολή-καταγγελία των Λιμενικών της Λέσβου στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χθες έγινε γνωστό από το Γραφείο Διαχείρισης του λιμεναρχείου Μυτιλήνης ότι από σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των φαρμακοποιών για τους λογαριασμούς που είχαν κατατεθεί το Φεβρουάριο. Επίσης δόθηκε δέσμευση από το γενικό διαχειριστή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μυλωνάκο, ότι η πληρωμή των λογαριασμών που στάλθηκαν 15/6/09 θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31/8/09 και ότι από εδώ και πέρα θα ομαλοποιηθεί η πληρωμή των φαρμακοποιών. Μέχρι τώρα, οι λιμενικοί αναγκάζονταν να πληρώνουν τα φάρμακα που αγόραζαν εξ αιτίας της κινητοποίησης που είχαν ξεκινήσει οι φαρμακοποιοί.
Πελ.Γ.

Κλειστά τα Σάββατα

Κλειστά συμφώνησαν να κρατήσουν τα καταστήματα όλα τα Σάββατα στη διάρκεια του Αυγούστου οι οκτώ οπτικοί της Μυτιλήνης, μετά από απόφαση που συνυπέγραψαν. Για το μήνα των διακοπών, επιλέγοντας προφανώς την ξεκούραση, οι οπτικοί δε θα λειτουργούν τα Σάββατα τα μαγαζιά τους.
Α.Ω.

Αντίθετο το ΛΑΟΣ

Την αντίθεσή του στα γεγονότα παρεμπόδισης μεταγωγής των παράνομων μεταναστών από τη Μυτιλήνη σε κέντρα υποδοχής της χερσαίας Ελλάδας εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του ΛΑΟΣ. Στο σχετικό κείμενο καταδικάζει «τις βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες των ολίγων Αντιεξουσιαστών», ενώ καταδικάζει ακόμη «την κυβερνητική απραξία και φοβία που δεν αφήνει τις αρμόδιες αρχές να επιτελέσουν το καθήκον τους».
Σημειώνει ακόμη ότι τα κονδύλια της Ε.Ε. για τους μετανάστες έως το 2013 δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και καταλήγει: «Κύριοι αντιεξουσιαστές, μήπως πρέπει να μπούνε και άλλοι φόροι; Μήπως πρέπει όποιος έχει δυο σπίτια να δώσει το ένα; Ή μήπως όλοι μας θα πρέπει να παραχωρήσουμε κάποιους μισθούς ή συντάξεις μας;...»
Α.Ω.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey