Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Γερή ψαριά
Ένα καρχαριοειδές ψάρεψαν αλιείς στην περιοχή του Αγίου Φωκά πριν από λίγες ημέρες. Το κήτος ζύγιζε περίπου 500 κιλά σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στάλθηκε για κατανάλωση σε αγορές της Αθήνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια μεγάλα ψάρια αλιεύονται στα νερά της περιοχής μας, όμως οι ψαράδες τονίζουν ότι συνήθως είναι ακίνδυνα τα ονομαζόμενα «σαπουνάδες», που δεν έχουν καν δόντια. Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, καρχαριοειδή, λόγω του ότι έχουν πολύ λίπος, δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, τουλάχιστον στην τοπική αγορά. Ένα άλλο είδος καρχαριοειδών που έχει εντοπιστεί στην περιοχή μας, οι «σμπρίλοι» όπως τους λένε οι ψαράδες, είναι μεν περισσότερο επικίνδυνο, όμως κινούνται σε βαθιά νερά και δεν πλησιάζουν τις ακτές.
Πελ.Γ.

Δύσκολη χρονιά…

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για τους ψαράδες, αφού τόσο στα νερά της Λέσβου, όσο και στη Χίο αλλά και το Σίγρι, οι «ψαριές» είναι φτωχές. Όπως μας έλεγε ο κ. Κώστας Σάκκης από την Ομοσπονδία Αλιέων Βορείου Αιγαίου, το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι δεν υπήρχε αρκετός γόνος φέτος και όχι στην υπεραλίευση. Ο ίδιος σχολίασε και το πλαγκτόν στην επιφάνεια της θάλασσας που ταλαιπώρησε ψαράδες της βόρειας Ελλάδας, λέγοντας ότι μπορεί αυτό για 15 - 20 ημέρες να κολλάει πάνω στα δίχτυα και να δημιουργεί προβλήματα, όμως μεσοπρόθεσμα είναι ευεργετικό για την παραγωγή ψαριών.
Και μια και μιλάμε για το διοικητή στο Βοστάνειο, πληροφορίες θέλουν τελικά ο Απ. Πατέστος να μην αποδέχεται να μετακομίσει στη γειτονική Χίο ως διοικητής στο Νοσοκομείο του νησιού.
Πελ.Γ.

Ακόμη περιμένουν

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το νέο διοικητή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Παρά το γεγονός ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει διαρρεύσει το όνομα του κ. Παύλου Παπαδόπουλου, που φέρεται να έχει «κλειδώσει» για τη θέση, επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει, γεγονός που εντείνει τα προβλήματα λειτουργίας στο Βοστάνειο, το οποίο μοιάζει να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο» χωρίς διοικητικό συμβούλιο. Πόσο, άραγε, θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη, μέχρι ν’ αναλάβει νέος διοικητής;
Πελ.Γ.

Ας βρουν τα χρήματα καλύτερα

Με αφορμή το ρεπορτάζ που φιλοξενήσαμε πριν λίγες ημέρες για το σκύλο του λιμεναρχείου που έχει μείνει εδώ και μήνες χωρίς το επίδομα για τη σίτιση και τα εμβόλια, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τη Μυτιλήνη, είναι πανελλαδικό και ανάλογες ειδήσεις έχουν αναρτηθεί σε blogs όλης της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία και στο «Peiratiko reportaz» (γνωστό ναυτιλιακό site). Άρα η κατάσταση αγγίζει και το νησί μας - κάτι που επιβεβαιώνουν αξιωματικοί του λιμεναρχείου μας, οπότε δε χρειάστηκε να αναζητήσουμε το συνοδό του.
Αντί, λοιπόν, να ψάχνει το αρμόδιο υπουργείο από πού διέρρευσαν οι πληροφορίες και να προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες, καλό θα ήταν να ψάξει να βρει χρήματα για να τακτοποιήσει αυτή την εκκρεμότητα που το εκθέτει.
Πελ.Γ.

Όχι στον…

Τις ανησυχίες του για τη μετατροπή της Λέσβου σε ένα δήμο εξέφρασε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, κατά την έναρξη του διημέρου της 1ης Συνάντησης Συντοπίτικων Συλλόγων το Σάββατο το βράδυ. «Δείχνει ότι οι αρμόδιοι δεν ξέρουν τον τόπο», σημείωσε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ξέρουν τα νησιά και όχι να αφήνουν τους τεχνοκράτες να κάνουν τη δική τους δουλειά.

… ένα δήμο
«Δε θα πρέπει με τίποτα να επιτρέψει ο λεσβιακός λαός να γίνει ένας δήμος το νησί μας και ούτε πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Γιακαλής. Τουλάχιστον, ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, ο ίδιος θα έχει προλάβει να δει να υλοποιείται η επιθυμία που είχε και η προσπάθεια που κατέβαλλε τον τελευταίο καιρό για την «ένωση δυνάμεων» όλων των συμπολιτών του που κατάγονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο μας.
Β.Χρ.Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει όποιος φτάσει στο χώρο ανάπαυσης στην Αγιά Δροσιά, πάνω από τα Παράκοιλα, είναι αυτή… Κρίμα για ένα μέρος που βρίσκεται μέσα στη φύση, να έχει τέτοια αντιμετώπιση από όσους υποτίθεται πως φτάνουν μέχρι εκεί για να τη γευτούν…
Β.Χρ.


Καθαρίζει…
Απώλειες ύψους 2,3 δισ. δολλαρίων υπολογίζεται ότι προκάλεσαν στον ευρωπαϊκό τουρισμό τα προβλήματα που προκάλεσε στις αερομεταφορές η στάχτη του ισλανδικού ηφαιστείου. Για τη Λέσβο, πάντως, φαίνεται πως το «σκονισμένο» τοπίο έχει αρχίσει να καθαρίζει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Αχιλλέα Σούγιουλτζη, προχθές έφτασε στο νησί μια πτήση τσάρτερ από Αγγλία, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει πτήσεις και από την Ολλανδία.

… το τοπίο

Παρ’ όλο που στις αρχές της εβδομάδας ο ίδιος εμφανιζόταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος, αφού είχε ματαιωθεί οριστικά η πτήση τσάρτερ από Ολλανδία της προηγούμενης Παρασκευή και υπήρξε μια «χιονοστιβάδα» από ακυρώσεις σε επόμενες πτήσεις, τώρα υποστηρίζει πως η κατάσταση ομαλοποιείται, αφού στην άφιξη από Αγγλία οι ακυρώσεις ήταν λίγες. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται… «ανοιξιάτικο τοπίο» στον τομέα αυτό, αφού οι Ολλανδοί γιορτάζουν τα γενέθλια της βασίλισσάς τους - μεγάλη η χάρη της - και εκμεταλλεύονται τις διακοπές τους για να ταξιδέψουν ανά τον κόσμο…
Β.Χρ.

Χτένια από τη Λήμνο

Τη μοναδική άδεια παραγωγής χτενιών σ’ όλη την Ελλάδα κατάφεραν να αποκτήσουν προσφάτως τρεις νέοι επιχειρηματίες από τη Λήμνο, οι οποίοι δημιούργησαν την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργεια Μυδιών και Χτενιών “Βιότοπος”».
Η επένδυση βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Μούδρου και μετά από λίγους μήνες θα μπορεί να παράγει χτένια και μύδια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι τρεις νέοι επιχειρηματίες, ο Κωνσταντίνος Γιαρμαδούρος, ο γιος του συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Γιαρμαδούρου, ο Νίκος Ρόκκος, αδελφός του τραγουδιστή Στέλιου Ρόκκου, και ο Δημήτρης Αλυκάτορας, έχουν ήδη έρθει σε επαφές με αντιπροσώπους από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και από τη Μυτιλήνη για προμήθεια χτενιών και μυδιών.
Α.Σπυ

Ζητείται λύση…

Τα τελευταία χρόνια, ελλείψει προσωπικού, είναι γνωστό ότι κάθε Σαββατοκύριακο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δε διαθέτει ασθενοφόρα. Οπότε για τις ανάγκες μετακίνησης ασθενών, συνήθως απ’ το Νοσοκομείο προς το λιμάνι ή το αεροδρόμιο προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός νησιού, ζητείται η συνδρομή του ΕΚΑΒ. Κάποια στελέχη του οποίου επιδεικνύουν πραγματική ανθρωπιά και εξαντλούν κάθε περιθώριο για να βοηθήσουν την κατάσταση, κάποια άλλα όμως παίζουν με τις αντοχές και τα νεύρα των συγγενών που εκλιπαρούν για τη βοήθειά τους. Διότι μένοντας στο γράμμα του νόμου και στα όσα σχετικά προβλέπει περί του επείγοντος, αρνούνται πεισματικά να βοηθήσουν στην όποια μετακίνηση αν κυριολεκτικά δεν πεθαίνει ο ασθενής. Προβάλλοντας, λοιπόν, το επιχείρημα «δεν είναι επείγον για να παρέμβουμε» ή «τι θα γίνει αν την ώρα της μεταφοράς χρειαστεί το ασθενοφόρο αλλού;», κόβουν μαχαίρι κάθε προοπτική να δώσουν λύση.

… με το ΕΚΑΒ
Σε ανάλογη περίπτωση, το Σάββατο το μεσημέρι, νεαρή κυρία με χρέη τηλεφωνήτριας στο ΕΚΑΒ έκανε ειλικρινείς και φιλότιμες προσπάθειες ώστε να πετύχει την έγκριση από κεντρικά και να μπορέσει να διαθέσει ασθενοφόρο στο μη επείγον, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιστατικό, που δε γινόταν να κινηθεί διαφορετικά. Την ίδια ώρα, συνάδελφός της με καντάρια αγένειας και θράσους εμμέσως κορόιδευε τους συγγενείς, προτρέποντάς τους, εάν θέλουν να βοηθήσει το ΕΚΑΒ, να βάλουν το Νοσοκομείο να το ζητήσει. Λες κι ήταν δυνατόν έτσι απλά να λύσουν οι άσχετοι πολίτες την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ ιδρύματος και ΕΚΑΒ που καλά κρατεί καιρό τώρα.
Εν τέλει, το συγκεκριμένο περιστατικό αντιμετωπίστηκε απ’ το ίδιο το Νοσοκομείο, αφού ενημερώθηκε ο διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας, Νίκος Μαυρουδής, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε έναν οδηγό ασθενοφόρου, που εθελοντικά, ανθρώπινα, διέθεσε το απόγευμα του Σαββάτου, παρ’ ότι δε δούλευε, για να βοηθήσει την κατάσταση και να κάνει τη μεταφορά. Όσο για το ΕΚΑΒ και κάποια στελέχη του όπως ο είρων νεαρός που προαναφέραμε, ας μείνει έτσι ξεδιάντροπα να ασκεί υψηλή πολιτική με τον ανθρώπινο πόνο.
Εννοείται πως, και το Νοσοκομείο επιβάλλεται να έχει ασθενοφόρο τα Σαββατοκύριακα, και το ΕΚΑΒ οφείλει να λειτουργεί ουσιαστικά ως κέντρο πρώτης βοήθειας, και σε ένα ευνομούμενο εννοείται κράτος να μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί και αργίες και σκόλες.
Το θέμα, όμως, είναι τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν, και γι’ αυτό από τους ιθύνοντες του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ χρειάζεται να δοθεί συνέχεια για να κοπεί ο... βήχας σ’ αυτούς που νομίζουν ότι κρατούν τον... παπά απ’ τα γένια!
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey