Βόρειος Άξονας 65

Ο αρχαίος ιγνιβρίτης

30/04/2014 - 15:10

Στο κτήμα του Θεοδοσιάδη, στον Ταύρο, από τις μάντρες έως κάτω στο ποτάμι, στα ανατολικά, η κεραμική και οι πέτρες από τα κτίσματα, στην επίπεδη έκταση, δείχνουν την ύπαρξη του μεγάλου οικισμού.

Στο κτήμα του Θεοδοσιάδη, στον Ταύρο, από τις μάντρες έως κάτω στο ποτάμι, στα ανατολικά, η κεραμική και οι πέτρες από τα κτίσματα, στην επίπεδη έκταση, δείχνουν την ύπαρξη του μεγάλου οικισμού. Στο μέσον στέκεται το αστέγαστο ιερό του Άι-Γιάννη. Πρόκειται για το ερείπιο ενός παλαιοχριστιανικού ναού, από το οποίο στήθηκε το σύγχρονο ιερό. Λαξευμένοι λίθοι και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη συνθέτουν το κτίσμα.

... με την Αγία Τράπεζα

Σφόνδυλοι από αρράβδωτους κίονες, κομμάτια θωρακίων, το ένα διάτρητο, επιθήματα, πεσσοί θωρακίων, ένα μαρμάρινο μικρό κιονόκρανο, βρίσκονται στο κτίσμα και σε ένα κοντινό σέτι. Τα περισσότερα, από τον ντόπιο ιγνιβρίτη και άλλα, από γκρίζο μάρμαρο.

... με τα μέλη

Ένα αρκετά εντυπωσιακό κτίσμα, στο κέντρο του οικισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει μια επιγραφή, χαραγμένη στην έσω επιφάνεια (ίσως στον τοίχο του ναού) λιθοπλίνθου πακτωμένου στο έδαφος, 42 x 28 και πάχους 16 εκ.. Σε δύο στοίχους υπάρχει μεγαλογράμματη ελληνική επιγραφή (ύψος γραμμάτων 7 εκ., πλάτος 5 - 6 - 7 εκ.):
ΕΝΕ..ΑΤΟΥ
ΠΔΜ

... και την επιγραφή

Ίσως πρόκειται για χρονολόγηση (Ενιαυτού;). Πάντως όλα αυτά τα κατάλοιπα μαζί με ακόμα ένα αστέγαστο ιερό, ανατολικότερα (μέσα σε κλειστό κτήμα), εκεί που το ποτάμι εισέρχεται στη χαράδρα, δείχνουν τη χαμένη ιστορία, ίσως της ύστερης αρχαιότητας, στο εσωτερικό του νησιού, που μας αποκαλύπτεται σκόρπια με «των καιρών τα θρύμματα τους βράχους τους γυμνούς» του Αργύρη Εφταλιώτη.

Και ο Ταύρος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey