Οι εξ ανατολών... γείτονες

18/02/2014 - 14:47

Η τουρκική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία «Bora Jet» υπέβαλε αίτημα για να εκτελεί πτήσεις (charters;) απ' την Πόλη («Sabiha Gökçen» Airport στην ασιατική πλευρά) στη Μυτιλήνη, με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως. 

Αεροπορική σύνδεση Μυτιλήνη - Κωνσταντινούπολη;
Η τουρκική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία «Bora Jet» υπέβαλε αίτημα για να εκτελεί πτήσεις (charters;) απ' την Πόλη («Sabiha Gökçen» Airport στην ασιατική πλευρά) στη Μυτιλήνη, με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως. Δεν έγινε ακόμη γνωστό αν υπήρξε θετική απάντηση απ' τις Ελληνικές Αρχές και το πότε θα είναι εφικτή η έναρξη των πτήσεων.

Πάντως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αεροπορική σύνδεση με την Πόλη, με ανταπόκριση πέρα απ' τις καλές προθέσεις. Θα δούμε κατά πόσο θα προχωρήσει η όλη πρωτοβουλία και αν το καλοκαίρι θα μας έλθουν τουρίστες απ' την Πόλη.

Στο μεταξύ, και η ελληνική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία «Blue Bird» από το Ηράκλειο Κρήτης εκδηλώνει ενδιαφέρον για σύνδεση της Ρόδου με την Πόλη και ζήτησε μάλιστα και τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων της Δωδεκανήσου για να έλθουν σε επαφή με Τούρκους τουριστικούς πράκτορες, πιέζοντας για να της δοθεί άδεια στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Πόλης.

Οι προοπτικές της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες - Ισότιμοι Πολίτες» και σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο Μοδίου και την Κοινότητα Χαλκηδόνας, οργάνωσε διήμερη συνάντηση με ομογενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, κατοίκους της ασιατικής πλευράς και των Πριγκηπόννησων.

Οι συναντήσεις έγιναν την περασμένη βδομάδα, με τη συμμετοχή ειδικών εκπαιδευτών. Σκοπός της διήμερης συνάντησης ήταν από κοινού οι ομογενείς να συνομιλήσουν και να προσδιορίσουν κοινούς στόχους και προσδοκίες για τη ρωμαίικη κοινότητα.

Μολονότι ήταν μια πρωτότυπη και ασυνήθιστη για πολλούς ομογενείς διαδικασία, συμμετείχε ικανοποιητικός αριθμός εξ αυτών, ενώ το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι παριστάμενοι, αναδεικνύει την αναγκαιότητα του διαλόγου στους κόλπους της ρωμαίικης κοινότητας για τον προσδιορισμό της προοπτικής της. Στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν, την περασμένη βδομάδα επίσης, οι επετειακοί εορτασμοί των 560 ετών από την ίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής, με τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης.

Κοινοτικοί και ομογενειακοί παράγοντες, παλιοί απόφοιτοι, καθώς και διακεκριμένα μέλη της πμογένειας απ' την Πόλη και την Ελλάδα παρευρέθηκαν χθες στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, όπου κανείς μπορεί να μελετήσει βιβλία φιλοσοφίας, λεξικά, περιοδικά και άλλα βιβλία που χρονολογούνται από το 1600.

«Τουρκική Εβδομάδα» στην Αθήνα
Το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Αθήνα διοργανώνει την «Τουρκική Εβδομάδα» στις 6 με 14 Μαρτίου 2014, με πληθώρα πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τα εγκαίνια έκθεσης παλαιών φωτογραφιών της Πόλης και στη συνέχεια έχουν προγραμματιστεί πολλά και διάφορα, όπως εκθέσεις ζωγραφικής Τούρκων διάσημων δημιουργών, γαστρονομία, δεξιώσεις, επιδείξεις μόδας με τουρκικά ενδύματα, επίχρυσα έργα τέχνης κ.ά.. Ακόμη θα δοθούν ρεσιτάλ μουσικής, έντεχνης, λαϊκής και κλασσικής.

Οι εκδηλώσεις θα γίνονται στο κέντρο «Φλοίσβος» στο Παλιό Φάληρο και στις αίθουσες του «Astir Palace». Για τις 14 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συναυλία από το φημισμένο τυφλό ακορντεονίστα Muammer Ketencoğlu και το συγκρότημά του, στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Στη συναυλία αυτή κλήθηκε να τραγουδήσει και η δικιά μας ρεμπέτισσα απ' το Πλωμάρι Γιώτα Μιχαλέλλη, η οποία είναι αρκετά γνωστή στο τουρκικό κοινό. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, τη βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου, εμφανίστηκε με τους συνεργάτες της σε κέντρο τού Ακτσάι και ενθουσίασε με τα ρεμπέτικά της.

Ελληνοτουρκικό tandem στο «Σισμανόγλειο» της Πόλης
Θέλετε να διδάξετε τη γλώσσα σας και να βελτιώσετε τη γλώσσα που μαθαίνετε; Ο β΄ κύκλος του προγράμματος «Ελληνοτουρκικό Tandem» μεταξύ τουρκόφωνων μαθητών του Σισμανόγλειου Μεγάρου και ελληνόφωνων της Κωνσταντινούπολης, ξεκινάει! Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν χρόνο για συναντήσεις είτε με το «ζευγάρι» τους είτε με όλη την ομάδα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν ενδιαφέρεστε, δηλώστε συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 26/2/14.

Βραβείο Europa Nostra στην Αδριανούπολη
Η αναστήλωση και η μετατροπή σε boutique hotel του αρχοντικού Mihran Hanım Konağı στην Αδριανούπολη κέρδισε φέτος το βραβείο προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς «Europa Nostra», για την αρτιότητα της όλης επέμβασης και το σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου.

 

Το αρχοντικό αυτό ηλικίας 110 ετών ανήκε στον αρμένιο γιατρό Βασίλη Μαγισιάν και όλοι στην Αδριανούπολη ίσαμε τώρα το αποκαλούν το «σπίτι του γιατρού», ή το «κονάκι τής Μιχράν», απ' το όνομα της συζύγου του γιατρού. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ανήκει σήμερα στον επιχειρηματία Τζελάρ Άτζαρ, που το αναστήλωσε και το μετέτρεψε σε ξενοδοχείο.

Ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου
Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη ο φετινός εορτασμός, ίσως επειδή συνέπεσε και με την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου. Το τι υποψήφιοι βγήκαν στους δρόμους και μοίραζαν γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα, δε λέγεται!

Η Τροχαία στους ελέγχους της μοίραζε σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς, στο ίδιο σχήμα επίσης βγήκαν τα κουλούρια (σιμίτια) στην Αδριανούπολη! Στο Αϊδίνι, ο Δήμος αντί για λουλούδια, μοίραζε γλάστρες με οπωροφόρα δένδρα για να τα φυτέψουν οι ερωτευμένοι.

Το αποκορύφωμα όμως της ευρηματικότητας συνέβη στην Τένεδο, όπου ένας υποψήφιος μουχτάρης (κοινοτάρχης) εκτός που «έταξε» δωρεάν ιντερνέτ (ζήλεψε τον πρωθυπουργό μας!), μοίρασε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου 200 κιλά γαύρο (χαμψί) για να γιορτάσουν οι ερωτευμένοι!

Αξιοποίηση της λάσπης στη Σμύρνη
Εξήντα ένα εκατομμύρια και 500 χιλ. λίρες κόστισαν οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Σμύρνης που ξεκίνησε να λειτουργεί απ' τον περασμένο Ιανουάριο και εξυπηρετεί εκτός απ' τη μεγαλούπολη, και τις γύρω πόλεις, απ' το Αλί Αγά, τη Φώκαια και τη Μαινεμένη, ίσαμε το Τόρμπαλι.

Λένε πως είναι ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος της Ευρώπης. Παράλληλα με τη λειτουργία του βιολογικού, αξιοποιείται η λάσπη η οποία περνά απ' τα ξηραντήρια και από 800 τόνους ημερησίως, μειώνεται σε 220 τόνους αδρανές υλικό, κατάλληλο για τη λίπανση των χωραφιών.

Αυτή την περίοδο, επίσης, ο Δήμος Σμύρνης με την εταιρεία σιδηροδρόμων ξεκίνησε το έργο της εκβάθυνσης του Κόλπου, ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η ναυσιπλοΐα, αλλά και να κυκλοφορεί πιο καθαρό νερό στο μυχό του κόλπου της Σμύρνης. Η λάσπη που αντλείται απ' την εκβάθυνση, θα χρησιμοποιηθεί ως αδρανές υλικό σε έργα οδοποιίας.

Εξαγγέλθηκε γραμμή τραίνου στον κόλπο του Αδραμυτίου
Ο υποψήφιος δήμαρχος με το κόμμα ΑΚ (κυβερνητικό) Αχμέτ Εντίπ Ουγκούρ στο Μπαλίκεσίρ, επισκεπτόμενος τις απέναντί μας πόλεις, παρουσίασε μεταξύ άλλων και τη μελέτη εγκατάστασης ελαφρού τραίνου (κάτι σαν τραμ) που θα κινείται σε διπλή γραμμή στη διαδρομή Κουτσούκκουγιού - Αντίνολούκ - Αδραμύττι - Αϊβαλί.

Με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και επικειμένης σιδηροδρομικής σύνδεσης του Αϊβαλιού με Πέργαμο και Αλί Αγά και από εκεί στη Σμύρνη, η νέα γραμμή θα ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο.

Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται 400 χιλιάδες άτομα κατά τη χειμερινή περίοδο, που θα φθάνουν το 1,5 εκατομμύριο το καλοκαίρι. Όπως διευκρίνισε ο υποψήφιος, το έργο θα εκτελεστεί με το σύστημα ανάθεσης-εκμετάλλευσης και υπάρχουν διαθέσιμες οι απαιτούμενες πιστώσεις. Να δούμε αν θα το θυμηθούν και μετά τις εκλογές!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey