Οι εξ ανατολών... γείτονες

18/03/2014 - 17:48

Πριν 10 περίπου ημέρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατά τα εγκαίνια έκθεσης στην περιοχή τού Σουλταναχμέτ.

Η Αγία Σοφία της Πόλης, πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων

Πριν 10 περίπου ημέρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατά τα εγκαίνια έκθεσης στην περιοχή τού Σουλταναχμέτ, αφού μίλησε πρώτα για την επαναλειτουργία ως τεμένους της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια και στην Τραπεζούντα, ατένισε το απέναντί του κτήριο λέγοντας: «Κοιτάμε τη θλιμμένη Αγιά Σοφιά και παρακαλούμε το θεό να έρθουν σύντομα οι μέρες που θα είναι χαρούμενη»!

Ο κ. Αρίντς δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος. Ο ίδιος ο Ερντογάν, πιεζόμενος απ' την έντονη πολιτική αντιπαράθεση εν όψει των δημοτικών εκλογών, αλλά και τα καθημερινά πια σε βάρος του σκάνδαλα, στην προσπάθεια του να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη και να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του αφήνει να διαρρέουν φήμες ότι την Παρασκευή στις 30 Μαΐου (κατά την προσευχή μετά την επέτειο της άλωσης), θα λειτουργήσει ως τζαμί η Αγιά Σοφιά.

Πάνω από πέντε αιώνες, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν «θλιμμένη» την Αγιά Σοφιά, τους πλημμυρίζει ο θρησκευτικός φανατισμός και δε νοούν να καταλάβουν ότι μνημεία πολιτισμού όπως αυτό, ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε πως εφόσον τεθεί ζήτημα, διεκδικεί να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κτίσθηκε, δηλαδή ως χριστιανικός ναός. Η ελληνική πλευρά επισήμως θεωρεί ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ανεδαφική και ότι ο Ερντογάν δε θα τολμήσει, φοβούμενος τις ισχυρές αντιδράσεις από το χριστιανικό κόσμο.

Το σημαντικότερο ίσως εσωτερικό εμπόδιο στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, είναι το γεγονός ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο από τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1935.

Άρα μπορεί η εκμετάλλευση του θέματος να ευνοεί τα σχέδια Ερντογάν για την αναρρίχησή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον προσεχή Αύγουστο, μπορεί να του «δίνει πόντους» στην ενδοϊσλαμική αντιπαράθεση με το Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά τον φέρνει σε ρήξη με την κληρονομιά του και σε αντίθεση με την τουρκική κοινή γνώμη (που διαμορφώνεται απ' τους κεμαλιστές), αλλά και με όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Ήδη το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα κατά της περσινής μετατροπής σε τζαμί της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και καλεί την Τουρκία να επαναφέρει τη λειτουργία της ως μουσείου.

Αϊβαλί: Τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου

- Την Παρασκευή που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο του Αϊβαλιού η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία του απερχόμενου δημάρχου, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν.

Σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, ο δήμαρχος παρουσίασε στο σώμα τα τελευταία πια ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η δημοτική αρχή, ως το τέλος του μήνα, οπότε θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου δημάρχου. Φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες του και το προσωπικό του Δήμου με τους οποίους εργάσθηκε μαζί 10 ολόκληρα χρόνια.

Δεν έλειψαν και τα δάκρυα απ' τα μάτια πολλών που επισήμως πλέον αποχαιρετούσαν το δήμαρχό τους.
Ως γνωστόν, ο απερχόμενος δήμαρχος δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, αφού το κόμμα απ' το οποίο προέρχεται (το κεμαλικό CHP) έχρισε υποψήφιο το Ραχμί Γκεντσέρ. Ανεξάρτητα πώς αξιολογούν και κρίνουν τον απερχόμενο δήμαρχο οι συμπολίτες του, ο Χασάν με το χαμηλό προφίλ, τη σεμνότητά και την ανιδιοτέλειά του, αλλά και τις υποδομές που δημιούργησε, άφησε εποχή στο Αϊβαλί.

Να σημειωθεί ακόμη ότι άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας και της φιλίας με τη Μυτιλήνη, σε αντίθεση με το μισαλλόδοξο και στενόμυαλο Τουφεκσί τον οποίο διαδέχτηκε στη δημαρχία, που δε συμπαθούσε τους Έλληνες.

- «Οι Νέοι του Αϊβαλιού», ή «Πλατφόρμα Νεολαίας» (έτσι ονομάζεται η κίνησή τους) κάλεσαν την περασμένη βδομάδα σε ξενοδοχείο της πόλης τους πέντε θεωρούμενους ως επικρατέστερους υποψήφιους δημάρχους Hakan Kayaalp (ΑΚ), Rahmi Gençer (CHP), Mehmet Siray (MHP), Mesut Ergin (DSP) και Tuğhan Arbak (Εργατικό) και τους ανέπτυξαν τα ζητήματα που ιδιαίτερα τους απασχολούν.

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη, μολονότι τα θέματα που έθεσαν οι νέοι ήταν αρκετά επιτακτικά.

Οι υποψήφιοι παρουσίασαν τις σχετικές με τα ζητήματα που θίχτηκαν θέσεις τους και, βέβαια, υποσχέθηκαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι νέοι!
Να δούμε αν θα ξαναθυμηθούν όταν έλθουν «εν τη βασιλεία τους»! Πάντως, αν μη τι άλλο, η πρωτοβουλία των νέων του Αϊβαλιού σηματοδοτεί νέα ήθη στους δημοκρατικούς θεσμούς των γειτόνων.

 

Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι

Το «Louis Olympia» ήταν το πρώτο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο που κατέπλευσε την περασμένη βδομάδα στο λιμάνι τού Κουσάντασι εγκαινιάζοντας τη φετινή τουριστική σαιζόν, και έτυχε θερμής υποδοχής. Οι 200 επιβάτες του επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και πραγματοποίησαν εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, ενώ στο γυρισμό περιηγήθηκαν στο παζάρι.

Το «Louis Olympia» έχει μήκος 215 μέτρα, διαθέτει 724 καμπίνες και πλήρωμα 550 ατόμων. Όπως ανακοινώθηκε, το πλοίο αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει φέτος 60 επισκέψεις στο Κουσάντασι, αποπλέοντας απ' τον Πειραιά, με προσέγγιση επίσης σε Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονο και Πάτμο.

 

20ή Marble İzmir

Από 26 έως 29 Μαρτίου διοργανώνεται και φέτος στο Φουάρ (εγκαταστάσεις Διεθνούς Έκθεσης) της Σμύρνης η Διεθνής Έκθεση Φυσικής Πέτρας και Μαρμάρου, όπου παρουσιάζεται η τοπική παραγωγή οικοδομικών υλικών και η σχετική τεχνολογία.

Η Έκθεση είναι μοναδική στο είδος της στην Τουρκία και εξακολουθεί να είναι «το σημείο συνάντησης των μαστόρων οι οποίοι μετατρέπουν την πέτρα σε έργο τέχνης». Κατηγορίες προϊόντων θέσης: Φυσική πέτρα (μάρμαρο, τραβερτίνη, γρανίτης, όνυχας, ασβεστόλιθος, άλλα κοσμητικά πετρώματα), Μηχανήματα (κατασκευής, ορυχείων, λατομείων, εργοστάσιου και εργαστήριου), Περιβαλλοντική τεχνολογία, συστημάτων ανακύκλωσης και ανάκτησης, Υλικά (λατομείου, εργοστασίου και εργαστηρίου).

Στην περσινή, 19η Marble İzmir συμμετείχαν 1.182 εκθέτες, από 82 χώρες (και η Ελλάδα), τα δε εκθετήριά της κάλυψαν χώρους 46 τ.χιλ..

 

27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στη Φώκαια

Ο Δήμος της Φώκαιας, για να τιμήσει τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, έχει μετακαλέσει θεατρικά σχήματα από διάφορες πόλεις της Τουρκίας, που θα παρουσιάσουν έργα διεθνούς ρεπερτορίου, με δωρεάν για το κοινό παραστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέβηκε, από θίασο της Σμύρνης στο θέατρο της Φώκαιας, και το έργο «Χαιρετίσματα απ' την Ανατολία», ή όπως εμείς το γνωρίζουμε «Ματωμένα χώματα», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Μικρασιάτισσας Διδούς Σωτηρίου.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και προσέλκυσε πολύ κόσμο, κυρίως καταγομένους από προσφυγικές οικογένειες, που δήλωσαν ιδιαίτερα συγκινημένοι απ' το έργο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey