Οι εξ ανατολών... γείτονες

25/02/2014 - 14:42

Όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο της Δωδεκανήσου (εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου), απολύτως ευχαριστημένοι δηλώνουν οι Ρόδιοι φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές τους σε τουρκικά πανεπιστήμια.

Ροδίτες φοιτητές σε τουρκικά πανεπιστήμια

Όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο της Δωδεκανήσου (εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου), απολύτως ευχαριστημένοι δηλώνουν οι Ρόδιοι φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές τους σε τουρκικά πανεπιστήμια, κυρίως της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.

Πέρυσι υπήρξε σοβαρός αριθμός από Ροδίτες και Ροδίτισσες που αποφάσισαν να μη δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να υποβάλουν αιτήσεις σε πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας.

Ολοκληρώνοντας τις εξετάσεις του α΄ εξαμήνου τους, πολλοί απ' αυτούς τους φοιτητές βρίσκονται τώρα για ολιγοήμερες διακοπές στη Ρόδο και δηλώνουν πως το επίπεδο των μαθημάτων είναι εξαιρετικά καλό.

Απ' τα λεγόμενά τους. φαίνεται πως έχουν σημαντική υποστήριξη από τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών μονάδων, οι οποίες και τους παρέχουν διευκολύνσεις ως προς τη στέγαση, τη σίτιση, αλλά και την απόκτηση των απαιτούμενων βιβλίων.

Μάλιστα, για τους φοιτητές που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν βαθμολογικώς, τους προσφέρονται υποτροφίες που αφορούν σε ειδικά μαθήματα, πλήρη ατέλεια σε δίδακτρα (αν πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια) και πολλά άλλα πλεονεκτήματα.

Τα νέα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στη μαθητική κοινότητα της Ρόδου, αρκετά παιδιά από την οποία σκέπτονται να επιζητήσουν το Μάιο να υποβάλουν αιτήσεις για σπουδές στην Τουρκία.

Οι σπουδές αφορούν όλες τις επιστήμες, από ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, μέχρι κοινωνιολογικές και φιλολογικές. Υπενθυμίζεται ότι οι γλώσσες διδασκαλίας στα τουρκικά πανεπιστήμια είναι η Τουρκική, αλλά και η Αγγλική. Συνεπώς, για τα παιδιά εκείνα που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ικανοί γνώστες αυτών των γλωσσών, τότε όλες οι πανεπιστημιακές πόρτες είναι ανοικτές.

Ξηρασία και στην Τουρκία

Όπως σε μας ο φετινός ήπιος χειμώνας έφερε πολύ λίγες βροχές, έτσι και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στο δυτικό, πλέον πυκνοκατοικημένο τμήμα της, η ανομβρία απειλεί την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή. Στα τεχνητά φράγματα γύρω απ' την Κωνσταντινούπολη απ' τα οποία υδρεύεται η μεγαλούπολη των 20 σχεδόν εκατομμυρίων κατοίκων, η στάθμη του νερού είναι σε απογοητευτικά για την εποχή επίπεδα.

Στη γειτονική μας Ίμβρο, το φράγμα που βοηθά στην ύδρευση όλου του νησιού, το νερό που συγκεντρώθηκε φέτος, είναι το μισό από πέρυσι. Τα ίδιο και με τα φράγματα του Τσανάκκαλε, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται το φράγμα του Ατίκ-Χισάρ, που υδρεύει την πόλη. Από 54 εκατ. κ.μ. νερού που είχε τέτοια εποχή πέρυσι, φέτος έχει μόνο 24.

Η στάθμη του νερού στον ποταμό Έβρο και στον παραπόταμό του Τούντζα, που διασχίζει τον κάμπο της Αδριανούπολης, έχει κατεβεί σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα. Παρατηρείται δε, τελευταία, η εμφάνιση γλάρων που αντί να κυνηγούν ψάρια στην κοίτη του ποταμού, αναζητούν τροφή μέσα στη λάσπη και επιτίθενται σε σμήνη από ψαρόνια (μικρά αποδημητικά πουλιά) που τα εγκλωβίζουν και τα κατασπαράσσουν.

Μέτρα για την ανομβρία παίρνονται και στη Σμύρνη, τη δεύτερη πιο ξηρή ως το 2008 μεγαλούπολη της Ευρώπης, που έτσι κι αλλιώς τα καλοκαίρια αντιμετωπίζει λειψυδρία.

Μάλιστα, εκεί ξεκίνησαν στα σχολεία ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις για να μάθουν τα παιδιά να περιορίζουν την οικιακή κατανάλωση του νερού.

Στο όλο ζήτημα εμπλέκεται και η θρησκεία, καθώς σε διάφορα μέρη γίνονται δεήσεις για βροχή! Την περασμένη Παρασκευή, μετά το «ναμάτι» (απογευματινή προσευχή), οι πιστοί στο χωριό Gümüşçay στην Μπίγκα, στο Νομό Τσανάκκαλε, βγήκαν έξω απ' το τζαμί και με το χότζα τους επικεφαλής, παρακάλεσαν τον Αλλάχ να φέρει βροχή, όχι όμως πλημμύρες και καταστροφές! Ύστερα ο Δήμος τούς προσέφερε φαγητό (προεκλογική περίοδος γαρ!) και «διελύθησαν ησύχως»!
«Τι θα γίνουμι σα δε βρέξ'», που λέει και η παροιμία!

Ποδηλατικός γύρος της Τουρκίας

Ποδηλατικό γύρο «των δύο ηπείρων» αποκαλούν οι Τούρκοι τις ετήσιες ποδηλατοδρομίες που διοργανώνονται κάθε άνοιξη απ' το 1968. Οι φετινοί αγώνες, μήκους 1.254 χλμ., θα είναι οκταήμερης διάρκειας, από 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου. Ξεκινούν απ' την Αλάνια - Αττάλεια και διασχίζοντας οι ποδηλάτες την ακτή της Μεσογείου και του Αιγαίου, καταλήγουν στη Σμύρνη.

Θα έχουν προηγηθεί οι διαδρομές:
1. Etap Alanya - Alanya (144 χλμ., 27/4/14)
2. Etap Alanya - Kemer (174 χλμ., 28/4/14)
3. Etap Finike - Elmalı (184 χλμ., 29/4/14)
4. Etap Fethiye - Marmaris (124 χλμ., 30/4/14)
5. Etap Marmaris - Turgutreis (177 χλμ., 1/5/14)
6. Etap Bodrum - Selçuk (183 χλμ., 2/5/14)
7. Etap Kuşadası - İzmir (144 χλμ., 3/5/14)
Απ' τη Σμύρνη αεροπορικώς συνεχίζουν στην Κωνσταντινούπολη για το 8ο Etap İstanbul (121 χλμ., στις 4 Μάιου), όπου θα γίνουν και η τελετή λήξης και οι απονομές των επάθλων. Κατά μήκος των διαδρομών προβλέπονται διάφορα δρώμενα σε τουριστικές-ιστορικές τοποθεσίες και ειδικής δυσκολίας αναβάσεις, όπως στο οροπέδιο του Ελμαλί στα όρη Ταύρου, με το περίφημο δάσος κέδρων σε υψόμετρο 1.875 μ., και στην Έφεσο, 400 μ. υψόμετρο, στο λεγόμενο «τάφο της Παναγίας».

Πώς προτιμούν οι Τούρκοι τις διακοπές τους

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ανεξάρτητος φορέας τουρισμού μέσω ίντερνετ, σε χρήστες με ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών, οι προτιμήσεις για τις φετινές διακοπές κατατάσσονται ως εξής: Πρώτο, το λεγόμενο «μπλε ταξίδι», δηλαδή οι βόλτες με τα καραβάκια απ' το λιμάνι τού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός). Δεύτερο, η ηλιοθεραπεία. Τρίτο, τα πικ-νικ με μαγκάλια και ψητά ψάρια ή κρέατα.

Στη συνέχεια στις προτιμήσεις των ερωτώμενων βρίσκονται: Οι καταδύσεις στο Κας (Αντίφελος) απέναντι απ' το Καστελλόριζο. Το ράφτινγκ στο βουνό της Αττάλειας. Σέρφινγκ στον Τσεσμέ - Αλάτσατα. Πέταγμα με «παρά πέντε», στο Φετιγιέ και πέταγμα με αερόστατο στην Καππαδοκία.

Διαδήλωση συνταξιούχων για την Υγεία, στην Μπουρχάνια

Την περασμένη βδομάδα, με συμμετοχή συνδικαλιστών του κλάδου απ' το Μπαλίκεσίρ, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των συνταξιούχων της Μπουρχάνιας για την παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι διαμαρτυρόμενοι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κρατικό Νοσοκομείο και από εκεί έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Οι διαδηλωτές επεσήμαναν ότι απ' το 2002 και μετά, σταδιακά υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες απ' το κράτος υπηρεσίες στην Υγεία και Πρόνοια.

Οι συντάξεις τους εξανεμίζονται απ' τις κρατήσεις που τους γίνονται, καθώς με το ισχύον εκεί σύστημα οι εξετάσεις και οι κάθε είδους υπηρεσίες των ασθενών στα νοσοκομεία, χρεώνονται μηχανογραφικά στη μισθοδοσία τους. Στα αιτήματά τους είναι οι δωρεάν εξετάσεις και θεραπεία στα κρατικά νοσοκομεία, αλλά και η κατάργηση του τέλους των 4,5 λιρών για τα τηλεφωνήματα στο «182», όπου κλείνονται τα ραντεβού με τους γιατρούς.

Πολιτιστικά στη Φώκαια και το Κορδελιό

- Στην Πλατεία Δημοκρατίας της Φώκαιας βρίσκεται αυτές τις ημέρες 20μελές γκρουπ καλλιτεχνών δρόμου απ' τη Σμύρνη, που καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με τα χάπενίνγκ του, κυριολεκτικά αλλάζει την όψη της πόλης. Παριστάνουν τα «ζωντανά» αγάλματα επιλέγοντας για κάθε παράσταση ένα θέμα.

Οι Ζεϊμπέκηδες, το Αιγαίο, το Ρεμπέτικο και ιστορικές αναπαραστάσεις είναι απ' τα αγαπημένα τους θέματα. Είναι όλοι τους ερασιτέχνες, αγοράζουν μόνοι τους τα χρώματα και ράβουν τα κοστούμια τους χωρίς καμμία επιχορήγηση, παρά μόνο τον «οβολό» των διερχομένων.

- Στο Ζεϊμπέκικο και στο Συρτάκι επίσης είναι αφιερωμένη και η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση του Δήμου Καρσίγιακα (Κορδελιό) της Σμύρνης, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Μαρτίου.

Θα εμφανιστεί 15μελές χορευτικό συγκρότημα της Νάουσας Πάρου, παρουσιάζοντας χορούς της Μ. Ασίας και των Κυκλάδων. Τα μέλη του δραστήριου χορευτικού ομίλου απ' την Πάρο είναι προσκαλεσμένοι απ' το Δήμο Καρσίγιακα και θα περάσουν το τριήμερο της Αποκριάς στη Σμύρνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey