Δηκτικά 23/4/2014

23/04/2014 - 13:39

Το έθιμο της κούνιας στον Άγιο Δημήτριο, αναβίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουτάρου «Τ’ απάνω το Σχολειό», την Κυριακή του Πάσχα. Από το μεσημέρι και μετά μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι κάθε ηλικίας, βρέθηκαν στο ξωκλήσι όπου είχε στηθεί αυτοσχέδια κούνια. «Πρόκειται για ένα έθιμο παλαιότερων ετών, που με το πέρασμα των χρόνων ξεθώριασε και έσβησε. Με την πρωτοβουλία του συλλόγου μας, πήραμε ομαδικά την απόφαση να το αναβιώσουμε υπό τις οδηγίες συγχωριανών μας. Η απόφασή μας αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

 

Λιγότερες γυναίκες…

Με τις τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στον «Καλλικράτη», προβλέπεται ότι ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Το ίδιο και ο αριθμός συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των υποψήφιων συμβούλων.

«Ειδικά για τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, το ποσοστό του ενός τρίτου (1/3) υπολογίζεται επί του αριθμού των μελών του συμβουλίου των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων των συνδυασμών, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο (1/3), όπως αυτό έχει υπολογιστεί κατά τα ανωτέρω εδάφια, αρκεί να υφίσταται για το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιμερίζεται ισομερώς σε καθεμία από τις ανωτέρω κατηγορίες υποψηφίων», συμπληρώνει ο νομοθέτης.

 

…στα χωριά και συνολικά

Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους συνδυασμούς να «εξασφαλίσουν» μικρότερο αριθμό υποψήφιων γυναικών στα χωριά, αν φυσικά μπορέσουν να καλύψουν την ποσόστωση σε συνολικό επίπεδο.

Όμως ο νομοθέτης δίνει ακόμη μία δυνατότητα για λιγότερες γυναίκες, αφού προβλέπει στην περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των υποψήφιων μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας είναι μικρότερος του συνολικού αριθμού των αντίστοιχων μελών, το 1/3 να υπολογίζεται επί του αριθμού των αντίστοιχων μελών, που περιλαμβάνονται στη γραπτή δήλωση του συνδυασμού.

Εν έτει 2014, το πάλαι ποτέ αδύναμο φύλο φαίνεται πως σε κάποιες περιοχές -εδώ δεν είδαμε κάτι ανάλογο- παραμένει εκτός αυτοδιοίκησης.

Β.Μ.

 

Περιοδείες στην αγορά

Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι και η κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης ήταν αυξημένη, όπως κάθε χρόνο. Οι υποψήφιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και βγήκαν βόλτα στην Ερμού, για να ανταλλάξουν ευχές, να μοιράσουν φυλλάδια και γενικά για να πάρουν μια εικόνα από το κλίμα της αγοράς. Εκεί είδαμε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού μαζί με στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, να μοιράζει φυλλάδια του κόμματος. Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε ο υποψήφιος δήμαρχος Φώτης Ξύδας με μεγάλο αριθμό συνεργατών του.

Ν.Μ.

 

Στο «Πανελλήνιο» για καφέ

Ο Νάσος Γιακαλής και οι συνεργάτες του, είχαν ολοκληρώσει πριν το μεσημέρι την βόλτα τους στην αγορά της Μυτιλήνης. Κατά τη 1 μετά το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, τους συναντήσαμε στο «Πανελλήνιο» να πίνουν καφέ και να ανταλλάσουν ευχές με τους θαμώνες του καταστήματος.

Ν.Μ.

 

Προσοχή στους απατεώνες

Κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες που εξαπατούν επιχειρηματίες τόσο στην Λέσβο όσο και πανελλαδικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, θύμα έπεσε επιχειρηματίας του νησιού, που έστειλε τα προϊόντα του αλλά ποτέ δεν πήρε το αντίτιμο τους. Τούτο συμβαίνει πολύ συχνά σε επιχειρηματίες που για πρώτη φορά ανοίγονται στις αγορές του εξωτερικού αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες τους. Θα ήταν πολύ χρήσιμο τα Επιμελητήρια της χώρας ή το Υπουργείο Ανάπτυξης να συστήσουν ένα φορέα που θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Ν.Μ.

 

Στο καθήκον

Ένδειξη αίσθησης του καθήκοντος απέδειξαν ότι έχουν οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της οικίας στον Παπάδο της Γέρας το βράδυ της Ανάστασης, οι οποίοι ήταν εκτός υπηρεσίας, αλλά βρίσκονταν στην περιοχή. Έφτασαν πρώτοι στο σημείο και συμμετείχαν στην κατάσβεση μέχρι το τέλος, βοηθώντας τους συναδέλφους τους. Δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να σώσουν την οικοσκευή, αλλά φρόντισαν να μην εξαπλωθεί η φωτιά στα γειτονικά σπίτια και να μην κινδυνέψει κανείς.

Η.Μ.

 

Έθιμα χωρίς προβολή

Το νησί δέχτηκε κάποιους επισκέπτες αυτό το Πάσχα. Φίλοι που έτυχε να περάσουν εδώ τις γιορτές, έψαχναν να βρουν εκδηλώσεις ή παραδοσιακά δρώμενα, για να παρακολουθήσουν ή και να συμμετάσχουν. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν φορείς ή σύλλογοι σε χωριά του νησιού, που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις, να φροντίζουν και για τη δημοσιοποίησή τους. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε αυτό να γίνει στη λογική της τουριστικής εκμετάλλευσης. Απλά αρκετοί είναι οι επισκέπτες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πολιτιστικά δρώμενα και είναι κρίμα να φεύγουν από το νησί χωρίς να έχουν και μία ανάλογη ανάμνηση στη βαλίτσα τους.

Η.Μ.

 

Συνέντευξη Κουρτζή

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου, Νίκος Κουρτζής, σε βίντεο που πρόσφατα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό πρόβλημα με τον ήχο, η δουλειά από τεχνικής άποψης είναι επαγγελματικού επιπέδου. Ο κ. Κουρτζής και λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης, γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως το διαδίκτυο προσφέρει μια ανέξοδη και συνάμα αποτελεσματική προβολή κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. Για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν, είναι αναρτημένη στο www.politeslesvou.gr.

Η.Μ.

 

Μοναδική Ανάσταση

Πραγματικά μοναδική η φετινή Ανάσταση στη Μυτιλήνη. Τα βεγγαλικά και οι συριγμοί των τριών φωταγωγημένων πλοίων στο λιμάνι, έδιναν πραγματικά μία χαρμόσυνη ατμόσφαιρα. Εκτός από τις καθιερωμένες ευχές, να ευχηθούμε λοιπόν και του χρόνου να ξαναζήσουμε μια τέτοια Ανάσταση, με το λιμάνι της Μυτιλήνης γεμάτο πλοία. Για την ιστορία, στο λιμάνι ήταν το «Αριάδνη», το «Blue Star 1» και το «Πελαγίτης».

Η.Μ.

 

«Πάμε Πακέτο»

Πολλές φορές τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα. Γιατί δεν είναι μόνο η χαρά και η συγκίνηση που πλημμύρισε πατέρα και γιο, οι οποίοι βρέθηκαν 42 χρόνια μετά. Είναι και η στενοχώρια για όσα έχασαν μακριά ο ένας από τον άλλον αλλά και η απορία για το πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή τους.

Όλα τα παραπάνω ήθελε να περάσει και στη μικρή οθόνη η Βίκυ Χατζηβασιλείου της εκπομπής «Πάμε Πακέτο». Όπως γράφουμε και στο ρεπορτάζ, ο πατέρας είχε προσπαθήσει με όλους τους τρόπους να βρει το γιο του και απευθύνθηκε και στην εκπομπή, οι συντελεστές της οποίας για εφτά χρόνια δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα. Όταν ο πατέρας βρήκε τελικά τον γιο, αφού τον ειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός, ο ίδιος ενημέρωσε και την εκπομπή. Και οι συντελεστές, κάνοντας τη δουλειά τους φυσικά, είχαν τη φαεινή ιδέα να προτείνουν στον πατέρα να μην επικοινωνήσει με το γιο, αλλά να βρεθούν για πρώτη φορά στο στούντιο της εκπομπής… Φυσικά αυτό δεν έγινε, και έτσι η πρώτη ενήλικη γνωριμία του γιου με τον πατέρα πραγματοποιήθηκε, όπως οι ίδιοι το θέλησαν.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey