Οι εξ ανατολών... γείτονες

13/05/2014 - 18:22

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της αναστήλωσης της εκκλησίας του Ταξιάρχη στα Μοσχονήσια. Ως γνωστόν, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κοτς μίσθωσε από το Τουρκικό Δημόσιο το μνημείο για 50 χρόνια και με δαπάνες του, προέβη στην επιμελή αναστήλωση για να λειτουργήσει πλέον ως μουσείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Μοσχονήσια

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της αναστήλωσης της εκκλησίας του Ταξιάρχη στα Μοσχονήσια. Ως γνωστόν, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κοτς μίσθωσε από το Τουρκικό Δημόσιο το μνημείο για 50 χρόνια και με δαπάνες του, προέβη στην επιμελή αναστήλωση για να λειτουργήσει πλέον ως μουσείο.

Πληροφορούμαστε ότι στη σύμβαση μίσθωσης υπάρχει όρος που επιτρέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελεί, οσάκις το επιθυμεί, λειτουργία στον Ταξιάρχη.

Προς τούτο, το Σάββατο 31 Μαΐου, το πρωί, φτάνει αεροπορικώς ο κ.κ. Βαρθολομαίος στο Αϊβαλί, προκειμένου να τελέσει τα θυρανοίξια στην αναστηλωμένη εκκλησία. Μαζί με τον Πατριάρχη θα έρθουν από την Κωνσταντινούπολη μέλη της οικογένειας Κοτς και άλλοι επίσημοι. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια Μυτιλήνης - Αϊβαλιού, ώστε να μπορέσουν να παραστούν και πιστοί απ’ το νησί μας στη λειτουργία.


Πολλοί Τούρκοι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη

Γιορτή νεολαίας… στη Μυτιλήνη

Η Δευτέρα 19 Μαΐου είναι αργία για τις υπηρεσίες και τα σχολεία στην Τουρκία. Η γιορτή τους αυτή ονομάζεται «Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού» και έχει καθιερωθεί απ’ την εποχή τού Κεμάλ.

Παράλληλα τιμάται και η επέτειος της αποβίβασης το 1919 του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (κατ’ αυτούς), την ίδια ημέρα που εμείς τιμάμε την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Βέβαια η γιορτή αυτή είναι μία απ’ τις αργίες των οποίων ο Ερντογάν εξήγγειλε την κατάργηση, ωστόσο παραμένει. Φέτος, μάλιστα, προβλέπεται τριήμερος εορτασμός και μαζική έξοδος εκδρομέων απ’ τα αστικά κέντρα.

Έτσι, το Σαββατοκύριακο αυτό που εμείς έχουμε τις εκλογές, αναμένονται και πολλοί Τούρκοι επισκέπτες στο νησί. Σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια, θα αρχίσουν να πυκνώνουν απ’ τις 19 Μαΐου, όταν θα επιστρέφουν οι Τούρκοι εκδρομείς.

Πιθανότατα να γίνει τις ημέρες αυτές και το πρώτο δρομολόγιο με το καταμαράν. Μέχρι σήμερα, εκτός απ’ τις Πέμπτες (ημέρα παζαριού στο Αϊβαλί), δεν εκδηλώνεται ακόμη ζήτηση μετακινήσεων από Μυτιλήνη, καθόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους τουρίστες που μας έρχονται με τα τσάρτερ. Επίσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η εξαγγελθείσα από την Bora Jet σύνδεση της Μυτιλήνης με την Κωνσταντινούπολη, ενώ για την αντίστοιχη γραμμή τσάρτερ με τη Ρόδο έχει ανακοινωθεί η έναρξη δρομολογίων στις 12/6/14.

Ελληνοτουρκική ποδοσφαιρική συνάντηση στη Χίο, 84 χρόνια μετά



Για πρώτη φορά μετά τα δίσεκτα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής, στην προσπάθεια συνεργασίας των δύο χωρών από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Κεμάλ Ατατούρκ, στη Χίο διοργανώνεται στις 7 Δεκεμβρίου 1930 ποδοσφαιρικός αγώνας.

Η είδηση, όπως δημοσιοποιήθηκε τότε, έλεγε: «Με την ευκαιρίαν της συσφίγξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κάλλιστος αθλητικός μας όμιλος “Λαίλαψ”, πρώτος εξ όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της Ελλάδος, επωφελείται και πραγματοποιεί εντός ελαχίστων ημερών μιαν πρωτοφανή δι’ ολόκληρον την Ελλάδα ποδοσφαιρικήν συνάντησιν», γράφει στο φύλλο της στις 6 Νοεμβρίου 1930 η «πολιτική, φιλολογική και εμπορική» εφημερίδα «Νέα Χίος» για το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Λαίλαπας και της Καρσίγιακά Σπορ, από τη γειτονική Σμύρνη.

Μετά από τρία λεπτά παιχνιδιού και ενώ το σκορ ήταν 0-0, οι παίκτες της Λαίλαπας Λειβαδίων Χίου και της Καρσίγιακά Σπορ Σμύρνης αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο λόγω καταρρακτώδους βροχής. Από τότε πέρασαν 84 χρόνια, η Λαίλαψ Χίου διαλύθηκε και ανασυστήθηκε το 2009.
Ύστερα από πολλές προσπάθειες, κατέστη επιτέλους εφικτό να γίνει το περασμένο Σάββατο 10/5/14, στο στάδιο του Βροντάδου, το ματς που διακόπηκε το 1930!

Το ματς παρακολούθησαν περίπου 2.000 φίλαθλοι, οι όποιοι με τη λήξη του αγώνα (5-5), μπήκαν στο γήπεδο και πανηγύρισαν κρατώντας ελληνικές και τουρκικές σημαίες. Πολλοί Τούρκοι επισκέφθηκαν τη Χίο με την ευκαιρία του ποδοσφαιρικού αγώνα, ανάμεσα στους οποίους και ο δήμαρχος τού Καρσίγιακά, Χουσεΐν Μουτλού Ακπινάρ, ο Κερίμ Ουράς, πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, αλλά και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη και ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς. Επίσης παρών ήταν ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Έτσι, οι δύο ομάδες «ξόφλησαν» με τον τρόπο αυτόν το χρέος τους προς την Ιστορία, έστω και με καθυστέρηση 84 χρόνων. Μία σημαντική εκδήλωση ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Μια εκδήλωση υπέρ της αλληλεγγύης των λαών και της ελληνοτουρκικής φιλίας.


Σμύρνη: 35η Έκθεση Υποδημάτων, Τσαντών και Αξεσουάρ



Η Έκθεση Υποδημάτων «Ayakkabı Χειμώνας 2014» συνιστά την αποκλειστική εκδήλωση μόδας της Τουρκίας. Θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 15 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της Σμύρνης. Κατά τη διάρκειά της, θα γίνουν οι καθιερωμένες επαφές για νέες εμπορικές συμφωνίες με εισαγωγείς, χονδρεμπόρους, διανομείς και πωλητές που ενδιαφέρονται για παπούτσια, τσάντες κ.λπ..

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ο ένατος μεγαλύτερος κατασκευαστής υποδημάτων στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη, με ικανότητα 500 εκατομμυρίων ζευγών ετησίως. Ο όγκος των συναλλαγών είναι 2,3 δισ. δολλάρια. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι συγκεντρωμένη στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Η βιομηχανία υποδημάτων απασχολεί 300.000 άτομα. Τουρκικά υποδήματα εξάγονται σε 156 χώρες, με κύριες αγορές τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey